Niels Juel

Niels Juel
Født8. mai 1629[1][2][3]Rediger på Wikidata
Christiania
Død8. apr. 1697[1][2][3]Rediger på Wikidata (67 år)
København
BeskjeftigelseMarineoffiser Rediger på Wikidata
EktefelleMargrethe Knudsdatter Ulfeldt
FarErik Juel
MorSophie Clausdatter Sehested[4]
SøskenJens Juel
Peder Juel
BarnKnud Juel
Sophie Juel[4]
NasjonalitetKongeriket Danmark
GravlagtHolmens kirke
UtmerkelserRidder av Elefantordenen (1679)
Ridder av Dannebrogordenen (1671)

Se også Nils Juel
Portrettrelieff fra Niels Juels familiegravmæle i Holmens kirkes Store Gravkapel, København

Niels Juel (født 8. mai 1629 i Christiania, død 8. april 1697) var en dansk admiral som regnes som en av de største sjøhelter i Danmark-Norges historie.

Niels Juel tilhørte en dansk adelsslekt som ofte blir kalt «Bølge Juel» etter slektsvåpenet, for å skille den fra andre slekter med navnet Juel. Flere av slekten har i unionstiden hatt opphold og stillinger i Norge.

Han var sønn av riksråd Erik Juel til Hundsbæk (1591–1657) og Sophie Clausdatter Sehested (1594–1658), og dermed bror til diplomaten Jens Juel. Han var gift med Margrethe Ulfeldt og fikk med henne fire barn, deriblant Knud Juel, som ble etatsråd i voksen alder.

Niels Juel fikk sjøutdannelsen sin i Nederlandene. Han deltok i krigen mellom England og Nederlandene i 165254. I Karl Gustav-krigene deltok han på dansk side, og for sin innsats der ble han av Fredrik III utnevnt til kontreadmiral i den danske flåte.

Under Gyldenløvefeiden (167579) kommanderte Juel den danske flåten til flere seire, blant annet i slaget ved Öland og slaget ved Køge bukt. Det sistnevnte slaget foregikk ved Stevns, ettersom skipene aldri kom inn i selve Køge bukt. Betegnelsen «Slaget i Køge Bugt» ble første gang brukt på 1800-tallet.

Seieren i slaget ved Køge bukt ødela for lang tid Sveriges ønske om sjøherredømme. Juel ble etter slaget regnet som en av Europas fremste admiraler: Den danske kong Christian V fikk en lykkeønskning fra den engelske Karl II av England: «…at Juel var den største admiral, som nu var i Europa».[5]

I 1683 ble Niels Juel president for admiralitetet. Da han døde fikk han en begravelse med stor pomp og prakt, og han ble stedt til hvile i Det store gravkapell i Holmens kirke.

Ettermæle

[rediger | rediger kilde]
Slektsvåpenet på statuen hans i København, har ovalt skjold med stjerne og tre bjelker dannet ved bølgesnitt. Som hjelmtegn er det to armer som holder en stjerne.

I både Oslo og Stavanger finner man Niels Juels gate. I Danmark finner man Niels Juels Vej eller gade i Århus, København, Marstal, Frederikshavn, Aalborg og Esbjerg. I Svendborg er det sågar en fekteklubb som er oppkalt efter sjøhelten. I tillegg har han fått en fatlagret akevitt oppkalt etter seg: Niels Juel Akvavit.

Niels JuelN, J P Trap: Berømte danske mænd og kvinder

.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Niels-Juel, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID jueln[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Niels_Juel_-_søofficer[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Den største admiral i Europa». Berlingske Tidende. 26. februar 2003. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Barfod, Jørgen H. Niels Juel, liv og gerning i den danske søetat, Aarhus (1977)
  • Barfod, Jørgen H. Niels Juels flåde (1660–1720). Bind 4 i serien Den danske flådes historie, Forlaget Marinehistoriske Skrifter, København (1997)
  • Probst, Niels M. Niels Juel, vor største flådefører, Forsvarshistoriske Skrifter nr. 2, København (2005)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]