Xavier Mertz

Xavier Mertz
Født6. okt. 1882[1]Rediger på Wikidata
Basel[2]
Død8. jan. 1913[1]Rediger på Wikidata (30 år)
George V Land
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, alpinist, fjellklatrer Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bern
NasjonalitetSveits
Signatur
Xavier Mertzʼ signatur

Xavier Guillaume Mertz (født 6. oktober 1882 i Basel, død 8. januar 1913) var en sveitsisk oppdager, særlig kjent for sin tragiske ferd til Antarktis under ledelse av Douglas Mawson. Han er også den første personen som påviselig har dødd av for høyt inntak av vitamin A.

Mertz var utdannet jurist og var også tidligere sveitsisk mester i langrenn og var i tillegg en dyktig fjellklatrer. Han ble medlem på Mawson sin ferd til Antarktis i 1911, målet med ekspedisjonen var å utforske en del av kontinentet som på denne tiden i meget liten grad var utforsket. Man skulle også drive vitenskapelige undersøkelser. Mertz hadde særlig ansvar for sledehundene til ekspedisjonen.

Den 10. november 1912 forlot Mawson, Belgrave E. S. Ninnis og Mertz basen for å utforske George V Land. I det de var 400 kilometer fra basen falt Ninnis ned i en bresprekk og forsvant sammen med seks hunder og sleden som inneholdt store deler av forsyningene. Kun ti dagsrasjoner med proviant var igjen for Mertz og Mawson.

Mertz og Mawson stod overfor en meget vanskelig hjemtur og valgte å spise sledehundene etter hvert som disse døde av utmattelse. På grunn av den høye konsentrasjonen av vitamin-A i leveren til hundene ble begge mennene forgiftet, særlig Mertz ble svak og måtte trekkes på sleden av Mawson. Han døde den 7. januar 1913, 160 kilometer fra basen.

Det er i ettertid blitt spekulert i om grunnen til at Mawson overlevde var at han spiste liket til Mertz for å få næring. I november 2007 sendte Channel 4 et program, When Hell Freezes, hvor man gjenskapte forholdene som Mawson og Mertz opplevde. Resultatene kunne tyde på at Mawson kunne overlevd uten at han måtte ha tydd til kannibalisme.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]