UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy) (norsk oversettelse: Ensartet løsningsmåte for konflikter om domenenavn) er en ordning etablert av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) for løsning av tvister vedrørende registrering av domenenavn på internett. UDRP-systemet gjelder for tiden alle .biz, .com, .info, .name, .net, og .org toppnivådomener, og enkelte nasjonale toppnivådomener.
Når en registrant velger et domenenavn, må hen blant annet garantere at registrering av navnet «ikke vil krenke rettighetene til tredjeperson» og samtykke til å delta i en megling-lignende prosess hvis noen tredjeperson skulle hevde et krav.
I en UDRP-prosess vil panelet vurdere faktorer som hvorvidt den saksøkte registrantens domenenavn er «identisk eller til forveksling lik» et varemerke som klageren har rettigheter til; hvorvidt den saksøkte har «rettigheter eller rettmessige interesser» til et navn; og hvorvidt den saksøkte registrerte og bruker navnet i ond tro (bad faith). Innehavere av varemerker har noen ganger funnet det vanskelig å bevise registrering «og» bruk av et omtvistet domenenavn i ond tro. Andre tvisteløsningssystemer har av den grunn valgt å slakke på dette kravet, til «eller» (eksempelvis i tvisteløsningssystemene som gjelder domenenavnene .us og .eu).
Målsettingen til UDRP var å lage en strømlinjeformet prosess for løsning av slike konflikter, som ville være raskere og billigere enn et vanlig søksmål. Imidlertid kan en part som er misfornøyd med en beslutning av UDRP velge å bringe saken inn for det normale rettssystemet.
UDRP-prosessen har allerede blitt brukt i flere velkjente saker, så som Madonna Ciccone, kjent som Madonna, mot Dan Parisi og «Madonna.com». Panelets beslutning i denne saken gikk mot den saksøkte registranten basert på alle tre ovennevnte faktorer, og domenenavnet ble beordret overlevert til Madonna.
Ofte er det strid over lignende, men ikke identiske domenenavn, hvor den fornærmede part går til sak for krenkelse av varemerker eller copyright. For eksempel så har skuespilleren Robert De Niro (som står bak Tribeca Film Festival) krevd retten til alle domenenavn, med innhold relatert til filmfestivaler, som inneholder teksten «Tribeca». Spesielt, så har han en tvist med eieren av nettstedet http://tribeca.net.[1][2]