Réseau Ferré de France, of kortweg RFF, is de spoorwegbeheerder van het Franse spoornet.
De door de EU opgelegde splitsing van weg en exploitatie is in Frankrijk op een minimalistische wijze uitgevoerd. SNCF richtte voor eigendom en beheer van de infrastructuur RFF op, die echter verplicht werd voor onderhoud van spoor en seinwezen een contract aan de SNCF te gunnen. RFF heeft dan ook zeer weinig mensen in dienst, maar nam wel het merendeel van de oude schuld van de SNCF over. Toch groeide de rol van RFF langzaam maar zeker. Bij de bouw van de LGV Est kreeg RFF de rol van opdrachtgever en toezichthouder en bij de bouw van de LGV Rhin-Rhône is het vanaf het begin verantwoordelijk voor de hele projectsturing, vanaf tracékeuze en het verlenen van bouwcontracten tot en met de oplevering.
Het toekennen van treinpaden zal niet meer door de SNCF gebeuren maar door een onafhankelijk kantoor, om belangenverstrengeling te vermijden nu ook andere maatschappijen op het Franse spoorwegnet rijden.
De RFF heeft onvoldoende geld om het spoorwegnet in stand te houden. Bij de zwakkere lijntjes wordt op onderhoud bezuinigd, zodat er veel snelheidsbeperkingen opgelegd moeten worden vanwege de slechte staat van het spoor. De regio's protesteren hiertegen en proberen geld los te krijgen om hun belangrijkste TER spoorlijnen te ontzien.
Het Franse spoornet heeft in totaal 15.000 km aan geëlektrificeerde spoorlijnen met 3 verschillende elektrificatiesystemen: (zie kaart)
Sinds het Franse spoornet is opengesteld voor het goederenvervoer, hebben meerdere maatschappijen een vergunning van de RFF gekregen en rijden nu met de SNCF concurrerende goederentreinen. Eind 2007 hebben deze vervoerders 8% in vervoerde vracht en 3,2% in tonkilometers[1]. Er werd nieuwe wetgeving ingevoerd om lokale spoorbedrijven op te richten die alleen lokaal spoorvervoer verrichten buiten het hoofdspoornet, de OPF's (Opérateurs Ferroviaires de Proximité). Deze vervoerders rijden eind 2011 in Frankrijk[2]:
Het Reizigersvervoer is langere tijd een monopolie geweest van de SNCF. Met de komst van open-access-maatschappij TVT (Trenitalia - Veolia Transdev), een samenwerkingsverband tussen Trenitalia en Veolia Transdev, heeft de SNCF een eerste concurrent op zijn netwerk. Deze maatschappij rijdt sinds 11 december 2011 nachttreinen onder de naam Thello. Op een aantal andere lijnen rijdt de SNCF samen met een buitenlandse spoorwegmaatschappij, onder exploitatievergunning van de SNCF. Deze lijnen zijn:
De volgende spoorlijnen zijn geen eigendom van de RFF: