RTL 7 (Nederland)

RTL 7
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Eigenaar RTL Group
Uitzendgroep RTL Nederland
Programmadirecteur Peter van der Vorst
Startdatum 12 augustus 2005
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Amusement, sport, films & series
Marktaandeel 3.8% (2018)
Adres Media Park
Barend en Van Dorpweg 2
1217 WP Hilversum
Nederland
Voorganger(s) Yorin
Ontvangst
Ether Vlag van Nederland KPN
Vlag van Luxemburg RTL Télé Lëtzebuerg
Kabel Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland Caiway
Vlag van België Telenet
(gemeente Baarle-Hertog)
Vlag van Luxemburg Eltrona Luxembourg
Vlag van Luxemburg Imagin
IPTV Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Vlag van Luxemburg POST Luxembourg
Satelliet Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van Luxemburg SES Astra
Online Vlag van Nederland NLZIET
Vlag van Nederland Videoland
OTT Vlag van Nederland Youfone
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL 7 (Radio Télévision Luxembourg 7) is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële televisiezender die per 12 augustus 2005 de televisiezender Yorin heeft vervangen.

RTL 7 werd de mannenzender van RTL Nederland. Hierdoor verhuisden onder meer RTL Z en vele sportuitzendingen van RTL 5 naar RTL 7. De zender zendt, in tegenstelling tot Yorin, net als RTL 4 en RTL 5 via de Luxemburgse zendmachtiging uit. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 7 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Dit mede dankzij het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 7 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland vergunde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.

Het allereerste programma was een blik op het komende wintertelevisieseizoen. De door jaren heen heeft de zender zich als sportzender geprofileerd, met programma's als Voetbal Inside, RTL 7 Darts en de UEFA Europa League. Vanaf de zomer van 2021 zal de zender de wedstrijden in de UEFA Champions League uitzenden. De Europa League daarentegen gaat van RTL 7 naar SBS6. In de lente van 2021 werd bekend dat de zender de uitzendrechten van de PDC zou verliezen aan de streamingdienst van NENT Group Viaplay.[1] Hierdoor verloor het een van de gezichtsbepalende onderdelen van de programmering.

Het kanaal startte in september 1995 als Veronica. Toen Veronica in 2000 besloot zijn aandelen in de Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland) te verkopen, werd afgesproken dat de HMG de naam Veronica nog ruim een jaar lang mocht gebruiken op radio en televisie. Daarom moest men op zoek naar een nieuwe naam. Eerst werd besloten de naam Me te gebruiken, maar dat was juridisch onmogelijk want kledingketen WE spande succesvol een kort geding aan. Uiteindelijk werd de naam Yorin. Op 2 april 2001 werd eerst de radiozender en later de televisiezender omgedoopt.

Na 12 augustus 2005 bleef de radiozender nog enige tijd de naam Yorin FM voeren. Op 4 januari 2006 werd de radiozender verkocht aan SBS Broadcasting, en op 18 april 2006 veranderde de radiozender in de naam Caz!.

Op 6 september 2010 veranderde RTL 7 de vormgeving met gele en zwarte schuine strepen. In 2011 won het RTL 7-programma Voetbal International de Gouden Televizier-Ring.

Presentatoren

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Lijst van presentatoren van RTL 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie Lijst van programma's van RTL 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

RNN7, een regionale commerciële televisiezender die uitzendt in Zuid-Holland-Zuid en het Rijnmondgebied, daagde RTL Nederland voor de rechter als er niet voor een andere naam wordt gekozen. RTL Nederland maakt zich echter geen zorgen, omdat de RTL-merken al in 1996 zijn gedeponeerd; ruim voordat RNN7 begon. "Daarnaast is een nummer niet te claimen", zegt een woordvoerder van RTL Nederland. Maar op de website van RNN7 is te lezen dat niet alleen de 7, maar ook de kleur van het logo en de klank overeenkomen. Daar komt bij dat RNN7 op 3 mei 2005 in een persconferentie haar landelijke plannen heeft aangekondigd en zich daarmee tussen RTL en SBS wil positioneren. De rechtbank te Amsterdam heeft 5 augustus 2005 in een kort geding het gebruik van RTL 7 toegestaan.