Macrochelys

Macrochelys
Alligatorschildpad (Macrochelys temminckii), exemplaar uit Oasis Park, Canarische Eilanden.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Chelydridae (Bijtschildpadden)
Geslacht
Macrochelys
Gray, 1856
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Macrochelys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Macrochelys is een geslacht van schildpadden uit de familie bijtschildpadden (Chelydridae). Het zijn de grootste en zwaarste zoetwaterschildpadden van Noord-Amerika, mannetjes kunnen een schildlengte bereiken van tachtig centimeter en 113 kilo zwaar worden.[1]

Naam en indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door John Edward Gray in 1856.[2] De geslachtsnaam is in het verleden zowel Macroclemys als Macroclemmys geweest, waardoor niet altijd de juiste naam wordt gebruikt.

De geslachtsnaam Macrochelys betekent vrij vertaald 'grote schildpad'; macro = groot en chelus = schildpad. Lange tijd was het geslacht monotypisch en telde slechts een enkele soort; de alligatorschildpad (Macrochelys temminckii). In 2014 werden echter nog twee andere soorten beschreven door een groep van biologen: Travis Thomas, Michael Granatosky, Jason Bourque, Kenneth Krysko, Paul Moler, Tony Gamble, Eric Suarez, Erin Leone, Kevin Enge en Joe Roman. Een van deze soorten, Macrochelys apalachicolae, wordt inmiddels niet meer erkend.

Er zijn ook verschillende uitgestorven soorten beschreven:[3]

De soorten komen zelden uit het water, de vrouwtjes alleen om de eieren af te zetten en de mannetjes en juvenielen komen soms aan land om te zonnen. De schildpadden leven voornamelijk van vissen die gelokt worden met de op een worm gelijkende tong. Het zijn voor zover bekend de enige dieren die een dergelijke jachttechniek hanteren.

Verspreiding en habitat

[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten komen voor in delen van Noord-Amerika en leven endemisch in de Verenigde Staten. Het verspreidingsgebied beslaat de staten Indiana, Kansas, Illinois, Tennessee, Kentucky, Missouri, Oklahoma, Texas, Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi en AlabamaUit fossielen blijkt dat de groep vroeger een veel groter areaal had binnen Noord-Amerika.

Alle moderne en enkele bekendere uitgestorven soorten zijn weergegeven in de onderstaande tabel:

Moderne soorten
Naam Auteur Verspreidingsgebied
Macrochelys suwanniensis Thomas et al., 2014 Verenigde Staten; Florida en Georgia
Alligatorschildpad (Macrochelys temminckii) Troost, 1835 Verenigde Staten; Indiana, Kansas, Illinois, Tennessee, Kentucky, Missouri, Oklahoma, Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi en Alabama.
Uitgestorven soorten
Naam Auteur Vindplaats Leeftijd (Ma)[4]
Macrochelys auffenbergi Dobie, 1968 Florida 10.3 - 4.9 (Plioceen)
Macrochelys schmidti Zangerl, 1945 Nebraska 20.43 - 15.97 (Mioceen)
Macrochelys stricta Matthew, 1924 Nebraska 15.97 - 13.6 (Mioceen)

Bronvermelding

[bewerken | brontekst bewerken]