הפיגוע במלון גרנד בברייטון

הפיגוע במלון גרנד בברייטון
חלק מהסכסוך בצפון אירלנד
תאריך 12 באוקטובר 1984 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום Grand Brighton Hotel, ברייטון עריכת הנתון בוויקינתונים
מטרה מרגרט תאצ'ר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 50°49′17″N 0°08′50″W / 50.821388888889°N 0.14722222222222°W / 50.821388888889; -0.14722222222222
סוג פיגוע תופת, ניסיון לרצח עריכת הנתון בוויקינתונים
נשק פצצת זמן עריכת הנתון בוויקינתונים
הרוגים 5 עריכת הנתון בוויקינתונים
פצועים 32 עריכת הנתון בוויקינתונים
מבצע הצבא האירי הרפובליקני הזמני עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הפיגוע במלון גרנד בברייטון שבבריטניה התרחש ב-12 באוקטובר 1984, כאשר פצצת השהיה שהניח איש ארגון הצבא האירי הרפובליקני הזמני התפוצצה במלון. היה זה ניסיון התנקשות בחייה של ראש ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר ושרי ממשלתה, ששהו במלון לרגל ועידת המפלגה השמרנית שנערכה בעיר. תאצ'ר לא נפגעה, אך 5 אנשים נהרגו בפיגוע ו-34 נפצעו.

חבר הצבא הרפובליקני האירי הזמני פטריק מגי (Patrick Magee), בן 33, התאכסן במלון בסוף השבוע של 14 עד 17 בספטמבר 1984 תחת השם הבדוי רוי וולש. הוא שהה בחדר מס' 629 ובמהלך שהותו שם הטמין מטען חומר נפץ תחת אגן האמבטיה בחדר. לטענת חפרפרת בריטית באותו ארגון היה המטען במשקל של תשעה קילוגרמים. הוצמד אליו מתקן השהיה שהותקן מרכיבי מכשיר וידאו טייפ.

המטען התפוצץ ב-12 באוקטובר בשעה 02:54 לפנות בוקר, ערב יומה האחרון של הוועידה בת השבוע. חלקים משלוש קומות בחלקו המרכזי של הבניין קרסו והותירו חור פעור בחזיתו. חלק מהנפגעים נפלו מהקומה השישית דרך ההריסות. לדברי מכבי האש ניצלו חיי רבים כאשר הבניין הבנוי היטב בסגנון הוויקטוריאני נותר עומד על תילו.

חמישה אנשים נהרגו בפיגוע – חבר הפרלמנט אנתוני ברי מהמפלגה השמרנית, פעיל אזורי בכיר של המפלגה ושלוש נשים – נשותיהם של פעילים במפלגה. אחת ההרוגות ובעלה לנו בחדר שבו הוטמנה הפצצה. 34 אנשים אחרים נפצעו ואושפזו, וביניהם שר המסחר נורמן טביט.[1]

מרגרט תאצ'ר, ששהתה בסוויטה בקומה הראשונה של המלון, הייתה עדיין ערה בעת ההתפוצצות ועסקה בהכנת נאומה לוועידת המפלגה. ההתפוצצות גרמה נזק חמור לחדר הרחצה שלה, אך חדר השינה וחדר הישיבה שלה לא נפגעו. תאצ'ר ובעלה, שלא נפגעו, הובלו דרך ההריסות אל מחוץ למלון והוסעו לתחנת המשטרה בברייטון.

לאחר הפיגוע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

זמן קצר לאחר ההתפוצצות, בשעה 04:00, נתנה תאצ'ר ריאיון לכתב ה-BBC והודיעה שהוועידה תתקיים כמתוכנן. אחד מיועציה שכנע את מפעילי חנות מרקס אנד ספנסר בעיר לפתוח אותה בשעה מוקדמת, כדי שאלו שאיבדו את כל חפציהם בפיגוע יוכלו לקנות לעצמם בגדים חדשים.

בהמשך היום נשאה תאצ'ר את נאומה בוועידה, כמתוכנן. היא השמיטה ממנו את רוב הדברים שתכננה להגיד נגד מפלגת הלייבור. היא גינתה את ההתקפה והכריזה שהניסיון להרוס את הדמוקרטיה הבריטית באמצעות טרור לא יצלח. לאחר נאומה בוועידה נסעה תאצ'ר לבית החולים לבקר את הפצועים.

למחרת נטל הצבא האירי הרפובליקני אחריות להתקפה.

חקירת המשטרה איתרה את מוקד הפיצוץ בחדר 629 וחשפה את מעורבותו של פטריק מגי בפיגוע, לאחר שטביעות אצבע שלו נמצאו על טופס הרישום למלון וזוהו. ב-24 ביוני 1985 הוא נעצר בגלאזגו וביוני 1986 הורשע במשפט מושבעים בלונדון בחמישה מעשי רצח ובמעורבות בפיגוע אחר. נגזרו עליו שמונה מאסרי עולם. ארבעה פעילים נוספים של הצבא האירי הרפובליקני נדונו לעונשי מאסר בגין מעורבות בפיגוע. מגי שוחרר מהכלא ב-1999, לאחר 14 שנות מאסר, במסגרת תנאי הסכם השלום בין העדות בצפון אירלנד (הסכם יום שישי הטוב).

עיתונאי הטלגרף דייוויד יוז כתב כי הפיגוע היה ההתקפה הנועזת ביותר על הממשלה הבריטית מאז מזימת אבק השרפה. משם ואילך הוחמרו מאוד אמצעי הביטחון שננקטו במסגרת ועידות פוליטיות בבריטניה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אשתו של טביט נפצעה בפיגוע ונותרה מרותקת לכסא גלגלים.