שועל-מעופף מפוספס-פנים

קריאת טבלת מיוןשועל-מעופף מפוספס-פנים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי עטלפי פרי
משפחה: עטלפי פרי
סוג: שועל-מעופף מפוספס-פנים
מינים

2

שם מדעי
Styloctenium
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שועל-מעופף מפוספס-פנים (שם מדעי: Styloctenium) הוא סוג של עטלף ססגוני דמוי שועל במשפחת עטלפי הפירות, בו 2 מינים שאנדמיים לאיים בדרום-מזרח אסיה. הסוג הוקם במקור בשנת 1899 על ידי הזואולוג הגרמני פאול מטשי לאחר שסווג קודם לכן בסוג שועל-מעופף, והוא נחשב במשך 100 השנים הבאות לטקסון מונוטיפי עד לגילויו של מין נוסף בתחילת המאה ה-21.

תיאור ואנטומיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לשועל המעופף המפוספס גוף קומפקטי, ראש שועלי מוארך, ולוע צר ומחודד. אוזניו קצרות, קירחות ומשולשות, והעיניים גדולות במיוחד ובעלות אישונים אדמדמים. לסוג שני טפרים גדולים על האגודל והאצבע המורה. השועל המעופף המפוספס הוכר כסוג נפרד על בסיס מורפולוגיה שונה של החותכות והטוחנות הגדולות והמסיביות שלו; הטוחנות האחוריות אצל המינים בסוג בולטות בצבען האדמדם-כהה. הטפרים ארוכים, חזקים ומעוקלים.

אורך הראש והגוף של השועל המעופף המפוספס 14–20 ס״מ, אורך הזרוע 9–11 ס״מ ואורך האוזן 1–2 ס״מ. משקלו 149–218 גרם. הסוג נטול זנב וקרום התעופה האחורי שלו מפותח היטב. באופן חריג לשועלים מעופפים, הנקבות של סוג זה גדולות יותר מן הזכרים.

הפרווה של השועל המעופף קצרה וצפופה. הצביעה של הפרווה חריגה אצל עטלפים ומתחלקת בין הצד החזיתי (הפנים, החזה והגחון) הכהה והססגוני לצד האחורי (הראש, הגב והצלעות) הדהוי יותר. בצד החזיתי, הפרווה מתאפיינת בצבעים חזקים ורבגוניים שנעים בין כתום תפוז בוהק לכתום אפרסק, ערמון, חום אדמדם כהה, זהוב, אוכרה או קפה עמוק; בניגוד מובהק לצד החזיתי, הצד האחורי מתאפיין בצבע חיוור בהרבה שנע בין בז'-צהבהב לאפרפר או חום דהוי.

מעבר לחלוקת הצבעים הייחודית, הסוג מפורסם בסימוני הפנים הבולטים שלו: גבות לבנות עבות מעל העיניים, פס לבן על החרטום וסינר לבן רחב סביב השפתיים והסנטר. צבעי פנים כגון אלו נדירים יחסית אצל עטלפי הפירות, ונמצאים מלבד סוג זה רק אצל שועל-מעופף קטן-שן, שועל-מעופף מסיכתי ושועל-מעופף ביסמרק. סימוני הפנים החריגים תפסו את תשומת ליבם של חוקרי הטבע הראשונים שנתקלו בו; כך למשל, הזואולוג הבריטי ג'ון אדוארד גריי שקיבל את הדגימה הראשונה של המין מאלפרד וולאס, ציין שבגלל צבעי הפנים החריגים ברור לו שמדובר במין נפרד על אף שהדגימה הייתה של פרט צעיר עם שיניים לא מפותחות. הכנפיים של הסוג צבועות בתערובת של חום אדמדם ושחרחר, עם קצוות לבנות או ורודות. הטפרים וקצות האוזניים שחרחרים.

תפוצה וביולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיני השועל המעופף מצויים בדרום-מזרח אסיה; מין אחד אנדמי לאי סולאווסי ואיי טוגיאן באינדונזיה, ומין שני אנדמי לאי מינדורו בפיליפינים כשבין תפוצת השניים מפריד מרחק של 1,200 קילומטרים ימיים. בית הגידול שלהם מורכב מיער גשם טרופי ראשוני בשפלות, ולעיתים גם יער משני מקוטע, שברי יערות, מטעי קקאו וקפה שטחי מרעה מנוקדים בכיסי יער ורכסים הרריים ברום 1,000 מטר מעל פני הים.

אין כמעט מידע על האקולוגיה של הסוג. השועלים המעופפים המפוספסים פעילים בשעות הלילה ומבלים את שעות היום תלויים על ענפים או בחללי עצים. הם חיים בדרך כלל בגפם או בקבוצות קטנות, ועשויים להיות מונגומיים. התזונה שלהם מורכבת מתאנים, בננות וגויאבות, והטוחנות הגדולות שלהן מאפשרות להן ללעוס את פירות הפנדן ופראיסינטיה הקשים ללעיסה. ההיריון נמשך מספר חודשים ולאחריהם נולד גור אחד או תאומים.

השועלים המעופפים המפוספסים מאוימים מצד אובדן בית גידול מתמשך בדמות בירוא יערות לטובת חקלאות, תעשיית העץ וסלילת כבישים, כמו גם על ידי ציד לבשר. מין אחד מסווג כקרוב לסיכון (NT) ומין אחד בסכנת הכחדה (EN). המינים נמצאים במספר אזורים מוגנים, ונדרשים מחקרים נוספים אודות האקולוגיה והביולוגיה שלהם כדי להעריך טוב יותר את האיומים עליהם ואת הפעולות הנדרשות לשימורם.

בסוג זה 2 מינים:

  • שועל-מעופף וולאסי (Styloctenium wallacei) - המין הכהה, המוכר והנפוץ. מצוי באינדונזיה באי סולאווסי ואיי טוגיאן.
  • שועל-מעופף מינדורו (Styloctenium mindorensis) - המין הבהיר והנדיר. נתגלה בשנת 2006 ומצוי בפיליפינים באי מינדורו ושני איים קטנים הסמוכים אליו אילין ואמבולונג.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]