החזרה למוטב

החזרה למוטב
A Retrieved Reformation
מידע כללי
מאת או. הנרי
שפת המקור אנגלית
סוגה דרמה
הוצאה
תאריך הוצאה 1903
תאריך הופעה ראשונה מגזין קוסמופוליטן, אפריל 1903
הוצאה בעברית
הוצאה הוצאת לדורי
תאריך 1989
תרגום דב קמחי
קישורים חיצוניים
ויקיטקסט ויקיטקסט
הספרייה הלאומית 001141350
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

החזרה למוטבאנגלית: A Retrieved Reformation) הוא סיפור קצר שנכתב על ידי הסופר האמריקאי או. הנרי. הסיפור פורסם לראשונה במגזין קוסמופוליטן, אפריל 1903[1] ותורגם לעברית בשנת 1989. הסיפור מתאר את האירועים המובילים לחזרתו למוטב של האסיר המשוחרר ג'ימי ואלנטיין.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"מפצח הכספות" ג'ימי ואלנטיין משתחרר מהכלא לאחר שריצה בו פחות מעשרה חודשי מאסר מתוך ארבע שנים, בשל קשריו הפליליים. הוא הולך לדירה הישנה שלו, אורז את כליו ויוצא. בשבועות הבאים נעשים כמה מקרי שוד של פריצת כספות, והבלש שהכניס את ואלנטיין לכלא מלכתחילה, בן פרייס, נקרא לעבוד על המקרה החדש. הוא מבין כי מעשי השוד בוצעו באופן דומה לסגנון הפעולה של ג'ימי.

ואלנטיין מופיע באחד הימים בעיירה בשם אלמור שבארקנסו. הוא הולך לבנק העירוני במטרה לבדוק את המבנה לפני שישדוד אותו. בעוד הוא צועד במורד הרחוב לעבר המלון שהוא עומד להתאכסן בו, תופסת את עינו הבת היפה של הבנקאי, אנאבל אדמס. הוא מתאהב בה מיד ומחליט לוותר בשבילה על קריירת הפשיעה שלו. הוא עובר לגור בעיר, ומתחיל להזדהות כראלף ד. ספנסר, סנדלר מקצועי.

בסוף השנה, חלה עלייה במצבו החברתי של ג'ימי, חנות הנעליים שלו משגשגת והוא הופך מאורס עם אנאבל. שבועיים לפני החתונה, הוא כותב מכתב לחבר, ואומר לו שהוא רוצה להעניק לו את כלי הפריצה שלו, בטענה שהוא לא צריך אותם יותר כיוון שהחל לחיות חיים הוגנים וישרים.

באותו הזמן, פרייס מגיע לאלמור בחשאי במטרה לעקוב אחר ג'ימי, ומופיע בבנק בעוד ג'ימי ומשפחתה של אנאבל נמצאים בתוכו. ג'ימי, שנושא את התיק עם כלי הפריצה, צופה באבא של אנאבל מראה להם בגאווה את הכספת החדשה של הבנק. האחייניות של אנאבל נהנות ממראה של הכספת המשוכללת, וכשהן משחקות, אחת הילדות סוגרת בטעות את השנייה בפנים ונועלת את הדלת, בלי ששעון הכספת מכוון – כך שלא ניתן לפתוח אותה. כולם נבהלים, ואנאבל המבועתת מתחננת בפני ג'ימי שיעשה משהו. ג'ימי, בידיעה שכך הוא יחשוף את זהותו האמיתית, משתמש בסט הכלים שלו כדי לפתוח את הדלת ולהציל את הילדה. מבלי שואלנטיין יודע זאת, פרייס היה עד לכל האירוע.

ואלנטיין מתחיל לעזוב את הבנק, והוא רואה את פרייס עומד ליד הדלת. למרבה הפתעתו, פרייס מעמיד פנים שהוא לא מזהה אותו והולך לדרכו.

בשנת 1910, המחזאי פול ארמסטרונג המחיז את הסיפור להצגה מוצלחת בברודוויי, תחת השם "אליאס ג'ימי ואלנטיין", שרצה עם 155 הופעות בתיאטרון וולק שבניו יורק. המחזה עובד לשלוש גרסאות קולנועיות: אחת בשנת 1915, בבימויו של מוריס טורניור וביכובו של רוברט וורוויק, אחת ב-1920 בבימויו של אדמונד מורטימר ובכיכובו של ברט ליטל, אחת ב-1928 בבימויו של ג'ק קונוויי ובכיכובו של ויליאם היינס, והאחרונה היא הסרט המדבר הראשון של מטרו-גולדווין-מאייר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא החזרה למוטב בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ O. Henry, C. Alphonso (Charles Alphonso) Smith, Selected stories from O. Henry, New York : Odyssey Press, 1922