Sándor Rózsa

Sándor Rózsa
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Röszke, Comitatul Csongrád, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Gherla, Cluj, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațietâlhar[*] Modificați la Wikidata
Sándor Rózsa

Sándor Rózsa (n. , Röszke, Comitatul Csongrád, Ungaria – d. , Gherla, Cluj, Austro-Ungaria) a fost un tâlhar de drumul mare maghiar, a cărui viață a fost ulterior romanțată ca a unui haiduc (betyár) maghiar din Câmpia Panoniei.

A fost trimis de Lajos Kossuth în timpul Revoluției de la 1848 împotriva sârbilor. A fost judecat într-un proces ce a durat trei ani și condamnat (după 1848) pentru tâlhărie și crimă, și după 8 ani de detenție a fost grațiat. După grațiere și-a reluat viața de tâlhar. Viața și faptele lui au fost romanțat glorificate de literatura vremii, unii autori prezentându-l pe Rozsa ca pe un haiduc, el fiind considerat de unii maghiari ca un erou popular asemănător cu Robin Hood din Anglia sau cu Johannes Bückler (Schinderhannes) din Germania. A murit în închisoarea din Gherla.

În cultura populară

[modificare | modificare sursă]

În timpul meciului de fotbal dintre Ungaria și Serbia, din 14 octombrie 2023, suporterii maghiari au afișat un banner reprezentându-l pe Rózsa,[3] referire la masacrul comis de către Rózsa și compania sa de 150 de călăreți, în timpul Revoluției Maghiare din 1848, în localitatea Ezeriș, pe atunci parte a Imperiului Austriac, cu populație majoritar ortodoxă (români și sârbi), unde au jefuit localitatea și au ucis 38 de locuitori.[4][5]

  1. ^ Rózsa Sándor, accesat în  
  2. ^ Sándor Rózsa, Autoritatea BnF 
  3. ^ „Cine e Sándor Rózsa, banditul care a ucis 36 de oameni, omagiat de ultrașii maghiari | Newsweek Romania” (în engleză). newsweek.ro. . Accesat în . 
  4. ^ „1813. július 10. | Rózsa Sándor születése” (în maghiară). Rubicon. Accesat în . 
  5. ^ „Rózsa Sándor de la hoț de cai la revoluționar, haiduc sau tâlhar?”. . Accesat în . 

Surse și legături externe

[modificare | modificare sursă]

În limba maghiară: