Maquis (Limousin) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline maruz kalan Fransa'da işgalcilere ve işbirlikçilerine karşı silahlı direniş göstermiş olan Maquis gruplarının en büyüğüydü. Büyük oranda günümüzdeki Limousin bölgesini kaplayan coğrafyada etkili olmuştur.
1939 yılında Nazi Almanyasının Polonya'ya saldırması üzerine İngiltere ve Fransa Almanya'ya savaş ilan eder. II. Dünya Savaşı bu şekilde başlar. Ancak Tuhaf Savaş adı verilen dönemde İngiltere ve Fransa'dan oluşan Müttefikler Almanya'ya saldırmaz ve sınırda beklemeye geçer. 1940 baharında başlayan Fransa Muharebesi'nın ardından Fransız Ordusu beklenmedik bir şekilde ve çok kısa sürede yenilgiye uğrar. Fransa Ordusunun 22 Haziran 1940 Ateşkesiyle teslim olmasının ardından Mareşal Petain önderliğinde Vichy adında işbirlikçi rejim kurulur. Kağıt üzerinde bağımsız olan bu rejim aslında Nazi kuklasıdır ve Alman siyasetini ülkenin güney bölgelerde uygulamaya koyulur. Ordudan terhis edilen askerler, yurtseverler ve ülkede örgütlü Fransız Komünist Partisi üyeleri silahlı direniş için biraraya gelmiştir. Fransız Komünist Partisi üyesi direnişçi Georges Guingouin önderliğinde Limousin bölgesinde Maquis adı verilen direniş örgütü kurulur. Örgüt ilk silahlı eylemini 30 Eylül 1941 gecesi gerçekleştirir ve halka dağıtılmak üzere gıda karneleri zorla alınır.
Fransa'nın işgalden kurtuluşuna kadar geçen sürede Limousin bölgesindeki Maquis çok sayıda sabotaj, imha, yiyeceğe el koyma eylemlerine imza atar. Direnişe destek veren İngiliz gizli servisiyle eşgüdüm halinde çalışır, yapılacak harekâta destek amacıyla stratejik öneme sahip yerlere saldırır.[a] Maquis birliklerinin Nazilerden denetimi büyük oranda ele geçirdiği bölgelerde karaborsa ve yolsuzluğu engellemek için ekmek ve gıda üretimini ve satışını denetler. Mayıs 1944'e gelindiğinde Guingouin'in emrinde 8 binden çok silahlı direnişçi mevcuttur.[1] Guingouin'a bağlı FTP birlikleri 18-24 Temmuz 1944 tarihleri arasında Otto-Ernst Ottenbacher komutasındaki düzenli Alman birlikleriyle çatışmaya girmiş ve Mont Gargan Muharebesi olarak bilinen çatışmada 300'ün üzerinde kayıp verdirmiştir. Almanlar, taktiksel şekilde geri çekilen direnişçileri dağlardan atamayacaklarını görmüşlerdir. Bu muharebe Fransız direnişçilerin düzenli Alman birlikleriyle cepheden savaşa girdiği ilk örnek olmuştur. Bu dönemlerde Limoges'a saldırarak kenti Nazi işgalinden kurtarması istense de Guingouin, erken kalkışılacak bir saldırının başarısız olması durumunda Tulle'da yaşanan gibi katliamların yaşanmaması için emre uymamıştır.[b] Fransız direnişçiler 21 Ağustos günü Limoges kentini kuşatmış ve kansız bir şekilde kenti teslim almışlardır. Guingouin ve direnişçiler, kurtardıkları bölgelerdeki Nazi işbirlikçilerini halkın dahil olduğu süreçlerde hızlı bir şekilde yargılamıştır. Bu süreçlerde 45 kişi idama mahkûm edilmiş ve infazlar gerçekleştirilmiştir. Direnişçiler takip eden dönemde sanıklara savunma hakkı tanınmadığından dolayı eleştirilmiştir.
Bölgenin kurtuluşunun 70. yıldönümü şerefine üzerinde R5-Le Maquis du Limousin yazılı hatıra madalyası basılmıştır.