האסיר

האסיר
The Prisoner
פטריק מקגוהן בתפקיד מספר 6 לקוח מתוך ספר המבוסס על הסדרה משנת 1969
פטריק מקגוהן בתפקיד מספר 6
לקוח מתוך ספר המבוסס על הסדרה משנת 1969
סוגה מדע בדיוני, סדרת ריגול עריכת הנתון בוויקינתונים
יוצרים פטריק מקגוהן, ג'ורג' מרקסטיין עריכת הנתון בוויקינתונים
כותבים פטריק מקגוהן, דיוויד טומבלין עריכת הנתון בוויקינתונים
בימוי פט ג'קסון, דון צ'אפי עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים פטריק מקגוהן דאנקן מקריי
ארץ מקור הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עונות 1 עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר פרקים 17 עריכת הנתון בוויקינתונים
הפקה
מפיק דיוויד טומבלין עריכת הנתון בוויקינתונים
אתר צילומים Portmeirion עריכת הנתון בוויקינתונים
מוזיקה רון גריינר עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך פרק 60 דקות
שידור
רשת שידור ITV (בריטניה)
הערוץ הראשון (ישראל)
HOT VOD (ישראל)
תקופת שידור מקורית 1 באוקטובר 19674 בפברואר 1968
קישורים חיצוניים
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האסיראנגלית: The Prisoner) היא סדרת טלוויזיה בריטית, שהופקה עבור ערוץ ITV בין השנים 19671968. יוצרי הסדרה הם ג'ורג' מרקסטיין ופטריק מקגוהן, שאף שיחק בה בתפקיד הראשי. בישראל שודרה הסדרה לראשונה בדצמבר 1969 וזכתה לפופולריות רבה. הייתה זו אחת מסדרות הרכש הראשונות ששודרו בישראל. הסדרה שודרה פעם נוספת בשעות אחר הצהריים במסגרת הרצועה היומית "רואים 6/6", ששודרה בטלוויזיה החינוכית בסוף שנות השמונים ובתחילת שנות התשעים.

לסדרה יצא חידוש טלוויזיוני בשנת 2009 בכיכובם של איאן מקלן וג'יימס קאביזל.[1]

בשנת 2018, זכו פרקי הסדרה לשחזור והמחזה רדיופונית בתחנת רדיו 4 של ה BBC.[2]

הסדרה מתארת עיירת קיט לכאורה, המכונה "הכפר", שהיא למעשה בית כלא גדול בו מוחזקים אנשי ביון לשעבר ואישים אחרים שלהם מידע מודיעיני בעל ערך לראשי הכפר. בכפר אין לתושבים שמות אלא מספרים, כאשר ראש הכפר הוא "מספר 1" שזהותו אינה ידועה, וסגנו "מספר 2".

הדמות הראשית בסדרה, המגולמת על ידי מקגוהן, הוא סוכן חשאי לשעבר של הממשל הבריטי, אשר לאחר התפטרותו מתפקידו, מאבד את ההכרה עקב גז שהוכנס לביתו. עם היקיצה, הוא מוצא את עצמו בשחזור של פנים ביתו, הממוקם ביישוב חוף מסתורי המכונה בפי תושביו "הכפר". הכפר מוקף בהרים משלושה צדדים והים מהצד השני. הוא מתוודע לתושבי הכפר, מאות אנשים מכל תחומי החיים והתרבויות, כולם נראים כמי שנהנים מחייהם השלווים בכפר.[3] הם אינם משתמשים בשמות, אך הוקצו להם מספרים אשר מלבד כמה מהם כמו "מספר 2", "מספר שלוש" ו"מספר שש", אינם נותנים רמז לגבי מעמדם בתוך הכפר. אף על פי שהתושבים יכולים לנוע בחופשיות בכפר, הם נמצאים כל הזמן במעקב של מערכות ניטור היי-טק רבות ואינם יכולים לעזוב. כוחות הביטחון, כולל אוטומט בצורת בלון בשם רובר, לוכדים מחדש או הורגים את אלו שמנסים להימלט.[4] חלק מהתושבים אינם שבויים אלא שומרים. לאסירים, לפיכך, אין מושג במי הם יכולים ובמי לא יכולים לסמוך. הגיבור מכונה "מספר 6", אך הוא מסרב לקבל את הכינוי באומרו את המשפט שהפך לסימן היכר של הסדרה: "אני לא מספר! אני אדם חופשי!".[5]

"מספר 6" מהווה יעד חשוב במיוחד של "מספר 2", מנהל הכפר, שמתפקד כסוכן של מספר אחד שלא נראה. "מספר 2" משתמש אמצעי חקירה פסיכולוגיים ופסיכואקטיביים הכוללים טכניקות כמו סמי הזיה, גניבת זהות, שליטה בנפש, מניפולציה של חלומות וצורות של אינדוקטרינציה חברתית וכפייה פיזית בניסיון לגרום ל"מספר 6" לחשוף מדוע התפטר מתפקידו. העמדה של "מספר 2" מוקצה לאדם אחר בכל פרק, כאשר שניים מהם מופיעים שוב ושוב. ההנחה היא שזה חלק מתוכנית גדולה יותר לבלבל את הגיבור "מספר 6", אבל לפעמים נדמה שחילופי כוח האדם הם תוצאה של כישלונו של בעל התפקיד הקודם, שגורלו לא ידוע.

"מספר 6" חסר אמון בתושבי הכפר, מסרב לשתף פעולה, מתנגד בדרכים מתוחכמות לשוביו ולא נופל לתחבולות השונות המנסות לשבור את רוחו ולהוציא ממנו את המידע. בו בזמן הוא מנסה להערים על חוקריו, לגלות את זהותו של "מספר 1" ומי עומד מאחוריו, ולמצוא דרכים להימלט. "מספר 6" נאבק, בדרך כלל לבדו תוך שהוא מנסה ללמוד כל מה שהוא יכול על הכפר, וכן לערער את פעולתו. התוכניות שלו מובילות לפיטוריו של הנשיא המכהן "מספר 2" במספר הזדמנויות. למרות סיכול המערכת, "מספר 6" אינו מצליח להימלט. הממשל, שנעשה נואש מהידע של מספר שש, כמו גם חושש מהשפעתו הגוברת בכפר, נוקט בצעדים דרסטיים המאיימים על חייהם של "מספר 6", "מספר 2" והכפר כולו.

בפרק הראשון של הסדרה "הגעה" אומר אסיר "מספר 6": לא אעשה איתך שום עסקאות. התפטרתי. אני מסרב להידחף, להיות מתויק, להיות מתודרך או מתוחקר ולא אסכים להיות ממוספר! החיים שלי הם שלי בלבד.

נושא מרכזי בסדרה הוא הקונפליקט בין אינדיבידואליזם, כפי שמיוצג על ידי מספר שש, לבין קולקטיביזם, כפי שמיוצג על ידי הכפר. לפי מקגוהן, הסדרה נועדה להפגין איזון בין שתי האידאולוגיות.

יוצרי הסדרה הם השחקן הראשי מקגוהן וג'ורג' מרקסטיין שהיה אחד מתסריטאי הסדרה "מלכודת" (Danger Man), בה גילם מקגוהן תפקיד ראשי כסוכן חשאי.

מקגוהן טוען שבמשך שנים היה במוחו רעיון לסדרה על אדם בודד ונרדף המסוכסך עם סביבתו ומורד בה. כאשר נסע ב-1966 לפורטמייריון שבוויילס כדי לצלם פרק בסדרה "מלכודת", חשב שהמקום ייחודי וסוריאליסטי ולכן מושלם לסדרה התאורטית שלו. זמן קצר לאחר מכן פגש מקגוהן את ג'ורג' מרקסטיין. מרקסטיין, אשר היה סוכן בשירות אנגליה במלחמת העולם השנייה, סיפר למקגוהן על מקרה אמיתי בזמן המלחמה שבו אסירי מלחמה בעלי מידע או תפקיד חשוב נכלאו במקום סודי, שם חיו כתיירים בנופש אף על פי שהיו אסירים לכל דבר. מרקסטיין הציע ליצור סדרה על נושא זה כהמשך ישיר של "מלכודת", כך שדמותו של מקגוהן מתפטרת מתפקידה ונשלחת על ידי הממונים עליו למקום סודי שבו נכלאים אנשים עם מידע רגיש או ששירתו בתפקיד סודי וחשוב, כדי להימנע מאפשרות שיהפכו לבוגדים.

מקגוהן התלהב מהרעיון שהשתלב יפה עם הרעיונות עליהם חשב מלכתחילה כחומרי גלם לסדרה התאורטית שלו. הוא הציג את הקונספט החדש ללו גרייד, שהיה אז ראש חברת הטלוויזיה הפרטית הראשונה באנגליה. גרייד רצה שמקגוהן ימשיך לשחק בסדרה "מלכודת" אבל מקגוהן סירב והתעקש לפתח את הרעיון שלו ושל מרקסטיין. לפי מקגוהן, גרייד אמר כי "זה נשמע משוגע לגמרי, אז אולי זה יעבוד." הוא רכש את הסדרה, עם מקגוהן בתפקיד הראשי וכאחד המפיקים. מקגוהן גם כתב וביים מספר פרקים בסדרה, לעיתים תחת שמות עט שונים. למרות מקורות הסדרה ב"מלכודת", דוחים יוצרי הסדרה את הרעיון שהיא מבוססת על הסדרה המקדימה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האסיר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ רותה קופפר, למה ממשיכים להפיק "רימייקים" למרות הכישלונות?, באתר הארץ, 28 באפריל 2010
  2. ^ דפנה לוי, ‏שובו של האסיר, באתר "אלכסון", 9 בדצמבר 2018
  3. ^ ג'ק פורד, האם "האסיר" סבלה ביותר מהערכת חסר ?, באתר MR PORTER (באנגלית), ‏26 באוגוסט 2016
  4. ^ Theroux, Marcel (2017-10-03). "The story behind the oddest holiday village on Earth". The Telegraph. ISSN 0307-1235. נבדק ב-2024-10-05.
  5. ^ BFI Screenonline: Prisoner, The (1967-68), www.screenonline.org.uk