Viu sau mort

Viu sau mort
The Tracker

Afișul românesc al filmului
Titlu originalThe Tracker
Genfilm western
RegizorJohn Guillermin
ScenaristKevin Jarre
ProducătorLance Hool
StudioHBO Pictures
Incorporated Television Company (ITC)
Director de imagineGeorge Tirl
MontajJ. Terry Williams
MuzicaSylvester Levay
DistribuțieKris Kristofferson
Scott Wilson
Mark Moses
David Huddleston
Premiera26 martie 1988
Durata93 minute
film color
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Viu sau mort (titlul original: în engleză The Tracker, de asemenea Dead or Alive)[1][2] este un film western american, realizat în 1988 de regizorul John Guillermin, protagoniști fiind actorii Kris Kristofferson, Scott Wilson, Mark Moses și David Huddleston.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Noble Adams a servit în armata SUA ca cercetaș în timpul războaielor indiene. Renunță la slujbă și conduce cu soția și fiul său Tom de doi ani, la o fermă pe care a cumpărat-o. Pe drum, soția lui moare într-un accident. Fiul său a primit o educație bună pe coasta de est și a studiat dreptul. După examen, Tom se întoarce la tatăl său pentru o scurtă perioadă de timp.

Într-o zi, Noble este rugat de vechiul său prieten Marshall Crawford să-i ajute să găsească banda condusă de John Stillwell, care a evadat din penitenciarul Yuma. Bandiții ucid niște oameni și răpesc două femei, o fată de doisprezece ani și o indiană. Tom vrea să se alăture poterei. Tatăl său este împotrivă pentru că este convins că fiul său nu face față rigorilor acestor urmăriri. Dar Tom își impune voința. Noble, fiul său și mareșalul urmăresc banda, care are miza o recompensă de 500 de dolari. Ei întâlnesc un grup de vânători de recompense care sunt soldați dezertori. În timpul unei furtuni de nisip, cei trei caută adăpost în spatele stâncilor cât pot de bine. Stillwell și gașca lui își găsesc adăpost într-un Pueblo (sat indian construit într-o stâncă). Pentru că Noble știe că bandiții vor să traverseze râul folosind unicul bac, ei iau o scurtătură dificilă. Vânătorii de recompense le stau la bac în cale. În timpul schimburilor de focuri, Stillwell îl ucide pe Marshall.

Apar mereu conflicte între tată și fiu. Tatăl încă trăiește într-o lume atavică în care viața este dominată de regula: ucide ca să nu fii ucis. Fiul are un comportament uman modelat de coasta de est civilizată. Noble și Tom au întins o altă capcană pentru bandă. Noble ucide toți membrii bandei. Tom îl aștepta pe Stillwell. Are pușca îndreptată spre el și ezită o clipă. Stillwell ia fata pe calul lui ga scut. Tom nu mai poate trage. După cum sa convenit, Noble și Tom se întâlnesc cu indieni care le aduc cai odihniți și provizii. La acest loc de întâlnire se află și sora mai mare și tatăl fetei răpite.

Noble vrea să o elibereze singur pe fată și urmărește urmele bandiților. Tom deduce brusc unde se va ascunde Stillwell. Poate fi doar Pueblo. El merge drept acolo. Tatăl său o eliberează pe fată și îl face prizonier pe Stillwell. Folosind un truc, Stillwell îi distrage atenția și îl împușcă în stomac cu un mic pistol Derringer ascuns. Stillwell o ia pe fată pe calul său și merge spre Utah. Tom sosește puțin mai târziu. Tatăl lui îi spune că a fost împușcat mortal. Tom promite că va elibera fata. El se confruntă cu Stillwell, care se predă dar când Stillwell încearcă să-l păcălească cu același truc, Tom îl împușcă. Când Tom se întoarce la tatăl său, acesta moare la scurt timp.

Finalul îl arată pe Tom încărcând sicriul tatălui său într-un tren. Pe peron sunt și cele două surori. El îi promite surorii mai mari, alături de care a crescut, că în curând o va vizita.

Proiectul a început sub producătorul Lance Hool în 1983, cu un scenariu scris de Kevin Jarre.[3] Proiectul a intrat apoi în dezvoltare pentru câțiva ani, până în octombrie 1987, când producția a început filmările în locații din Colorado și New Mexico sub titlul Dead or Alive.[4]

Filmul a fost turnat în diferite locații din New Mexico, în principal în jurul localității Santa Fe.[5] Costurile de producție s-au ridicat la ca. 4,8 milioane dolari americani.[6]

  1. ^ Mayer, Geoff (). Guide to British Cinema - Geoff Mayer - Google Books. Bloomsbury Academic. ISBN 9780313303074. Accesat în . 
  2. ^ Kristie Hassen. „The Tracker (1988) - John Guillermin | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related”. AllMovie. Accesat în . 
  3. ^ „Magic of the Silver Box' for The Tracker”. www.nxtbook.com. Accesat în . 
  4. ^ THE MOVIE CHART: [Home Edition] Los Angeles Times (pre-1997 Fulltext); Los Angeles, Calif. [Los Angeles, Calif]18 Oct 1987: 41.
  5. ^ Filming locations for The Tracker, abgerufen am 30. septembrie 2024
  6. ^ Box office / business for The Tracker, abgerufen am 30. septembrie 2024

Legături externe

[modificare | modificare sursă]