De Sovjet-keuken, de gangbare gastronomie in de voormalige Sovjet-Unie, werd gevormd door de samensmelting van de verschillende nationale keukens van dit land. Het wordt gekenmerkt door het beperkte aantal ingrediënten en vereenvoudigingen van de Franse, Russische, Oostenrijkse, Armeense, Georgische en Hongaarse keuken, doordat in de meeste delen van het land redelijk weinig keuze was. De gerechten werden op grote schaal klaargemaakt in de kantines die overal in de USSR te vinden waren.
Een volledige "Sovjetmaaltijd" bestond uit vier gangen, meestal aangeduid als "de eerste", "de tweede, "de derde" en "de vierde": een optionele salade was "niet genummerd". In een restaurant kon men alles in een willekeurige volgorde eten, zoveel men wilde, maar in een gewone kantine kreeg men normaal gezien een "gecombineerde lunch" (kompleksny Obed):
Groene groenten en salades werden in de kantines en restaurants steeds seizoensgebonden opgediend, en waren met enkele uitzonderingen redelijk ongewoon aan tafel thuis. Specerijen werden enkel in kleine hoeveelheden gebruikt, wat het eten een milde smaak gaf. Belangrijk was dat men weinig verschil zag tussen het ontbijt, het middageten en het avondeten, en men donderdag in plaats van vlees vis at. Deze gewoonte bestaat nog in grote delen van Rusland. De regering spoorde de bevolking aan om "veel te eten tijdens de maaltijden, maar daartussen niets". Meestal verving men saus door zure room of boter.
De maaltijden op vakantie waren een stuk uitgebreider: zware sauzen, gemarineerd vlees en gesmolten kaas werden veel gegeten. Vaak was de keuze aan tafel een kwestie van eer voor de familie.