Treuhandanstalt

Treuhandanstalt hadde sine kontorer i Haus der Elektroindustrie på Alexanderplatz i Berlin.

Treuhandanstalt, kort Treuhand, var en føderal institusjon i Tyskland, underlagt det føderale finansministeriet, som hadde som oppgave å privatisere eller avvikle tidligere Volkseigentum (folkeeiendom) på territoriet til det tidligere DDR. Treuhandanstalt arbeidet fra 1990 til 1994.

Organisasjonen ble grunnlagt i mars 1990, før gjenforeningen. Initiativet til etablering av et holdingselskap («Treuhandgesellschaft») for alle folkeeide bedrifter kom fra borgerbevegelsen Demokratie Jetzt som hadde til mål å sikre DDRs folkeeid formue til befolkningen. Under regjeringen de Maizière fikk Treuhnadanstalt oppgaven å privatisere, sanere eller nedlegge bedriftene. På 1. juli 1990 var 8500 bedrifter med mer enn fire millioner arbeidsplasser underlagt Treuhandanstalt. Etter Tysklands gjenforeningen ble bedriftene privatisert eller avviklet. Salgene skjedde vanligvis under verdi.

I 1991 ble presidenten for Treuhandanstalt, Detlev Karsten Rohwedder, myrdet i et attentat av den venstreekstreme terrororganisasjonen RAF. CDU-politikeren Birgit Breuel ble ny president. 31. desember 1994 ble Treuhandanstalt oppløst.

Eksempler på privatisering

[rediger | rediger kilde]

Kaligruven i Bischofferode

[rediger | rediger kilde]

Mitteldeutsche Kali AG eide gruven i Bischofferode og var i 1993 underlagt Treuhandanstalt. Kalisaltet som ble utvunnet i gruven i Bischofferode hadde høy kvalitet og ble eksportert til kunstgjødselprodusenter i flere vestlige land som Frankrike, Belgia, Finland, Danmark, Østerrike og Norge. Og prosessene til disse gjødselprodusentene krevet denne typen kalisalt fra Bischofferode. Gruven i Bischofferode hadde ihvertfall ikke noe avsetningsproblem.

For å overta og nedlegge gruven i Bischofferrode ble en «fusjon» mellom den vesttyske Kali+Salz AG og den østtyske Mitteldeutsche Kali AG organisert som førte til en av de største arbeidskampene i Tyskland.

I beynnelsen ble fusjonskontrakten hold hemmlig. Etter protester fra Bischofferodes gruvearbeiderne som delvis gikk i sultestreik ble det lovet at en advokat til gruvearbeiderne får se kontrakten. Arbeiderne nominerte advokaten og politikeren Gregor Gysi hvoretter næringsministeren Günther Rexrodt tok løftet tilbake. Men etter en stund ble innholdet til kontrakten likevel kjent: Kali+Salz AG blir formell en del av Mitteldeutsche Kali AG slik at den kan nyte subvensjonenen for Øst-Tyskland. Men Kali+Salz AG beholder likevel 51% av aksjene og Treuhandanstalt beholder 49%. I tillegg forplikter seg Treuhandanstalt å erstatte de første tre år 90% av mulige defisiter, det fjerde året 85% osv.

Den 31. desember 1993 ble gruven lagt ned.

Salg av GRW Teltow

[rediger | rediger kilde]

I 1990 solgte Treuhandanstalt bedriften GRW (Geräte- und Reglerwerk) i Teltow for èn DM. Mens revisorer bedømte bedriftens verdi på 73 million DM hvorav verdien til grunnstykket ble bedømt på 53 million DM. Bedriften var gjeldfri. Bedriften ble stengt for å selge til syvende og sist grunnstykke videre.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]