שיאוטינגיה

קריאת טבלת מיוןשיאוטינגיה
תקופה
יורה עליון, 160 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
תת־סדרה: תרופודה
קבוצה: אביאלאה
משפחה: אנכיאורניטיים
סוג: שיאוטינגיה
מין: Xiaotingia zhengi
שם מדעי
Xiaotingia
‏שו, 2011
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שיאוטינגיה (שם מדעי: Xiaotingia, לכבודו של הפלאונטולוג הסיני ז'נג ש'יאוטינג) הוא סוג נכחד של דינוזאור קטן-גוף מקבוצת אביאלאה, שחי בתקופת היורה, כ-160 מיליון שנה לפני זמננו.

שיאוטינגיה היה דינוזאור מנוצה, בין הקדומים ביותר הידועים למדע, והמאובן שלו מראה נוצות פלומה על מרבית חלקי גופו. השלד שלו דומה מאוד לשלד ארכאופטריקס, הנחשב לעיתים לעוף הראשון, אך הוא קדום יותר, ולכן יש לו תפקיד מרכזי בפיענוח האבולוציה של העופות. הוא עשוי להיות אב קדמון ישיר של הארכאופטריקס, ודרכו של כל העופות בני-ימינו.

מאובן יחיד של שיאוטינגיה התגלה בשנת 2011 בתצורת טיאוג'ישאן במחוז ליאונינג שבסין, על ידי צוות סיני בראשות הפלאונטולוג שו שינג, אשר אחראי לתגליות של סוגי דינוזאורים רבים נוספים מסין. המאובן, שקיבל את הסימון הקטלוגי STM 27-2, מראה את רוב חלקי השלד בפירוט רב, פרט לחלקו האחורי, ורישומי נוצות פלומה רבים. שם הסוג "שיאוטינגיה" ושם המין "ז'נגהי" נבחרו לכבודו של הפלאונטולוג הסיני ז'נג שיאוטינג. התגלית פורסמה במאמר מדעי בכתב העת המדעי היוקרתי נייצ'ר[1].

מאובן שיאוטינגיה התגלה בתצורת טיאוג'ישאן, המתוארכת בשיטה הרדיומטרית ארגון-ארגון לגיל של כ-160 מיליון שנה לפני זמננו, בתור היורה התיכון. חשיבות תיארוך זה היא בהיותו קדום מזה של הדינוזאורים המנוצים שהתגלו לפני-כן בתצורות יישיין וג'יופוטאנג בליאונינג (כ-125 עד 110 מיליון שנה לפני זמננו, בקרטיקון התחתון), וקדום אף משל ארכאופטריקס, הנחשב לעיתים קרובות לעוף הראשון.

אנטומיה ומורפולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
גודלו של שיאוטינגיה בהשוואה לאדם

כמו ארכאופטריקס וסוגים נוספים בבסיסה של קבוצת האביאלאה, שיאוטינגיה הוא בין הדינוזאורים הקטנים ביותר הידועים למדע, בערך בגודל של עורב. אורכו הכולל אינו ידוע בביטחון מכיוון שהזנב שלו לא שרד במאובן. על פי הערכת מגליו, משקלו היה פחות מקילוגרם.

בדומה לארכאופטריקס, מאובן שיאוטינגיה מראה זרועות ארוכות יחסית, עם אצבעות בלתי מאוחות מצוידות בטפרים, ומקור בעל שיניים קטנות. על פי מאפייני שלד רבים, שיאוטינגיה דמה מאוד לארכאופטריקס, וכן לאורורניס ואנכיאורניס, כולם דינוזאורים מנוצים קטנים מתור היורה המוקדם.

מאובן שיאוטינגיה מראה בבירור רישומי נוצות פלומה על ראשו, צווארו חזהו, זרועותיו ורגליו האחוריות. אך בניגוד למאובני ארכאופטריקס ואנכיאורניס, רישומי נוצות בעלות-קולמוס על הזרועות הם מטושטשים מאוד, והזנב לא שרד כלל. עם זאת, על סמך דמיון השלד בין שלושת הסוגים האלו מעריכים המגלים שגם לשיאוטינגיה היו נוצות בעלות-קולמוס על זרועותיו, רגליו האחוריות וזנבו[1].

מאובן STM 27-2 של שיאוטינגיה במוזיאון בסין

תגלית שיאוטינגיה גרמה למהפך זמני דרמטי בפיענוח האבולוציה של העופות מן הדינוזאורים. במאמר המדווח על התגלית צירף הצוות בראשות שו את המאפיינים המורפולוגים של המאובן החדש לחישוב העץ הפילוגנטי הסביר ביותר של כל סוגי הדינוזאורים המנוצים והעופות הקדומים הידועים עד אז. עקב דמיונו הרב של שיאוטינגיה לארכאופטריקס ואנכיאורניס, החישוב שייך את כולם לקבוצה אחת, אשר קרובה מאוד לעופות הקדומים אבל נמצאת על ענף צדדי מעט בהשתלשלות שלהם. בכך הוצא ארכאופטריקס ממקומו הרגיל בקבוצת האביאלאה, ו"הודח" ממעמדו המסורתי כאב הקדמון של כל העופות. במקומו הציב החישוב כמועמדים הטובים ביותר לאבות העופות ענף קרוב אחר של דינוזאורים מנוצים, קבוצת הסקנסוריופטריגיים דוגמת הסוג אפידקסיפטריקס[1]. הדיאגרמה המפושטת מראה את סיווגו של שיאוטינגיה על פי מיון זה:

  • פאראבס (Paraves) - לפני כ-175 מיליון שנה
  • שיאוטינגיה (Xiaotingia zhengi) (יורה 160)
  • עופות בתראים (Neornithes) - לפני כ-80 מיליון שנה, כוללים את כל העופות בני זמננו
שיחזור השלד על-פי המאובן

"הדחת" ארכאופטריקס ממעמד העוף הראשון פורסמה באמצעי התקשורת וזכתה לעניין בציבור, למרות שפלאונטולוגים אחרים הביעו התנגדות, ואף שו עצמו הזהיר שתוצאת החישוב איננה חד-משמעית, ועשויה בקלות להשתנות ולהחזיר את ארכאופטריקס למעמדו המקורי בעקבות ממצאים נוספים.

התוצאה אכן השתנתה שנתיים לאחר מכן, עם גילוי המאובן המפורט להפליא של אורורניס, שאיפשר להגדיל את מספר המאפיינים המורפולוגים בחישוב מ-200 לכמעט 1,500. צירופו של אורורניס לחישוב גרם לסיווג ארכאופטריקס בחזרה לקבוצת האביאלאה, ביחד עם שיאוטינגיה ואנכיאורניס. כתוצאה מכך כל ארבעת הסוגים האלו מסווגים כיום בבסיס השושלת המוליכה לעופות בני-ימינו, אף כי היחסים המדויקים ביניהם עדיין אינם ברורים לחלוטין [2]. הדיאגרמה המפושטת למטה מראה את סיווגו של שיאוטינגיה על פי המיון המעודכן:

  • פאראבס (Paraves) - לפני כ-175 מיליון שנה
  • שיאוטינגיה (Xiaotingia zhengi) (יורה 160)
  • עופות בתראים (Neornithes) - לפני כ-80 מיליון שנה, כוללים את כל העופות בני זמננו

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שיאוטינגיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 Xu, X. et al (2011) "An Archaeopteryx-like theropod from China and the origin of Avialae" Nature, doi:10.1038/nature10288
  2. ^ Godefroit, P. et al (2013) "A Jurassic avialan dinosaur from China resolves the early phylogenetic history of birds" Nature, doi:10.1038/nature12168