באמפי ג'ונסון

באמפי ג'ונסון
Bumpy Johnson
באמפי ג'ונסון בכלא אלקטרז
באמפי ג'ונסון בכלא אלקטרז
לידה 31 באוקטובר 1905
צ'ארלסטון, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 ביולי 1968 (בגיל 62)
הארלם, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Ellsworth Raymond Johnson עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות וודלואן עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלסוורת' ריימונד "באמפי" ג'ונסוןאנגלית: Ellsworth Raymond "Bumpy" Johnson;‏ 31 באוקטובר 19057 ביולי 1968) היה גנגסטר אמריקאי בשכונת הרלם, ניו יורק, במחצית הראשונה של המאה העשרים.

שנותיו הראשונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'ונסון נולד בצ'ארלסטון, קרוליינה הדרומית. כבר מגיל צעיר הוא התבלט בחוכמתו, בהיותו בן 8 הוא כבר קפץ שתי כיתות.

כשמלאו לו 10, אחיו הצעיר, וילי, הואשם ברציחתו של אדם לבן. הוריו שחששו מהאפשרות שכנופיה תבצע בו לינץ', משכנו את ביתם הקטן וגייסו כסף כדי לשלוח את וילי צפונה לחיות עם קרוביהם.[1] כשבאמפי גדל הוריו דאגו מפני אופיו חם המזג ועזות-מצחו כלפי לבנים, לכן הם שלחו אותו לחיות עם אחותו הגדולה, מייבל, בהרלם, ב-1919.

קריירת הפשע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'ונסון היה עמיתה של 'מספרים' ('numbers' ;הגרלה לא חוקית) המלכה מאדאם סטפני סנט קלייר. [2]

אחרי ששוחרר מהכלא בשנת 1932 באשמת תקיפה, למד באמפי שהגנגסטר המפורסם דאץ' שולץ, שהיה ידוע כברון הבירה של הברונקס, עבר לעסוק בעסקי ה'מספרים' בהרלם. כל בנקאי 'מספרים' שסירב למסור את פרטי מבצעי המספרים שלו לשולץ היה קורבן לאלימות ואפילו לרצח. כשאנשיו של שולץ פשטו על אחד אתרי המספרים של מאדאם המלכה – אילצו אותה להסתתר בפח זבל – החליט באמפי שהגיע הזמן להעמיד את שולץ במקום. בעזרת צוות קטן של אנשים חמושים – במימונה של סנט קלייר ומעט בנקאי מספרים אחרים שערקו – באמפי ניהל לוחמת גרילה נגד שולץ וכנופייתו. אם כי הגנגסטרים היהודים עלו עליהם במספרם, הצליחו באמפי ואנשיו ללחום בשולץ במלחמה ללא הכרעה עד 1935. באוקטובר של אותה שנה שולץ ושלושה משומרי ראשו נהרגו לפי פקודתו של צ'ארלס "לאקי" לוצ'יאנו.

לוצ'יאנו השתלט על רוב פעולות המספרים של שולץ בהרלם, אולם רקם עסקה עם באמפי שהתירה לבנקאים שלחמו עבור עצמאותם להישאר בלתי תלויים. [3] עסקה זו הפכה את באמפי לגיבור בן לילה בעיני רבים מתושבי הרלם, שהתרשמו מהגבר השחור הנועז בן ה-27 שהצליח לאסור מלחמה על המאפיה היהודית, ולעשות עסקים עם המאפיה האיטלקית.

באמפי הפך לאדם חשוב בהרלם, והתחבר עם רבים מהידוענים בהרלם כמו ביל "בוג'נגלס" רובינסון (Bill "Bojangles" Robinson), לנה הורן, בילי הולידיי ושוגר ריי רובינסון. הוא הפך לראש המאפיה הבלתי רשמי של הרלם, איש לא היה יכול לנהל פעילות פלילית בחלק זה של ניו יורק בלי שעבר דרכו.

ב-1948 הוא פגש את מיים הטצ'ר (Mayme Hatcher) בת ה-34 במסעדת פרייזר בשדרה השביעית בהרלם, והשניים נישאו שישה חודשים לאחר מכן.

ב-1952, הואשם באמפי בקנוניה למכור הרואין ונידון לחמש עשרה שנות מאסר בכלא. הוא ריצה את רוב תקופת מעצרו באלקטרז, וסופר שהוא סייע לשלושה אסירים אחרים להימלט כשדאג לכך שסירה תאסוף אותם ברגע שהם יברחו ותביא אותם למפרץ סן פרנסיסקו. [4]

באמפי שוחרר מבית הסוהר ב-1963 ושב להרלם, שם התקבל בתשואות.

ג'ונסון נאסר למעלה מ-40 פעמים ולבסוף ריצה שלוש תקופות מאסר בכלא בהאשמות הקשורות לסמים. בדצמבר 1965, ג'ונסון ביצע שביתת שבת בתחנת משטרה, סירב לעזוב, כמחאה בגלל המעקב המתמשך אחריו. הוא הואשם ב"סירוב לעזוב תחנת משטרה", אך השופט זיכה אותו. [5]

נגד באמפי עמד כתב אישום פדרלי בשל סחר בסמים כשהוא נפטר מהתקף לב ביום ראשון, 7 ביולי 1968 בגיל 62. הוא היה במסעדת וולס Wells בהרלם מעט לפני השעה 2 בצהרים, והמלצרית בדיוק הגישה לו את הזמנתו, כשהוא התמוטט תוך שהוא לופת את חזהו. [1] הוא נלקח, באמבולנס, לבית החולים הרלם שם נקבע מותו. [1]

הוא טמון בבית הקברות וודלון (Woodlawn).

אזכורים בקולנוע ובטלוויזיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • בפרק של הסדרה Unsolved Mysteries, נטען שג'ונסון עזר לשלושה אסירים לברוח מאלקטרז לחופי סן פרנסיסקו. מסופר שהוא ארגן סירה כדי שתאסוף את שלושת האנשים ותביאם למפרץ. הסירה הורידה את הנמלטים במזח 13 במחוז הנטרס פוינט בסן פרנסיסקו.
  • מוזס גון (Moses Gunn) שיחק את "באמפי ג'ונאס" (Bumpy Jonas), דמות שמבוססת על ג'ונסון בסרט שאפט מ-1971.
  • המאבק בין באמפי ג'ונסון ודאץ שולץ מתואר בסרט Hoodlum, אותו ביים ביל דיוק. בסרט, שיצא לבתי הקולנוע ב-27 באוגוסט 1997, מגלם את דמותו של ג'ונסון השחקן לורנס פישבורן.
  • פישבורן שיחק קודם לכן דמות המבוססת על באמפי ג'ונסון, "באמפי רודס" (Bumpy Rhodes), בסרט "מועדון הכותנה" The Cotton Club בשנת 1984.
  • בסרט אמריקן גנגסטר, משנת 2007 גילם את דמותו של ג'ונסון השחקן קלארנס ויליאמס השלישי (Clarence Williams III), ג'ונסון מתואר בסרט כמורהו הרוחני של פרנק לוקאס.[6] ויליאמס הופיע לפני כן בסרט Hoodlum, כיריבו של ג'ונסון, ועובד של דאץ' שולץ.
  • באמפי מוזכר בסדרה הסמויה בעונה ה-3 בפרק ה-2 אותו כתב ריצ'רד פרייס בדיוק לפני שעומר שודד את אחד stash houses של Avon Barksdale. שני גנגסטרים זוטרים דנים על האירוע כשבאמפי, כך נטען, תוקף תחנת משטרה לבדו. ריצ'רד פרייס הרחיב זאת בפרשנות האודיו של פרק זה.
  • ג'ונסון מוזכר ב"המעניש נואר מספר 2" של מארוול קומיקס כמעסיקו של ברקודה, מתנקש שהורג את אביו של המעניש (אם כי שמו מאוית לא נכון כ"באמבי" (Bumby))
  • ג'ונסון גם מוזכר בשיר "Failure" של לופה פיאסקו (Lupe Fiasco).
  • מותו של ג'ונסון מתואר בדקות הראשונות של הסרט אמריקן גנגסטר בכיכובו של דנזל וושינגטון.
  • בשנת 2019 יצאה ברשת Epix הסדרה "הסנדק של הארלם", המספרת על חייו של ג'ונסון לאחר שחרורו מהכלא ב־1963.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Mayme Hatcher Johnson, Karen E. Quinones Miller; Harlem Godfather: The Rap on my Husband, Ellsworth "Bumpy" Johnson ; Oshun Publishing Company, Inc.; 1st edition (February 29, 2008).
  • John H. Johnson. Fact not fiction in Harlem (1980 ed.). Northern Type Printing, Inc. p. 119. ISBN B00072X07G.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באמפי ג'ונסון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 Harlem Godfather: The Rap on My Husband, Ellsworth "Bumpy" Johnson
  2. ^ וולטר א. בל, "המלכה ובאמפי", בתוך: הכנופיות השחורות בהרלם 1939-1920, trutv.com
  3. ^ Harlem Godfather: The Rap on My Husband, Ellsworth "Bumpy" Johnson
  4. ^ Riddle of the Rock: The Only Successful Escape from Alcatraz
  5. ^ John H. Johnson. Fact not fiction in Harlem (1980 ed.). Northern Type Printing, Inc. p. 119. ISBN B00072X07G. p.103+
  6. ^ הקרדיטים המלאים של הסרט גנגסטר אמריקאי בIMDb