Smalmøll

Smalmøll
Batrachedra praeangusta
Nomenklatur
Batrachedridae
Heinemann & Wocke, 1876
Populærnavn
smalmøll
Hører til
Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 135, to i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler?
Inndelt i

Smalmøll (Batrachedridae) er en liten familie av små, slanke sommerfugler som vanligvis alle blir regnet til én slekt, Batrachedra. De hører til den artsrike gruppen Gelechioidea.

Små (vingespenn gjerne 10 – 15 mm), slanke møll, som i hvile pakker vingene tett rundt kroppen slik at de ser pinneaktig smale ut. På farge er de som oftest gråaktige. Hodet er temmelig stort og bredt, fasettøynene noe utstående, labialpalpene middels lange. Antennene er trådformede og varierer i lengde fra 2/3 av til mer enn forvingenes lengde. Forvingene er lange og smale, tilspissede ytterst, med lange hårfrynser langs ytter- og bakkanten. Bakvingene er meget smale med hårfrynser som er rundt tre ganger så lange som vingememranens bredde. Beina er nokså lange, spesielt er føttene (tarsene) lange og tynne. Leggene (tibiae) har markerte sporer.

Smalmøllenes larver lever på en lang rekke forskjellige plantegrupper, både bregner, nakenfrøede planter (blant andre furu), enfrøbladete planter (blant andre palmer, siv, agaver og ananas) og tofrøbladete planter (blant andre osp og vier). Det er sannsynlig at noen arters larver i alle fall delvis er rovdyr som angriper andre planteetende insekter. Enkelte arter kan gjøre noe skade, blant annet på daddelpalmer. Av de nordiske artene lever Batrachedra praeangusta på bladene av osp og vier mens Batracedra pinicolella lever på furubar.

Systematisk inndeling / norske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]
  • Catalogue of Life, sjekkliste over beskrevne levende organismer. [3] Arkivert 27. april 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata