Oslo Idrettslag

Oslo
Oslo Idrettslag
Stiftet3. sep. 1893
LederErik Bagle
Nettsidewww.osloidrettslag.no
Idrettsgren(er)Fotball
svømming
hurtigløp på skøyter
kunstløp
friidrett
KallenavnOI
HjemmebaneBislet Idrætsplads
LandNorge
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Oslo Idrettslag (stiftet 3. september 1893 som Kristiania Idrætsforening) er et fleridrettslag fra Oslo.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Idrettslaget ble stiftet 3. september 1893 som Kristiania Idrætsforening under mottoet «Idræt for fedrelandet». Stiftelsesmøtet ble avholdt på Hotel Svea i Grændsen 10.

Lagets logo er i røde, hvite og blå farger med Kristianias byvåpen innbakt. Senere blir byvåpenet erstattet med vikingen som vi kjenner fra dagens logo. Drakten skulle bestå av hvit trøye, blå bukser og et rødt belte. På trøyen skulle lagets merke sys inn eller broderes. Foreningens hovedidrett skulle være «lettatletikk» (friidrett).

I 1925 skiftet Norges hovedstad navn fra Kristiania til Oslo og på KIF's generalforsamling 2. november 1924 ble det besluttet at idrettsforeningens navn fra 1. januar 1925 skulle være Oslo Idrettslag.

Friidretten består i de første årene av en hel rekke grener og aktiviteter, også slike som gymnastikk, boksing, bryting og "schnitzeljakt". Allerede i 1894 deltar KIF i hurtigløp på skøyter på Hamar. I 1895 deltar laget i Bærumsrennet og Nydalsrennet på ski og samme år kommer svømming som konkurranseidrett på programmet. I 1895 arrangeres også kappgang over 10 000 meter. I 1907/08-sesongen starter Martinus Lørdahl kunstløpsskole (Lørdahlsskolen) på Bislet Idrætsplads. Etter hvert konsentreres virksomheten om "kjerneidrettene" friidrett, svømming og skøyter. I 1946 får også håndballen sin egen avdeling etter å ha vært en del av friidretten og i perioden 1956–58 ble OI norgesmestre i herrehåndball.

Etter at OI i alle år har vært organisert som et fleridrettslag ble OI i 2010 omorganisert til et allianseidrettslag. Dette innebærer at Oslo Idrettslag Svømming og Oslo Idrettslag Skøyter nå er selvstendige idrettslag juridisk samtidig som de sammen inngår i allianseidrettslaget Oslo Idrettslag.

Svømming

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: OI Svømming

Allerede i 1895 ble det arrangert konkurranser og oppvisninger i svømming. I 1901 ble det satt igang et svømme og livredningskurs. Kurset ble inndelt i to partier, et for svømmedyktige og et for ukyndige. Deltakelsen var over forventning stor og som avslutning på kurset ble det avholdt oppvisning og konkurranse. Øvelsene var 50 bryst, ryggsvømming, stuping og dukking. Det ble utregnet karakterer i hver øvelse og James Wahlgren ble kåret som vinner.

I 1910 ble det startet en egen svømmeavdeling i KIF med Oluf M. Skyberg som formann. Samme år tok KIF initiativ til å starte Kristiania Svømmekreds og Skyberg ble formann også her. Senere på året ble Norges Svømmeforbund opprettet og Skyberg ble valgt til nestformann.

I 1911 ble det første norgesmesterskapet i svømming avholdt. John Johnsen fra KIF vant 4 av de 5 herreøvelsen som ble avholdt. I 1912 ble det for første gang utdelt kongepokal i svømming og John Johnsen vant sin første av 5 kongepokaler. I 1950 vant klubbens lag på svømmestafett 3x100m medley kvinner kongepokalen.

I 2010 feiret både OI's svømmeavdeling og Norges Svømmeforbund 100-årsjubileum og i den forbindelse ble OI valgt som arrangør av Årsklassemesterskapet (ÅM) for de beste svømmerne i årsklassene 13 – 15 år. Mesterskapet ble arrangert på Norges idrettshøgskole og er det foreløpig siste av en lang rekke nasjonale mesterskap OI har arrangert.

Utdypende artikkel: Oslo Idrettslag Skøyter

I sesongen 1907/08 startet Martinus Lørdahl kunstløpsskolen (Lørdahlsskolen) på Bislet Idrætsplads, han var også grunnleggeren av Bislet Idrætsplads. Plassen ovenfor Nordre sving bærer hans navn, Martinus Lørdahls plass.

Oslo Idrettslag Skøyter er i dag en kunstløpklubb i Oslo med hovedsete på Jordal, med tilhørende klubbhus. Klubben er i dag en av Norges ledende kunstløpklubber med rom for bredde og eliterekruttering.

OI Skøyter styres etter kjerneverdiene: Folkelig, Utviklende, Samlende og Ambisiøs.

OI (KIF) har vunnet flere norske mesterskap enn noe annet idrettslag i Norge:[trenger referanse]

  • Vunnet ca. 1000 norske mesterskap i friidrett, svømming, skøyter og håndball
  • 34 kongepokaler i svømming
  • Olympisk mester i friidrett (Ferdinand Bie, 5-kamp, Stockholm 1912)
  • Tre verdensmestere på skøyter (Odd Lundberg 1948, Per Ivar Moe 1965 og Per Bjørang sprint 1974)
  • En rekke sølv og bronsemedaljer medaljer i OL og VM

Kjente utøvere

[rediger | rediger kilde]
Friidrettsutøvere
Svømmere

Skøyteløpere

Kunstløpere

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Oslo idrettslag (1933). Oslo idrettslag 40 aar: 1893-1933. Oslo: Laget. s. 67.  [Tilgang for norske IP-adresser / Digitalutgave på bokhylla.no ved Nasjonalbiblioteket]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]