פורסטרקופריה

קריאת טבלת מיוןפורסטרקופריה
איור של ראש פורסטרקופריה
איור של ראש פורסטרקופריה
תקופה
אמצע אאוקן 47–42 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מפריטי פרסה
תת־סדרה: Ceratomorpha
משפחה: הירקודונתיים
סוג: פורסטרקופריה
מינים
  • Forstercooperia totadentata
  • Forstercooperia ulanshirehensis
שם מדעי
Forstercooperia
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פורסטרקופריה (שם מדעי: Forstercooperia) הוא סוג נכחד של יונק מפריט פרסה ממשפחת ההירקודונתיים, אשר חי באמצע האאוקן במזרח אסיה שלפני 47 עד 42 מיליון שנה מהיום. המאובנים שלו התגלו במונגוליה הפנימית שבסין ובהמשך בקזחסטן והוגדרו ב-1939 ומשמעות השם: "סבא ללא קרניים" - עקב הסברה שהוא אביו הקדמון של הקרנפים. נמצאו הרבה שרידי גולגולת מהיונק אך הם היו שבורות ומפוצלות. ממצאים מארצות הברית נחשבים ללא תקפים ושייכים לקרנפים קדומים.

הסוג כולל כיום 2 מינים תקפים, כאשר מינים נוספים בסוג התבטלו:

  • Forstercooperia totadentata, אשר הוגדר ב-1938.
  • Forstercooperia ulanshirehensis, הוגדר ב-2018 מחפירות במונגוליה הפנימית.

הפורסטרקופריה היה קרוב משפחה של האורטינותריום ושל הפרצרתריום שהיו יונקי היבשה הגדולים ביותר. עם זאת הוא היה קטן מהם בהרבה, בגודל של סוס פוני. אורך הגולגולת שלו הגיעה ל-45 ס"מ והיא הייתה מוארכת עם שפתיים ארוכות ודקות, כמו של קרנף צר-שפה. היו ליצור שיניים גדולות בעלות כתרים רחבים והיו חסרי אמייל ובהמשך הלסת היו שיניים טוחנות קטנות יותר בעלות רווח. מבנה זה הותאם לאכילת עלי עצים. בקצה העורף בלטה עצם עורפית מוגדלת והצוואר היה ארוך יחסית.

במראם מזכירים מינים אלה את הקרנפים וגם לאבותיהם היו מינים בעלי שיניים חדות דמויות פגיון, אך אצל הקרנפים היו רק בלסת התחתונה ובעליונה שיניים דקיקות דמויות עיפרון. המשפחה נחשבת למקורבת לקרנפים ולמשפחה הנכחדת אמינודונטיים. הם התפתחו כחיות יער אך חלקם נכחדו עם היעלמות היערות והחלפתם במישורים רחבים וכן עקב התפתחות טורפים מוצלחים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פורסטרקופריה בוויקישיתוף