Bu bir kriptograflar[a] listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.
Halil ibn Ahmed el-Ferahidi: kriptografi üzerine "Kriptografik Mesajlar Kitabı" ("Book of Cryptographic Messages") başlıklı şimdi kayıp olan bir kitap yazdı.
İbnü'd-Düreyhim: İkame şifrelerini tartışan sekiz şifre sisteminin ayrıntılı açıklamalarını verdi ve iki yüzyıl sonra "Vigenère tablosu" olarak bilinen türden bir "tablo"nun ilk erken dönem fikirlerine yol açtı.
Ahmed el-Kalkaşendî: Kriptoloji üzerine bir bölüm içeren on dört ciltlik Arapça bir ansiklopedi olan Subh al-a 'shanın yazarı. Bu eserdeki şifrelerin listesi hem ikame (yerine koyma) hem de transpozisyon (yer değiştirme) ve ilk kez her düz metin harfi için birden fazla ikame içeren bir şifreyi içeriyordu.
Étienne Bazeries, Fransız, asker, en büyük doğal kriptanalistlerden biri olarak kabul edilir. En çok "Bazeries Silindiri"'ni geliştirmesiyle ve 1901 tarihli etkili metni Les Chiffres secrets dévoilés ("Gizli şifreler açıklandı") ile tanınır.
Romalı general/politikacı Julius Caesar'ın kendi adıyla anılan Sezar şifresi vardır ve Probus (muhtemelen Valerius Probus) tarafından kriptografi üzerine yazılmış bir kayıp eserin onun askeri kriptografi kullanımını bazı ayrıntılarıyla ele aldığı iddia edilmektedir. Kendi adıyla anılan şifreyi icat etmemiş olması muhtemeldir, zira diğer ikame şifreleri onun zamanından çok önce kullanılmaktaydı.
Auguste Kerckhoffs, şifre tasarım ilkelerine katkıda bulunmasıyla tanınır.
Edgar Allan Poe, kriptanaliz üzerine bir deneme olan Gizli Yazı Üzerine Birkaç Söz ("A Few Words on Secret Writing") kitabının ve bir kriptogramın çözümünde harf frekanslarının kullanımını içeren kısa bir öykü olan The Gold Bug'ın yazarıdır.
Marian Rejewski, Polonya, Biuro Szyfrów, Polonyalı matematikçi ve kriptolog. 1932 yılında, o zamanlar Almanya tarafından kullanılan ana şifre cihazı olan Enigma makinesini fiş tertibatı (plugboard) ile çözmüştür. Tarihte bu şifreyi ilk kıran kişidir.
Herbert Yardley, ABD, MI8 (ABD), "Amerikan Kara Odası"nın ("The American Black Chamber") yazarı, Çin'de kriptograf olarak ve kısa bir süre Kanada'da çalıştı.
Erich Hüttenhain Alman, Wehrmacht Yüksek Komutanlığı Şifre Bölümü Chi IV'ün (bölüm 4) baş kriptanalisti ve yöneticisidir. Bir dizi Alman şifre makinesini test eden ve bunların kırılabilir olduğunu tespit eden bir Alman matematikçi ve kriptanalisttir.