טרנספורטר (מסע בין כוכבים)

חדר הטרנספורטר על סיפון האנטרפרייז-D, מתוך "מסע בין כוכבים: הדור הבא"

טרנספורטראנגלית: Transporter) הוא מכונת טלפורטציה בדיונית אשר נעשה בה שימוש ביקום הבדיוני של זיכיון "מסע בין כוכבים". טרנספורטרים ממירים אדם או אובייקט אל תוך תבנית אנרגיה, ואז משגרים אותה אל מקום יעד, שם היא מומרת בחזרה לחומר. "תאונת טרנספורטר" היא מונח כללי לתיאור מצב שבו האדם או האובייקט לא הומרו כשורה למצבם החומרי.

על פי The Making of Star Trek, תוכניותיו המקוריות של יוצר מסע בין כוכבים ג'ין רודנברי לא כללו טרנספורטרים, ובמקום זאת - כאשר דמויות היו נקראות אל פני כוכב לכת, היה צורך לנחות עליו עם ספינת החלל. עם זאת, הדבר היה מחייב מספר לא מבוטל, לא ישים ויקר מדי של תפאורות ומודלים לצילומים, כמו גם בזבוז זמן מסך בכל פרק, שבו יש נחיתות, המראות וכדומה. שימוש במעבורות חלל היה הרעיון הבא, אולם כאשר החלו הצילומים, מודל הצילומים בגודל המלא לא היה מוכן. הטרנספורטרים תוכננו כאלטרנטיבה פחות יקרה, שהושגה על ידי fade-out/fade-in פשוטים של האובייקט. הטרנספורטרים מופיעים לראשונה בפרק הפיילוט המקורי "The Cage". האפקט המיוחד של הטרנספורטר, לפני שנעשה שימוש באנימציה ממוחשבת, נוצר על ידי סיבוב מצלמה בהילוך איטי במהופך וצילום כמה גרגירים מבריקים עם תאורה אחוריות של אבקת אלומיניום שפוזרה בין המצלמה לבין רקע שחור.[1]

בשנת 1964, בעת שכתב את הטיוטה הראשונה של "The Cage", ג'ין רודנברי עדיין לא ראה את הסרט "הזבוב" משנת 1958. סרט זה הובא לתשומת לבו, וכך נהגה רעיון הטרנספורטר.

על פי Star Trek: The Next Generation Technical Manual, האורות שעל קונסולת המגע של הטרנספורטר שעל האנטרפרייז-D הם הומאז' לשלושת המחוונים בשימוש בקונסולת הטרנספורטר שעל האנטרפרייז בסדרה המקורית.

באוגוסט 2008, הפיזיקאי מיצ'יו קאקו חזה, במגזין של ערוץ דיסקברי, כי מכשיר טלפורטציה דומה לאלו שנראה במסע בין כוכבים יומצא בתוך מאה שנה.[2]

על פי דיאלוג בפרק "Daedalus" של "מסע בין כוכבים: אנטרפרייז", הטרנספורטר הומצא בתחילת המאה ה-22 על ידי ד"ר אמורי אריקסון (צר'), שגם היה בן-האדם הראשון ששוגר בהצלחה. על אף שיש על סיפון האנטרפרייז NX-01 טרנספורטר, הצוות לא משתמש בו באופן שגרתי לצורך העברת אורגניזמים ביולוגיים. (הקפטן ג'ונתן ארצ'ר אמר פעם שהוא לא יהיה מסוגל לשים את כלבו פורת'וס דרכו.) במקום זאת, הם מעדיפים בדרך כלל להשתמש במעבורות חלל, או אמצעי תחבורה אחרים, ומשתמשים בטרנספורטר רק כמוצא אחרון, אם אין שום אמצעי תחבורה אחר, אפשרי או ריאלי, העומד לרשותם. טכנולוגיית השיגור היא נדירה מאוד; בפרק "The Andorian Incident", לאנדוריאנים, שלהם טכנולוגיה מתקדמת בהרבה על פני זאת של צי הכוכבים מבחינות רבות, עדיין אין את הטכנולוגיה, ובפרק "Chosen Realm", קבוצה של חייזרים, דתיים קיצוניים, חוטפים את הספינה מבלי להיות מודעים לטכנולוגיה שבה, עד כדי כך שהם מאמינים לארצ'ר (שבוחר בעצמו כאשר מנהיגם מתעקש להקריב את אחד מאנשי הצוות) כשהוא אומר להם שמדובר במכשיר לפירוק חומרים, ולא לשיגורם למקום אחר. במאה ה-23, הצוות על סיפון האנטרפרייז מרבה להשתמש בטרנספורטר. במאה ה-24, נסיעות טרנספורטר הן אמינות מאוד, ו-"הדרך הבטוחה ביותר להגיע ממקום למקום", כך על פי דיאלוג בפרק "Realm of Fear" של "מסע בין כוכבים: הדור הבא".

על פי הפרק "Homefront" של "מסע בין כוכבים: חלל עמוק 9", צוערים באקדמיה של צי הכוכבים מקבלים הקצבות לצורך השימוש בטרנספורטר, ופעם אחת משפחת סיסקו השתמשה בטרנספורטר על מנת להעביר רהיטים לביתם החדש.

למרות השימוש התדיר שלו, דמויות כמו לאונרד מקוי וקתרין פולאסקי אינן ששות להשתמש בטרנספורטר, כפי שהדמויות הצהירו בפרקים "Encounter at Farpoint" ו-"Unnatural Selection", בהתאמה. בנוסף, רג'ינלד ברקלי מביע את החשש ההגלוי שלו לשימוש בטרנספורטר בפרק "Realm of Fear", בו הוא אומר: "אטום אחד שלא במקומו ו..., פוף!, אתה לעולם לא חוזר. זה מדהים שאנשים לא אובדים כל הזמן". צ'יף או'בריאן מגיב, באומרו: "אני עושה את זה במשך 22 שנה, ועדיין לא איבדתי אף לא אדם אחד".

יכולות ומגבלות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סדרות הטלוויזיה והסרטים אינם נכנסים לפירוט רב ומעמיק על טכנולוגיית הטרנספורטר. ה-Star Trek: The Next Generation Technical Manual טוען כי הטרנספורטר מסוגל להוביל אובייקטים בזמן אמת, בדיוק עד לרמת הקוונטים. בפרק "Realm of Fear" מצוין כי אורך של טרנספורטר בנסיבות חריגות יימשך "ארבע או חמש שניות; בערך פי שניים מהזמן הרגיל". על סמך זה, ניתן לחשב כי האורך של טרנספורטר טיפוסי הוא בין 2 ל-2.5 שניות ואולי פחות מזה. מפצי הייזנברג מסירים אי-ודאות מהמדידות התת-אטומיות, מה שהופך את הנסיעה באמצעות הטרנספורטר לברת-ביצוע. טכנולוגיה נוספת המעורבת בטרנספורטר כוללת חיץ דפוס מחשב כדי לאפשר מידה מסוימת של חופש פעולה בתהליך. כשנשאל "איך עובד מפצה ההייזנברג?" על ידי טיים מגזין, היועץ הטכני של "מסע בין כוכבים" מיכאל אוקודה הגיב: "זה עובד טוב מאוד, תודה לך".[3]

על פי מדריך מאת הכותבים של "מסע בין כוכבים: הסדרה המקורית", הטווח היעיל של הטרנספורטר הוא 40,000 ק"מ, למרות ששכבות עבות של סלעים יכולות להפחית את הטווח הזה (הפרק "Legacy", "הדור הבא"). בפרק הסדרה המקורית "Obsession" עם זאת, נראה שמצביע על כך שהטווח המרבי של הטרנספורטרים, במהלך אותה תקופת הזמן בהיסטורית מסע בין כוכבים, הוא למעשה כ-30,000 ק"מ. הפעלת הטרנספורטרים משובשת או נמנעת על ידי מתכות צפופות (הפרק "Contagion", "הדור הבא"), אבק מגנטי (הפרק "The Enemy Within", "הסדרה המקורית"), התפרצויות שמש (הפרק "Symbiosis", "הדור הבא"), וצורות אחרות של קרינה, לרבות אלקטרומגנטית (הפרקים "The Enemy" ו-"Power Play", "הדור הבא"), וגרעינית (הפרק "Schisms", "הדור הבא"), ומושפעת מסופות יון (הפרק "Mirror, Mirror", "הסדרה המקורית"). תהליך השיגור, בעודו מתרחש, גם כן נעצר על ידי כוחות טלקינטיים (הפרק "Skin of Evil", "הדור הבא"), וכוח הזרוע (הפרק "The Hunted", "הדור הבא"). בפרק "Bloodlines" של "מסע בין כוכבים: הדור הבא" נעשה לראשונה שימוש מסוכן וניסיוני ב-"טרנספורטר תת-חלל" המסוגל להגיע למרחקים בין-כוכביים ולדומיניון יש את היכולת לשגר מרחקים גדולים (הפרק "Covenant", "חלל עמוק 9"). קיימת התייחסות להגבלה של עד 40,000 ק"מ גם בפרק "Daedalus" של "מסע בין כוכבים: אנטרפרייז".

טרנספורטרים של צי הכוכבים מעידן "הדור הבא" כוללים בתוכם את היכולת לזהות ולנטרל נשק פעיל (הפרק "The Most Toys", "הדור הבא"), ומסנן ביולוגי על מנת להסיר חיידקים או וירוסים מדבקים מאדם המשוגר (הפרק "Shades of Gray", "הדור הבא"). הטרנספורטר יכול גם לשרת מטרה טקטית, כגון לשגר רימון יד פוטוני או טורפדו פוטוני, על מנת לפוצצם במקומות מרוחקים (הפרק "Legacy", "הדור הבא"; הפרק "Dark Frontier", "וויאג'ר"), או להרוס אובייקטים (הפרק "Captain's Holiday", "הדור הבא"). בפרק "A Taste of Armageddon" של "מסע בין כוכבים: הסדרה המקורית", מוזכר כי במסגרת משחק מלחמה תאורטי בין שני כוכבי הלכת ונדיקאר ושכנו אמיניאר VII, כוחות ונדיקאר שיגרו פצצות-היתוך אשר התגשמו מעל למטרות אויב.

בכל פעם שאדם או חפץ משוגר דרך הטרנספורטר, המכונה יוצרת קובץ זיכרון של הדפוס. לפחות פעם אחת בסדרות "מסע בין כוכבים" נעשה שימוש בדפוס זה, על מנת להחזיר למצבם המקורי אנשים שנפגעו או שונו על ידי הטרנספורטר.

פעולות הטרנספורטר יכולות גם להיות מקוצרות כאשר נקודת המוצא ו/או אתר היעד המיועד נעים במהירויות עיוות. בפרק "The Schizoid Man" של "הדור הבא", היה צורך בטרנספורטר ארוך טווח, שיפעל במהירות הקרובה למהירות עיוות, שכן קרן הטרנספורטר אינו יכולה לעבור דרך שדה עיוות. על מנת לשגר צוות אל פני כוכב לכת, ובאותו הזמן להגיב לאות מצוקה שהתקבל, האנטרפרייז נדרשה להאט ממהירות עיוות למשך הזמן שנדרש להפעיל את קרן הטרנספורטר. ג'ורדי לה פורג' ביצע את הפעולה העדינה הזו בעצמו, אשר הייתה כרוכה בפיצוי על המהירות היחסית של הספינה. לאחר התגשמות צוות הנחיתה על פני כוכב הלכת, אחד מאנשי הצוות ציין שלרגע חשב שהוא נכלא בתוך קיר סמוך, ועמיתו השיב לו: "לרגע, אכן היית". פרקים מאוחרים יותר ("The Emissary", "חלל עמוק 9"; "The Best of Both Worlds", "הדור הבא")[דרושה הבהרה] מאשרים כי הטרנספורטר יכול לפעול במהירות עיוות רק אם הן אתר השליחה והן אתר הקבלה נעים באותן המהירויות.

שיבושים, תקלות ותאונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
פאלה, אישה באג'ורנית, נהרגת כתוצאה משיבוש מכוון בטרנספורטר במהלך השיגור; מתוך עונה 5 של "מסע בין כוכבים: חלל עמוק 9", 1997.
ג'ורדי לה פורג' מסביר כיצד מתקלה בטרנספורטר נוצר כפיל לוויליאם רייקר - לוטננט תומאס רייקר; מתוך עונה 6 של "מסע בין כוכבים: הדור הבא", 1993.
טוביקס, תוצאתה של תאונת טרנספורטר שמיזגה את טובוק וניליקס לישות אחת; מתוך עונה 2 של "מסע בין כוכבים: וויאג'ר", 1996.

במספר פרקים של "מסע בין כוכבים: חלל עמוק 9" ו-"מסע בין כוכבים: וויאג'ר" נעשה שימוש במכשירי אנטי-טרנספורטר, שנועדו לעכב או לערבל את פעילות הטרנספורטר, ובכך למנוע את השימוש בו. "מעכב" מונע מקרן הטרנספורטר "להינעל" על מי או על מה שהוא מחובר אליו. "מערבל" גורם לעיוות של הדפוס של האובייקט שנמצא בתהליך המעבר, וממש מפזר לכל עבר את האטומים שאמורים להתגבש מחדש בסדר מסוים, וכתוצאה מכך - הרס של חפצים דוממים והרג של יצורים חיים, על ידי עיוותם לרקמה אקראית; שימוש במכשיר שכזה הודגם באופן מבעית בפרק "The Darkness and the Light" של "מסע בין כוכבים: חלל עמוק 9".

הטרנספורטר רגיש לאנומליות חריגות ולתנאים סביבתיים יוצאי דופן, שיכול לגרום לתוצאות בלתי צפויות. עפרות מגנטיות לא ידועות יצרו העתק פיזי של קפטן קירק (הפרק "The Enemy Within", "הסדרה המקורית"), וקרן שיגור משופרת, אשר ניסתה לשגר את לוטננט ויליאם רייקר דרך אטמוספירה לא יציבה, "השתקפה" והתפצלה לשתי אלומות זהות, כאשר הקרן הנוספת מייצרת העתק פיזי של רייקר, אשר נותר לא ידוע על פני שטח של כוכב לכת במשך שמונה שנים, עד אשר חולץ משם על ידי קומנדר ויליאם רייקר (הפרק "Second Chances", "הדור הבא").

מלבד השפעות חיצוניות הגורמות לשיבושים בפעילות הנורמלית של הטרנספורטרים, עובדה ידועה היא כי הטכנולוגיה עצמו נכשלת לעיתים, וגורמת לפציעה חמורה או מוות לאלו ששוגרו. הדבר בא לידי ביטוי בסרט "מסע בין כוכבים: הסרט", כאשר תקלה במעגלי חיישן הטרנספורטר הביאה לכך שאות בלתי מספיק הוצג במסוף שעל האנטרפרייז והעיד שיגור מוצלח של שני בני אדם, אולם בצד השני, בצי הכוכבים, לא הצליחו למשוך אותם החוצה למקום שבו הם היו אמורים להתגשם מחדש. מערכת הטרנספורטר ניסתה לגרום לאות החלש שהיה זמין להתגשם מחדש, ולמרות המאמצים של קירק וסקוטי, המערכת נכשלה, ושני המשוגרים נעלמו ממשטח טרנספורטר. קירק, מזועזע למראה הזוועה לה היה עד, שואל: "צי הכוכבים, יש לכם אותם?", אך נענה בתגובה: "אנטרפרייז, מה שהגיע לכך בחזרה לא האריך ימים, למרבה המזל".

עד לזמן של "מסע בין כוכבים: הדור הבא", הטכנולוגיה של הטרנספורטר התקדמה במידה ניכרת, כלומר: תאונות כעת מתרחשות בסבירות נמוכה הרבה יותר, אם לא בסבירות הקרובה לבלתי אפשרית. למעשה, בפרק "Realm of Fear", ג'ורדי לה פורג' מציין כי היו לא יותר מ-2–3 תאונות טרנספורטר במהלך 10 השנים האחרונות. כמו כן ישנה התייחסות באותו הפרק אל ההתקדמות הרבה בטכנולוגיית הטרנספורטר, של צ'יף או'בריאן שמצהיר כי לכל משטח יחיד של טרנספורטר יש ארבעה סורקים מיותרים, וכי במקרה שסורק אחד נכשל - השלושה האחרים תופסים את מקומו.

בפרק "Tuvix" של "מסע בין כוכבים: וויאג'ר", תאונת טרנספורטר גורמת למיזוגם הפיזי וההתנהגותי של לוטננט טובוק ושל ניליקס אל תוך ישות אחת.

מגבלות טכנולוגיות ומדעיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ד"ר ג'יליאן טיילור קופצת אל תוך זרועותיו של אדמירל קירק בעיצומו של תהליך שיגור; מתוך הסרט "מסע בין כוכבים 4: השיבה הביתה", 1986.

בעוד שנטען על ידי מספר דמויות כי הטרנספורטר אינם יכולים לשגר דרך מערכות הגנה של ספינת חלל או של כוכב לכת, ישנם מקרים בהם "כלל" זה הופר באמצעות "פתרון רטורי" ("The Wounded", "הדור הבא"; "Trials and Tribble-ations", "חלל עמוק 9") או התעלמות מצד הכותבים ("Caretaker", "וויאג'ר").

בסרט "מסע בין כוכבים 2: זעמו של חאן", תת-אדמירל ג'יימס טי קירק ולוטננט סאביק מנהלים שיחה, במהלך שלב הפירוק של השיגור. בסרט "מסע בין כוכבים 4: השיבה הביתה", ד"ר ג'יליאן טיילור קופצת אל תוך קרן הטרנספורטר של קירק במהלך שלב הפירוק, והשניים מתגשמים מחדש ללא כל השפעות שליליות. כנראה בשל "קרן הכליאה הטבעתית", מרכיב של הטרנספורטר שמוזכר בפרקי טלוויזיה השונים, המשמש כדי לשמור על דפוסים נפרדים זה מזה. באותו הסרט, ספוק משוגר תוך כדי הליכה.

על פי Star Trek: The Next Generation Technical Manual, הטרנספורטר אינו יכול לשנע אנטי-חומר, אולם בפרק "Dark Frontier" של "מסע בין כוכבים: וויאג'ר", הוויאג'ר משגרת טורפדו-פוטון חי, המצויד באנטי-חומר, אל תוך ספינת חלל של הבורג. בפרק "One of Our Planets is Missing" מתוך "מסע בין כוכבים: סדרת האנימציה", האנטרפרייז משגרת נתח של אנטי-חומר אל תוך תיבת הקפאה.

ב-"מסע בין כוכבים: הסדרה המקורית", שיגור מתוך ואל תא הטרנספורטר היה הכרחי. הדבר מוסבר בפרק "Day of the Dove" של הסדרה המקורית. ספוק וסקוטי כבר אמרו ששיגור "מאתר לאתר" (כפי שהם מתייחסים לכך בתוכנית הטלוויזיה) על סיפון ספינת חלל עשוי להיות מסוכן. המשוגרים עלולים להיות "משוגרים אל תוך סיפון" או חפץ דומה, ולהיתקע שם. אולם, ישנם, ככל הנראה, מנגנוני הגנה במקום, שנועדו מלמנוע מאנשים להיות משוגרים אל תוך סביבה עוינת, כמו מתחת למים או בתוך בו לבה, למרות שזה אפשרי לעקוף את אמצעי הבטיחות האלו; לדוגמה, בפרק "And the Children Shall Lead" של הסדרה המקורית, שני מאבטחים שוגרו אל תוך החלל הפתוח. בסדרות הבאות, עם זאת, חדר הטרנספורטר נראה, בפועל, בעיקר מיושן. דמויות מוצגות מפעילות את הטרנספורטר מקונסולות רגילות ומשוגרים ממקום למקום, ללא כל בעיה הנראית לעין. המפעיל העיקרי יכול לשגר אותם בטרנספורטר לכל מקום בקלות. הסבר אפשרי לכך מוצע ב-Star Trek: Deep Space Nine Technical Manual, ועל פיו ייתכן וצריכת האנרגיה של שיגור "מאתר לאתר" היא כפולה מאשר הצריכה הרגילה - מתוך או אל חדר הטרנספורטר עצמו, שכן האובייקט המשוגר צריך להיות משוגר אל הטרנספורטר, מאוחסן, ורק אז מועבר אל היעד. בנוסף, ששת המשטחים העגולים שעל הפלטפורמה משמשים בדרך כלל את האובייקטים המשוגרים בשביל לעמוד עליהם, אבל לא נראה כי הם מייצגים הגבלה כלשהי של החומרה לעד שישה אנשים.

למרות שהדבר מעולם לא נראה, דיאלוג ב-"מסע בין כוכבים: חלל עמוק 9" מלמד על קיומם של טרנספורטרים ניידים, אם כי בפרק "Timescape" של "מסע בין כוכבים: הדור הבא" נעשה שימוש ב-"טרנספורטר חירום" שנענד על זרוע היד (אם כי ייתכן ואלו שימשו רק כדי להפעיל טרנספורטר מרחוק). כדי לבלבל את העניינים עוד יותר, בסרט הקולנוע "מסע בין כוכבים: נמסיס", נראה לראשונה האבטיפוס של "יחידת טרנספורטר חירום". טום פריס משתמש בטרנספורטר נייד, בפרק "Non Sequitur" של "מסע בין כוכבים: וויאג'ר".

מסיבות אפקטים מיוחדות, בסדרה המקורית, אנשים בדרך כלל נראים קפואים במקום במהלך שיגור, למעט פעם אחת יוצאת דופן - קירק, בפרק "That Which Survives". עם זאת, עד לעידן "הדור הבא", דמויות היו יכולות לנוע בגבולות קרן הטרנספורטר בזמן השיגור, למרות שהדבר נראה על המסך לעיתים נדירות. אנשים המשוגרים, לפחות בחלק מהפעמים, מסוגלים לתפוס את תפקוד הטרנספורטר בזמן שהם משוגרים. בפרק "The Doomsday Machine" של הסדרה המקורית, הטרנספורטר של האנטרפרייז מתקלקל בעת שהוא משגר את סקוטי מספינת החלל המושבתת קונסטליישן (Constellation) אל סיפון האנטרפרייז, בשל נפילת כוח, והדפוס של סקוטי כמעט ואבד בדרך. ברגע שהוא מתממש בהצלחה, הסקוטי שואל מפעיל טרנספורטר בדאגה, "מה קורה עם הדבר הזה?" וצווי טרנספורטר שצריך לקחת את הקו לתיקון חירום. אירוע זה אינו בהכרח מצביע על כך שתקלות כאלה היו לי השפעה חזקה על האדם שהובל, עם זאת, מומחיותו של הסקוטי אולי הייתה מאפשרת לו להבחין ולאבחן השפעות עדינות בזמן שיגור, מה שרוב האנשים לא מסוגלים לעשות.

מינים מסוימים של חייזרים אינם משתמשים בטכנולוגיית הטרנספורטר בגין מגוון רחב של סיבות. בהופעתו הראשונה של טריל בפרק "The Host" של "מסע בין כוכבים: הדור הבא", נאמר כי טריל אינם מסוגלים להיות משוגרים, לאחר שהתאחדו עם סימביונט. נראה כי הסיבה לכך הייתה שהסימביונט זוהה על ידי הטרנספורטר כגוף זר פולש, ועל כן הוסר על ידי טכנולוגיית הטרנספורטר. אודן, הטריל הפונדקאי בפרק זה, מסרב להסביר מדוע לא ייסע בדרך זו (שיגור באמצעות טרנספורטר), ועובדת היותו פונדקאי המאוחד עם שיתופן מתגלה רק מאוחר יותר, כאשר הוא נפצע. כל אנשי צוות האנטרפרייז מגיבים כאילו מעולם לא היה להם מגע עם מין זה בעבר. מאוחר יותר, מתברר שטריל מאוחדים עובדים בפדרציה מזה זמן מה.

מאוחר יותר, כאשר הטריל הופך לגזע קבוע בסדרה, חוסר היכולת להשתמש בטכנולוגיית הטרנספורטר נעלם. מעולם לא ניתן הסבר לשינוי, בכל הסדרות שהם הופיעו, אולם על פי מאמר באתר האינטרנט startrek.com, יותר מגזע אחד משמש את הטריל כפונדקאים עבור השיתופנים שלהם.

הערה מדעית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כבר חושב ונמצא כי כ-1045 (כ-2150) ביטים הם סדר הגודל של ביטים של מידע הדרושים על מנת לשחזר בצורה מושלמת אדם זכר בוגר אמריקאי בגודל ממוצע, עד לרמת הקוונטים, על מחשב - וליתר דיוק: 2.0057742 × 1045 ביטים (ראו יעקב בקנשטיין לבסיס לחישוב זה). כיום, המכשיר הנפוץ לאחסון 1 טרה-בייט יכול לאחסן כ-8 × 1012 ביטים.

נתון זה מייצג את הגבול התחתון של קיבולת מידע הנחוצה למכשיר הטרנספורטר שעל ספינת חלל ב"מסע בין כוכבים" על מנת להיות מסוגל לשגר אדם אחד. ברור כי מספר פעמים קיבולת מידע זה תהיה הכרחית לצורך שיגור מספר בני-אדם בו-זמנית.

בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אמרת הכנף המפורסמת "שגר אותי למעלה, סקוטי" (במקור: "Beam me up, Scotty") מתייחסת למכשיר הטרנספורטר, אשר לעיתים קרובות הופעל על ידי מונטגומרי סקוט בסדרה המקורית. עם זאת, הביטוי המדויק מעולם לא נאמר באופן זה באף אחד מפרקי "מסע בין כוכבים: הסדרה המקורית" או סרטי הקולנוע, בעוד שב"מסע בין כוכבים: סדרת האנימציה" נעשה בו שימוש לעיתים קרובות. בסרט "מסע בין כוכבים 4: השיבה הביתה" נשמע אדמירל קירק אומר: "סקוטי, שגר אותי למעלה", וזו הייתה הפעם היחידה שמישהו התקרב לאותו ביטוי שגור.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Krauss, Lawrence M; Stephen Hawking (1995). The Physics of Star Trek. ISBN 978-0-06-097710-8.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרנספורטר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Herbert F. Solow and Robert H. Justman, Inside Star Trek the real story, 1996, ISBN 0-671-00974-5.
  2. ^ Gary Sledge, Discovery Channel Magazine Issue 3, ISSN 1793-5725.
  3. ^ "Reconfigure the Modulators!". Time Magazine. 28 בנובמבר 1994. {{cite news}}: (עזרה)