Britanya yanlısı siyahiler

Britanya yanlısı siyahiler Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında Büyük Britanya Krallığı tarafını tutan Afrika kökenli siyahileri anlatır. Bu kişiler Britanya tarafından verilen özgürlük güvencesi nedeniyle Amerikalı köle sahiplerinden kaçarak Britanya saflarına geçmiştir.[1] Özgürlük ve bağımsızlık sloganıyla ortaya çıkan Amerikan Devrimi'nin önderlerinden Thomas Jefferson köle olarak yaşamak istemedikleri için Britanya saflarına kaçan bu kişiler için "kaçaklar" tanımını kullanmıştır.[2]

Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan yenik olarak ayrılan İngilizler bugünkü Kanada ve Karayipler bölgelerinde egemenliklerini korumuştur. Savaşın ardından New York'dan tahliye edilen yaklaşık 3 bin Britanya yanlısı siyahi Nova Scotia'ya gönderilmiştir. Kraliyet bu kişilere bölgede arazi ve yerleşmelerine yarayacak erzak yardımı vermiştir.[3] Bölgeye yerleştirilenler arasında köle sahibi beyazların da yer alması toplumsal hayatın gergin olmasına yol açmıştır.

Bazı siyahiler Karayiplere gönderilirken, önemli bir kısmı da İngiltere'ye göçmüş, Londra'nın yoksul siyahi tabakasını oluşturmuştur. Bu kişiler Yoksul siyahilere yardım komitesi gibi kuruluşlar ve Sierra Leone Şirketi gibi ticari işletmeler eliyle bugün Sierra Leone'nin başkenti olan Freetown'a gönderilmiştir. Bu kişiler Kanada'dan ayrılmayı tercih eden siyahilerle beraber bölgedeki Kreol kültürünün kurulmasına ön ayak olmuşlardır.

Britanya Ordusundan Binbaşı Peirson'un 1784 yılında muharebede öldürülmesinin resmedildiği eserde ortada dövüşen siyahi asker Binbaşının yaveridir.
  1. ^ Britanya yanlısı siyahilere dair kaynakların bulunduğu site (İngilizce) 8 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Jefforson Ansiklopedisi sayfa 621 Bölüm 5808 (İngilizce) 8 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ Günümüzde bu siyahilerin torunları o dönem verilen teminatların Kanada Hükümetleri tarafından gözardı edildiğine dair şikayetleri olmuştur 12 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 30 Eylül 2017 tarihli The Economist haberi (İngilizce) 8 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir