יאבה

יאבה (נקרא גם יאמה, או יא בה; בתאילנדית: ยาบ้า, בתרגום חופשי "סם השיגעון"; בבורמזית: ယာဘာ) הוא סם בצורת טבליות המכילות תערובת של מת'אמפטמין וקפאין.

שמות חלופיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקור הסם נקרא "ya máa", כלומר "סם לסוסים", כיוון והוא ניתן לסוסים המשכו עגלות במעלה הגבעה לאורך זמן, או ביצעו עבודות קשות אחרות, בעיקר במחוז שאן. הסלנג ליאבה בבורמה הוא ("kyethi" כלומר "כפתור") וגם "athi". יאבה לעיתים נקרא "bhul bhuliya" בהודו. שם זה הפך לפופולרי בקרב הפיליפינים, ובאינדונזיה השם הרווח הוא shabú. בצפון תאילנד הסם נקרא בדרך כלל "chocalee" עקב הטעם המתוק שמשאירים הכדורים בפה.

מראה ושימוש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

היאבה בדרך כלל מיוצר בצורת טבליות עגולות. ישנן וריאציות רבות של הכדור, אך הנפוצה ביותר מביניהם היא צבע אדום, כתום או ירוק לים, וכיתוב "R" או "WY". הכדורים קטנים ועגולים, בקוטר של כ-6 מילימטר, מה שמקל על אריזתם והברחתם; הכדורים ניתנים לאחסון בתוך קש שתייה להעברה קלה, או אחסון בתור מארזי סוכריות מנטה, הדומות בגודלן לכדור.

כדורי היאבה נצרכים באופן אוראלי (מתן דרך הפה). שיטה נוספת לצריכה היא עישון, ונקראת "צ'ייסינג דה דראגון" (chasing the dragon): המשתמש מניח כדור יאבה על נייר אלומיניום ומחמם אותו מלמטה. עקב החום הכדור נמס לאט, והאדים שלו נשאפים על ידי המשתמש. דרך שימוש נוספת היא כתישה של הכדור לכדי אבקה דקה, שניתנת להסנפה, ערבוב עם משקה, או ערבוב במים סטריליים והזרקת התערובת. בצריכה דרך בליעה, השפעות הסם מחזיקות בין 8–16 שעות, בהשוואה לשעה עד 3 שעות דרך עישון, בה עוצמת הסם נמוכה באופן ניכר. זמן מה לאחר שיא ההשפעה, חלה רגיעה בהשפעה (calm down) הנמשכת 6–10 שעות, בה המשתמש חווה קשיים באכילה או שינה. משתמשים רבים דיווחו על קשיים להירדם כ-24 שעות אחרי הצריכה, עקב חוזקו של הכדור.

צריכה תוך- ורידית של הכדור אינה נפוצה במיוחד, כיוון ומשתמשים המזריקים את הסם יעדיפו את הצורה הטהורה שלו (מת'אמפטמין- הנקרא גם קריסטל או אייס). סם הלא חוקי זה נפוץ במיוחד בתאילנד, שם הוא מיובא מבורמה או לאוס, אף על פי שלעיתים מיוצר בתאילנד על ידי קרטלים מקומיים. נראה כי רוב המשתמשים בסם הם גברים עובדים, בגילאי 16–40, וכמו כן גברים ונשים העובדים בזנות בתאילנד וקמבודיה.

בורמה ומיאנמר הן יצרניות המת'אמפטמין הגדולה בעולם, ומהן יוצאו רוב כדורי היאבה שיובאו לארצות כמו תאילנד, סין, ואיי משולש הזהב.[1] בשנת 2010, בורמה סחרה במיליארד טבליות לתאילנד השכנה.[1] מיליציות אתניות וקבוצות מורדים אחראיות לחלק גדול מהייצור; עם זאת, מאמינים כי יחידות צבאיות בורמזיות הן אלו המעורבות במידה רבה בסחר בסמים אלו.[1]

העלייה ונפילה בפופולריות בתאילנד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טבליות היאבה נמכרו בתחנות דלק והיו נפוצות בקרב נהגי משאיות, שביקשו להישאר ערים למשך זמן רב. לאחר תאונות אוטובוס מזוויעות רבות, הטבליות נאסרו לפי חוק על ידי הממשלה התאילנדית בשנת 1970. הקמפיין של ראש הממשלה לשעבר תאקסין צ'ינוואט משנת 2003 על חיסול הסחר בסמים, עזר לצמצום השימוש הנרחב. כיום, שימוש בטבליות על ידי נהגי אוטובוס ומשאיות לא נפוץ כמו שהיה בשנות ה-80.

כתוצאה מסנקציות הממשלה התאילנדית, לאספקה המוגבלת הייתה השפעה על מחירי הסם שגררה צמצום בשימוש היאבה. בשנים 1999–2000, בעת רכישת קש מלא (כ -20 כדורים) במחוז צ'יאנג ראי (בצפון תאילנד), יאבה נמכר בכ-THB10 לכדור והיה נפוץ במעגל הגו-גו ועל ידי בלייני "MTV" צעירים. מחירי השוק עלו מ-THB100-150 (כארבעה דולרים אמריקאים) ל-THB250-450 לכדור כתוצאה מהסנקציות, אם כי הכדורים נשארו סם מסיבות פופולרי. בשנת 2000, כדורי יאבה הוברחו דרך הגבול עם בורמה ודרך מחוזות שכנים דוגמת צ'יאנג ראי וצ'יאנג מאי בתאילנד. מבריחי הסם ניסו לקדם את מוצריהם תוך אמירה כי סחורתם מכילה 6% הרואין.

בשנת 2014, דווח כי המחוזות הצפוניים של תאילנד שמו לב לעלייה ב-700% במספר הנעצרים בעקבות שימוש במת' מאז 2008 (על פי נתונים מלשכת דיכוי סמים נרקוטיים).[2] בשנת 2013, הרשויות ספרו יותר מ-33,000 מעצרים הקשורים למת' במדינה. העלייה החדה בשימוש ביאבה גרמו לאסיה להיות היבשת המובילה בעולם מבחינת משתמשי סמים ממריצים ממשפחת האמפטמינים.

במדינות אחרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2006, צריכת היאבה ראתה עלייה בבנגלדש. סדרה של פשיטות סמים על ידי הרשויות פורסמה בתקשורת בשנת 2007, ובין המעורבים מספר אנשי עסקים ידועים. למרות שנתוני השימוש בסם בבנגלדש והודו לא ידועים במדויק, פשיטות מטעם הרשויות נעשות באופן שוטף.[3] מאמינים גם כי אלו המשתמשים בסם באופן שגרתי ואף יומי הם אלו המעורבים בהפצת הסם, הן באופן ישיר והן בעקיפין.[4] בבנגלדש הסם ידוע בשמות כמו "באבא", "גארי", "גוטי", "בורי" ושמות רחוב נוספים.[5]

בשנים האחרונות[דרושה הבהרה], נצפה שימוש בכדור בקרב אוכלוסיות מהגרים בארצות הברית, לעיתים כסם תחליף לאקסטזי[דרוש מקור].

מחודש מאי 2009 ועד 25 באוקטובר 2010 נחשפו 116 הברחות של יותר מ-63,000 גלולות שיועדו לאזורי הערבה ורמת הנגב עבור תאילנדים העובדים בחקלאות. כ-90% ממשלוחי היאבה לישראל נשלחו מתאילנד, והיתר - ממיאנמר ומלאוס.[6]

בנובמבר 2010, פרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו"ח שכותרתו "השימוש בסם "יאבה" בקרב תאילנדים העובדים בחקלאות והסיבות לשימוש בו". הדו"ח לבקשת חבר הכנסת מוחמד ברכה, שהיה ראש הוועדה למאבק בנגע הסמים. זאת לאחר שנתפסו כמויות הולכות וגדלות של גלולות "יאבה" בישראל.[7]

במהלך 2011 תועדו הברחות שהביאו לשימוש בסם בסצנת המועדונים בישראל, בהם אקסטזי כבר נפוץ.[8]

השפעות בטווח הארוך

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – מתאמפטמין § תופעות לוואי אפשריות ונזקים

רוב ההשפעות לטווח הארוך הנגרמות מיאבה, הן בעלות קשר ישיר לתופעות המיוחסות למתמאפטמין- המרכיב העיקרי בכדורים. תופעת הלוואי העיקרית היא ירידה משמעותית בתפוקה הקוגניטיבית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 Thornton, Phil (12 בפברואר 2012). "Myanmar's rising drug trade". Bangkok Post. נבדק ב-2012-02-19. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Presser, Lizzie (2014-12-01). "Drug Addiction Grows on Thai Rubber Farms". Al Jazeera. נבדק ב-2014-12-02.
  3. ^ Sanaul, Islam Tipu (2013-06-03). "Bail rejected, 'Yaba king' Amyn Huda in jail". Dhaka Tribune. נבדק ב-2014-11-13.
  4. ^ "Smuggling of Yaba tablets increasing day-by-day in Bangladesh". Bnionline.net. 2011-12-04. אורכב מ-המקור ב-2014-01-17. נבדק ב-2014-01-18.
  5. ^ Kunnen (24 בפברואר 2009). "Newsletter_Feb232009_final.pdf" (PDF). נבדק ב-2014-05-31. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ דנה ויילר-פולק, פועלים מתאילנד צורכים סמי מרץ כדי לעבוד יותר, באתר הארץ, 25 בנובמבר 2010
  7. ^ גלעד נתן, ‏השימוש בסם ”יאבה” בקרב תאילנדים העובדים בחקלאות והסיבות לשימוש בו, באתר מרכז המחקר והמידע (ממ"מ) של הכנסת, 18 בנובמבר 2010
  8. ^ יניב קובוביץ, עלייה חדה בהברחת סם מתאילנד, באתר הארץ, 8 בדצמבר 2011