Opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning for å oppfylle Wikipedias kvalitetskrav. Du kan hjelpe Wikipedia ved å forbedre den. Mangler som er blitt anført: Mangel på struktur, overveldende bolk med enkeltsetninger som mangler overskrift |
«Hawaiian War Chant» er en hawaiisk populærmusikksang. Melodien og den opprinnelige teksten ble skrevet i 1860-årene av Prince Leleiohoku. Sangens originaltittel var «Kaua I Ka Huahua `i» (på engelsk: «We Two in the Spray»). Den ble ikke opprinnelig skrevet som en messe, og sangens hawiianske tekst beskriver et møte mellom to elskende, ikke en krig. Den engelske tittelen har derfor ingenting å gjøre med sangen, slik den opprinnelig ble skrevet og fremført i Hawaii.
En engelsk tekst ble skrevet av Ralph Freed i 1936, og melodien ble forandret litt på den tiden av Johnny Noble.
Sangen var senere med i filmen Ship Ahoy med Eleanor Powell, Red Skelton og the Tommy Dorsey Band i hovedrollene.
Den var en enorm suksess og en publikumsfavoritt på hawaiiske feriesteder i mange år. Sangeren Hilo Hattie anvendte den i stor utstrekning i sine shows og sang den i tre forskjellige hastigheter med den påstanden at Leleiohoku skrev den om to elskende i palasset som møttes i hemmelighet (Identiteten til personene i sangen er ikke kjent på det nåværende tidspunkt, men den ene kan ha vært ham selv).
Hun krediterte også bandlederen Spike Jones for å ha popularisert en uptempo komisk versjon av sangen. Den ble spilt inn for Victor Records med Carl Grayson som vokalist i 1946.
Les Paul & Mary Ford spilte også inn en versjon av dette stykket, som var med i Les Paul-delen på Capitol Masters' samle-CD: 90th Birthday Edition.
I 1957 spilte Bill Haley and His Comets inn den komiske «Me Rock a-Hula», som var basert på melodien til «Hawaiian War Chant».
I begynnelsen av 1960-årene anvendte den populære japanske vaudevilleartisten Shinji Maki melodien i sin sosialsatiriske opptreden Yan-na-chatta-bushi.
Siden 1963 har «Hawaiian War Chant» fungert som finale i attraksjonen Enchanted Tiki Room på Disneyland.
I 1968 og 1972, på location i Hawaii, fremførte Sandy Griffiths (pikenavn: Jensen) og Sally Flynn begge sangen på The Lawrence Welk Show.
I den animerte Disney-filmen Løvenes konge (1994) fremførte figuren Timon (med Nathan Lanes stemme) sangen med endret tekst.
The University of Hawaii Rainbow Marching Band spiller «Hawaiian War Chant» på alle shows før amerikansk fotballkampene på the Aloha Stadium. Det er sang hvor drillkorpset får vist sin dyktighet.
The Michigan Marching Band spiller i dag «Hawaiian War Chant» etter «Temptation» som en del av dets tradisjonelle innslag etter amerikansk fotballkampene, fordi du kan ikke «ha det ene uten det andre». I tillegg blir en bit av sangens refreng spilt av the Michican Hockey Pep Band når målvakten gjør en spesielt utfordrende redning.
Siden 2003 har «Weird Al» Yankovic inkludert en del av sangen i sin «Yoda Chant», en messe han fremfører i midten av sangen «Yoda» (en parodi på The Kinks' «Lola») på konserter.
Den var med i filmen Surf's Up (2007), hvor den ble fremført av Bob Wills and his Texas Playboys.
Fra 1985 til den stengte i 2008 fremførte the Adventurers Club i Downtown Disney's Please Island «Hawaiian War Chant». Ungmøen kommer ut i biblioteket iført et oransje hulaskjørt og fremfører sangen.
Spike jones' versjon nådde en åttendeplass på Billboard-listen.