Lanercost-krøniken er en krønike fra nordlige England som dekker årene 1201 til 1346.[1] Den dekker den skotske uavhengighetskrig, men er også meget avvikende og gir således innsikt i dagliglivet i England og Skottland på 1200-tallet. Den inkluderer redegjørelser om den skotske kongen Robert Bruce som sikret skotsk uavhengighet.
Forskeren A.G. Little konkluderte at Lanercost-krøniken var i all vesentlig en fransiskansk krønike som hadde blitt adaptert, forkortet og interpolert ved det augustinske klosteret ved Lanercost.[2] Han greide å identifisere krøniken fram til 1297 som en versjon av en tapt krønike av «Richard av Durham» etter at han først antok en annen forfatter (med en særegen interesse i beleiringsutstyr) var ansvarlig,[3] som han da mistenkte kunne være «Thomas av Otterburn», hvis krønike er omtalt i Scalachronica. Den andre forfatteren, sier Little, «ligner på den første kun i å være fransiskaner og i sitt patriotiske hat av skotter.»[3] Men et annet fellestrekk er at begge er fra nordlige England. Hvor de fleste andre krøniker er uklare på geografien i Scottish Borders og grenseregionen mellom Skottland og England, oppgir Lanercost-krøniken navnet på gårdsbruket som skottene nådde Tynedale i 1346.
Klosteret lå nær grensen mellom Skottland og England og var derfor tungt utsatt for krigerbander på plyndringstokt. Det ble grunnlagt av augustinermunker i 1166 og svært ødelagt av skotske plyndrere på 1200-tallet og 1300-tallet og ble endelig forlatt i 1536.
Det eldste bevarte manuskriptet av den opprinnelige latinske teksten er manuskriptet Cotton Claudius D. vii. ved British Library. En utgave av den latinske teksten ble utgitt i 1839 som Chronicon de Lanercost for de litterære selskapene Bannatyne Club og Maitland Club. En oversettelse av deler av den ble utgitt i 1913 av Herbert Maxwell.[2][4]