Prikket skjoldbille

Prikket skjoldbille
Cassida nebulosa
Nomenklatur
Cassida nebulosa
Linnaeus, 1758
Populærnavn
prikket skjoldbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge

Prikket skjoldbille Cassida nebulosa er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på ulike planter, blant annet i slektene Chenopodium og Atriplex.

Prikket skjoldbille er mellom 6-7 mm lang. Den har en blekbrunt grunnfarge, med små mørke flekker på hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Halsskjoldet har tett punktur overalt og er like bred som dekkvingene. Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og beina. Beina er lyse, noe gulfarget. Den ligner litt på Cassida flaveola, men kan skilles fra denne på halsskjoldets punktur.

Larve som nylig har skiftet hud.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Prikket skjoldbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Rødlistevurdering

[rediger | rediger kilde]

Økologi, utbredelse og påvirkninger: Prikket skjoldbille lever på melder og er kjent fra noen lokaliteter i Olsofjordområdet, samt nylig gjenfunnet i Gudbrandsdalen ved Frya. Tidligere utbredt over store deler av Sør-Norge, men har trolig gått sterkt tilbake. Funn fra de siste ti årene indikerer imidlertid at arten kan ha tatt seg noe opp. Likevel er utbredelsesområdet er begrenset til pressområder som reduseres i areal og kvalitet pga kombinasjonen mellom gjengroing og utbygging.

Vurdering: Arten er nær truet (NT) med bakgrunn i begrenset forekomstareal) kombinert med pågående nedgang i forekomstareal, areal og kvalitet på habitatet. Artens kjente forekomstareal er 40 km2, mens estimert forekomstareal er 148 km2 (minimum 40 km2, maksimum 400 km2). Men usikkerheten er relativt stor da arten er forholdsvis lite ettersøkt. Arten er trolig i tilbakegang som følge av endringer i kulturlandskapet. Pga. overnevnte påvirkningsfaktorer er både forekomstareal og kvalitet på habitatene under pågående reduksjon.

Konklusjon: Cassida nebulosa er vurdert i 2021 som nær truet (NT) fordi arten har et begrenset forekomstareal der habitatets kvalitet er vurdert til å være i tilbakegang.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 6. september 2020. Besøkt 6. september 2020. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av prikket skjoldbille Cassida nebulosa som VU→NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata