צ'יקיטה

צ'יקיטה
נתונים כלליים
בורסה הבורסה לניירות ערך בניו יורק (CQB) עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות אוגוסט 1984 – הווה (כ־40 שנה)
מיקום המטה בפורט לודרדייל, פלורידה, ארצות הברית + באטוי, שווייץ
ענפי תעשייה תעשיית החקלאות, agricultural and food trade, crop production עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצרים עיקריים בננה עריכת הנתון בוויקינתונים
עובדים 20,000[1]
 
www.chiquita.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Chiquita Brands International היא יצרנית ומפיצה רב לאומית של בננות ותוצרת אחרת. החברה פועלת תחת שמות מותגי בת, כולל מותג הדגל צ'יקיטה. החברה היא כיום המפיצה הגדולה ביותר של בננות בארצות הברית.

החוות של החברה ממוקמות בעיקר באזור אמריקה הלטינית, ובעיקר במדינות הונדורס, גואטמלה וקוסטה ריקה - אזור בעל אקלים טרופי ואדמה פורייה אשר אידיאליים לגידולי בננות.

החברה מוכרת ברחבי העולם במיוחד בזכות הלוגו האייקוני של החברה עליו מצויר הקמע של החברה, הדמות מיס צ'יקיטה אשר חובשת כובע פירות.

לחברה שני בנייני מטה - האחד ממוקם בפורט לודרדייל אשר בפלורידה שבארצות הברית, ומשמש כמרכז פעילות החברה באמריקה הצפונית, והשני באטוי שבשווייץ, ומשמש כמרכז פעילות החברה באירופה ובשווקים בינלאומיים נוספים.

תשלום לארגוני טרור קולומביאנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 צ'יקיטה וחברות בינלאומיות אחרות נאלצו להתמודד עם אי היציבות הפוליטית בקולומביה. באותה התקופה היה נפוץ שכוחות צבאיים למחצה תקפו עסקים שונים שפעלו במדינה במטרה לסחוט מהם כסף, ובנוסף הטילו אימה על העם הקולומביאני באמצעות חטיפות ורציחות. ככל שהמצב הביטחוני המשיך להידרדר לאורך שנות ה-90 ואל תוך שנות ה-2000 נעשה קשה יותר להגן על עובדי צ'יקיטה ובעקבות כך החליטה החברה לשלם פרוטקשן לכוחות הצבאיים למחצה הקולומביאניים, ובעיקר לארגון "כוחות ההגנה העצמית המאוחדים של קולומביה"(אנ'), על מנת להבטיח את הבטיחות של העובדים ולאפשר את המשך פעילות החברה במדינה.

בשנת 2001 משרד המשפטים האמריקני חוקק חוק חדש שאסר על חברות אמריקאיות לשלם לארגונים זרים המוגדרים לפי משרד החוץ האמריקני ארגוני טרור. בעקבות כך צ'יקיטה בחרה לשתף פעולה עם משרד המשפטים האמריקני וסיימה מרצונה את פעילות החברה בקולומביה.

בשנת 2007 משרד המשפטים האמריקני קנס את צ'יקיטה ב-25 מיליון דולרים על כך שהתאגיד שילם בין השנים 1997 ל-2004 1.7 מיליון דולרים למיליציה הקולומביאנית לארגון "כוחות ההגנה העצמית המאוחדים של קולומביה"(אנ').‏[2] בעקבות כך נקנס החברה ב-25 מיליון דולרים על הפרת חוקי הטרור של ארצות הברית. על פי התביעה שהוגשה במרץ 2008 צ'יקיטה שילמה פרוטקשן וסיפקה אף נשק גם לארגון הטרור המרקסיסטי "צבא השחרור הקולומביאני" וארגון הטרור המרקסיסטי "הכוחות המזוינים המהפכניים של קולומביה – צבא העם". ביוני 2007 קרובי משפחה של 173 קולומביאנים שנרצחו על ידי אותם הארגונים תבעו על כך את צ'יקיטה.

ביוני 2024 חבר מושבעים פדרלי מצא כי צ'יקיטה נושאת באחריות למותם של שמונה קולומביאנים על ידי ארגון "כוחות ההגנה העצמית המאוחדים של קולומביה",[3] והורה לחברה לשלם 38.3 מיליון דולרים למשפחות של הקורבנות.

מטע הבננות של צ'יקיטה בקוסטה ריקה. ברקע ניתן להבחין בהר הגעש טורריאלבה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'יקיטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Chiquita.com - Meet Chiquita, web.archive.org, ‏2014-03-13
  2. ^ |"Chiquita to pay fine for deals with militants". Los Angeles Times. 15 במרץ 2007. נבדק ב-21 במאי 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Valencia, Jorge (2024-06-11). "Chiquita Held Liable for Deaths During Colombian Civil War". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2024-06-11.