Professor Challenger

Professor Challenger
Professor Challenger (zittend), getekend door Harry Rountree voor het verhaal "The Poison Belt"
Professor Challenger (zittend), getekend door Harry Rountree voor het verhaal "The Poison Belt"
Debuut The Lost World
Bedacht door Arthur Conan Doyle
Persoonsinformatie
Volledige naam George Edward Challenger
Soort Mens
Geslacht Man
Geboren 1863
Nationaliteit Brits
Beroep Wetenschapper, avonturier
Titel Professor
Relatiebanden
Huwelijk een Franse vrouw.
Portaal  Portaalicoon   Media

George Edward Challenger, beter bekend als professor Challenger, is een personage bedacht door de Britse auteur Sir Arthur Conan Doyle. Het personage komt voor in vijf boeken van Arthur Conan Doyle, waarvan The Lost World het bekendste is. Tevens is het personage door andere auteurs gebruikt in hun werken.

Het personage komt buiten de boeken voor in elke verfilming van The Lost World.

In tegenstelling tot Arthur Conan Doyles eerdere personage, Sherlock Holmes, is professor Challenger een agressief en dominant figuur. In The Lost World wordt hij door het personage Edward Malone omschreven als een grote man met een zwarte baard, blauwgrijze ogen die erg helder en kritisch lijken, grote handen, en een donderende stem.

Challenger is op het gebied van de wetenschap een manusje-van-alles. Hij lost elk probleem op, en redt zich uit iedere situatie. Hij heeft alleen de slechte gewoonte om daarbij geregeld andere mensen te beledigen of af te kraken. Challenger is in vele opzichten brutaal, wreed en zonder sociaal geweten, maar kan desondanks erg loyaal zijn. Hij is getrouwd met een Franse vrouw, die in de boeken niet bij naam wordt genoemd.

Net als bij Sherlock Holmes baseerde Arthur Conan Doyle professor Challenger op een echt persoon — in dit geval professor Ernest Rutherford, een leraar aan Conan Doyles medische school.

Volgens The Lost World is Challenger geboren in Largs, een dorp in Strathclyde, Schotland, in 1863. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Edinburgh en is professor in geneeskunde, zoölogie en antropologie.

Door Arthur Conan Doyle

[bewerken | brontekst bewerken]

Door andere auteurs

[bewerken | brontekst bewerken]
  • The Footprints on the Ceiling door Jules Caister in zijn bloemlezing Rather Like uit 1919. In het verhaal moet Sherlock Holmes de vermiste, en mogelijk ontvoerde, professor Challenger opsporen.
  • Osamu Tezuka publiceerde in 1948 een mangaversie van Sir Arthur Conan Doyle's The Lost World. Hij gaf echter een geheel nieuwe draai aan het verhaal.
  • Return to the Lost World: een vervolg op “The Lost World” geschreven door Nicholas Nye.
  • Dinosaur Summer: een vervolg op “The Lost World” geschreven door Greg Bear. Speelt zich 30 jaar na het oorspronkelijke verhaal af.
  • Professor Challenger in Space, een boek uit 2000 door Stephen Theaker. In dit verhaal reizen Challenger, Summerlee, Lord Roxton en Malone af naar de maan.

In film en televisie

[bewerken | brontekst bewerken]

Professor Challenger werd voor het eerst gespeeld door zijn bedenker, Arthur Conan Doyle, toen die zich verkleedde als het personage voor een fotoreportage die is verwerkt in de eerste publicatie van The Lost World.

Wallace Beery speelde Challenger in de eerste verfilming van “The Lost World” uit 1925.

Claude Rains vertolkte de rol in de film uit 1960

John Rhys-Davies was Challenger in de film uit 1992.

Patrick Bergin speelde Challenger in de film uit 1998.

Peter McCauley speelde Challenger in de televisieserie The Lost World.

Bob Hoskins speelde professor Challenger in de film uit 2001.

Bruce Boxleitner speelde Challenger in de film King of the Lost World uit 2005.

[bewerken | brontekst bewerken]