Makale serilerinden |
Sosyoloji |
---|
Konular |
Görsel sosyoloji, sosyoloji biliminin bir alanıdır. Toplumsal yaşamın görsel boyutları ile ilgilenmektedir.
Görsel sosyoloji, teorik olarak üç tema etrafında şekillendirilmektedir. Luc Pauwels, çerçevenin görsellerin kökenine, araştırma odağına ve tasarımına dayandığını öne sürmektedir.[1]
Kameralar birçok ortamda veri toplamak için ideal bir veri toplama cihazıdır. Benzer şekilde ses kayıt cihazları da en dikkatli açıklamaları tekrar dinleyerek, ayrıntıları atlamamıza yardımcı olur. Özellikle sesin tonu, tınılı konuşma, ima eder gibi konuşma ses kayıt cihazlarından kolaylıkla anlaşılabildiği için sosyoloji de önemli bir yer tutar. Kamera için ise çatık kaş, elin konumlandırılması, göz kırpma gibi hareketler belirli bir anlam içerebilir. Bu nedenler verilerin nasıl analiz edildiğine veya görsel kayıtla ne yapıldığına bakılmaksızın, sosyologlar ayrıntılı çalışma alanı kazanabilir. Bu yüzden sosyologlar veri kaydetmek için kamera ve ses kayıt cihazı kullanmaktadır.
Görsel kayıt teknolojisi, verileri manipüle edilmesine de olanak tanır.[2] Görsel kayıtlar; hızlandırmayı, yavaşlatmayı, tekrarlamayı, durdurmayı ve ilgi çekici şeylere yakınlaştırmayı mümkün kıldığı için doğa bilimcileri tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Sosyal bilimlerde de durum aynıdır, kayıtlar çok hızlı, çok yavaş, çok büyük ya da çok küçük fenomenlerin doğrudan "yaşamda" incelenmesini kolaylaştırır. En önemlisi, görsel sosyologlar düzenleme yoluyla anlamlar üretmek için olayları yan yana getirebilirler. Sosyologlar, kameraları, bir araştırmacının yerleştirilemeyeceği yerlere de koyabilirler: tehlikeli olduğu veya bir kişinin hoş karşılanmadığı veya belirli durumlardan gözlemci etkisini ortadan kaldırmak için, örneğin okul çocukları arasındaki sosyal davranışları incelemek için oyun alanlarına koyabilmektedir.
Fotoğraf ortaya koyma başka bir görsel veri toplama tekniğidir. Bu metod fotoğraf makinesinin kullanımı ile ortaya çıkar. Fotoğraf ortaya koyma, röportajın bir parçası olarak fotoğraf veya film kullanmayı içerir - özünde araştırma deneklerinden fotoğrafların, filmlerin veya videoların anlamlarını tartışmalarını ister. Bu durumda görüntüler, bilgi elde etmek için kullanılması düşüncesiyle araştırmacı tarafından özel olarak alınabilir, örneğin aile fotoğrafları veya filmler gibi konuya ait olabilir veya arşiv, gazete ve televizyon gibi diğer kaynaklardan toplanabilmektedir.
Fotoğraf sesi, araştırmacıların üzerinde çalıştığı ilgili bir araştırma yöntemidir. Araştırma katılımcılarına görüntü oluşturma teknolojisini kullanmaları öğretilir, ancak daha sonra araştırmacılar veya katılımcılar analiz edilen fotoğraf veya filmi ortaya çıkarmaktan sorumludur. Fotoğraf sesinin ilk kullanımı Wang ve Burris tarafından 1994 yılında gerçekleştirildi.[3]
Her halükarda görsel sosyoloji, sosyoloji çalışmasına görsel veri toplama ve analiz yöntemlerini kazandırmak anlamına gelmektedir. Bu yöntem, özellikle çağdaş dini araştırmalara öncülük ederek, son zamanlarda diğer akademik disiplinlere aktarılmıştır.[4]
Görsel sosyoloji, kültürün bir parçası olarak üretilen görsel imgeleri incelemeye çalışır. Sanat, fotoğraf, film, video, yazı tipleri, reklamlar, bilgisayar simgeleri, manzara, mimari, makineler, moda, makyaj, saç stili, yüz ifadeleri, dövmeler vb. toplumların üyeleri tarafından üretilen karmaşık görsel iletişim sisteminin parçalarıdır. Görsel imgelerin kullanımı ve anlaşılması, sosyal olarak oluşturulmuş sembolik kodlar tarafından yönetilir. Görsel imgeler oluşturulur ve yapısı bozulabilir.
Görsel sosyologlar bunları sınıflandırarak ve sayabilir; insanların görsel imgeleri ne için kullandığını veya ne için ortaya çıkardığınız incelemektedir. Dolayısıyla görsel sosyolojinin ikinci anlamı, toplumun görsel ürünlerini; onların üretimini, tüketimini ve anlamını inceleyen bir disiplindir.