Des d'adolescent, gairebé nen, mostra una forta inquietud i facultats innates per i per a l'escultura, realitzant les seves primeres obres de forma autodidacta, anys més tard quan les hi ensenya a Mariano Benlliure les elogia com a pròpies d'un escultor format.
Treballa a Huelva des de l'any 1938 en el seu primer taller al carrer Sant Cristóbal, que comparteix amb el pintor Pedro Gómez, i que a més d'escola informal d'artistes es converteix en un ateneu de les arts i de les humanitats a la Huelva de l'època, freqüentat per gairebé tots els artistes que viuen o passen per Huelva així com per poetes, metges, escriptors, periodistes, que entre ells la coneixen com la "Acadèmia de Sant Cristóbal". En aquests anys, León estudia la imatgeria sevillana i, sobretot, la del seu altre gran referent, Martínez Muntanyès.
L'any 1964 es trasllada a un nou taller al carrer Medico Luís Buendía fins a l'any 1985 en el qual una malaltia l'aparta de tota activitat.
En 50 anys de dur treball realitza més de quatre-centes obres, entre petit i gran format, en fusta, fang, pedra, bronze i altres materials.
L'obra religiosa l'elabora amb esbós previ en fang i esculpida en fusta de forma directa amb gúbia i mall, a la manera tradicional de la imatgeria espanyola que havia après de José Capuz i de Juan Adsuara en la seva època madrilenya.
Realitza una gran part de les imatges de la Setmana Santa a Huelva i Ayamonte i de nombrosos pobles de les províncies de Huelva i Badajoz i té altres obres religioses i civils a Sevilla, Cadis, Màlaga, Càceres, Salamanca, Pontevedra, Madrid, Bèlgica, Estats Units, etc., així com moltes altres de petit format pertanyents a col·leccionistes privats d'Espanya i Amèrica.
En la seva època madrilenya realitza una escultura modernista pròpia dels anys vint, mostres d'aquesta són el Retrat de Lluna que es troba en el Museu Manuel Benedito i el Retrat de Trinitat Navarro en Ayamonte entre altres.
León Ortega representa una de les escultures més serioses, rigoroses i personals del segle XX espanyol, creant un estil propi fàcilment distingible.
Sent escultor abans que imaginero aconsegueix les seves millors obres en els grups escultòrics, —el Descendimiento de Huelva és la seva obra mestra on aconsegueix conjuminar la força expressiva d'Alonso Berruguete amb la dolçor andalusa del seu estil— i en els Crucificados, —el Crist de la Sang dels Estudiants és d'una elegància i bellesa singular en la imatgeria espanyola—. Realitza a més quantitat de Verges —les imatges de candelero no li entusiasmen, prefereix la talla completa— amb rostres plens de dolor contingut, sent el seu principal exponent la Verge de l'Amor de Huelva.
A més destaquen en la seva producció de manera molt especial el Jacent, el Crist del Perdó, l'Àngel de l'Oració, el Crist de la Borriquita, el Jesús de les Tres Caigudes, el Crist de la Victòria, el Crist de la Concepció, el Sant Cristóbal, la Verge de les Angoixes i la Verge dels Àngels a Huelva, el Passió, el Jacent de les Angoixes, el Captiu, el Crist de les Aigües i la Verge de la Pau en Ayamonte, el Nazareno de Beas i el Nazareno de Moguer.
En paral·lel a l'escultura desenvolupa una labor com a pedagog en el seu taller, en el seminari Diocesà i en l'embrió del que és avui l'Escola d'Art León Ortega impartint classes de dibuix i modelatge.
Com a escultor es dedica preferentment a la imatgeria, a més de per ser una especialitat que des de sempre li va atreure, perquè se sent fortament motivat per les seves intimes i fortes conviccions religioses barrejades amb una inquietud social que li situen a l'àrea del cristianisme més compromès.
Les seves primeres obres religioses tenen un sabor barroc, però després conforma un estil personalísimo que no és un altre que la depuració d'un classicisme cap a formes cada vegada més alleugerides de traç i ornamentació, fugint de forma intencionada del barroquisme, buscant una fusió de les imatgeries castellanes i andalusa el que pel significa aconseguir l'essència de l'escultura amb el mínim material expressiu possible.
En l'últim lustre—treballa fins a gairebé els vuitanta anys— la seva producció perd part de la potència escultòrica que la caracteritza, realitzant escultures de menor grandària que exigeixin un menor esforç físic i sent l'última, el bust de Madame Cazenave una obra de gran mestratge, depurada i subtil.
Sent un virtuós del modelatge i de l'escultura en fusta les seves imatges es caracteritzen per la seva força, bellesa i dolçor.
Un matí del 9 de gener de l'any 1991 mor a la seva casa de Huelva sent vetllat en l'Escola d'Art León Ortega.
Imatges de la Façana de la Catedral de la Mercè: Verge de la Mercè, Sant Leandro, Sant Walabonso, Sant Vicente i Santa María, 1978, Catedral de la Mercè de Huelva.
Monument a Sor Ángela de la Creu, 1984, Plaza d'Isabel la Catòlica (Plaza Nena), Huelva.
Monument a Madame Cazenave, 1985, Plaza de Madame Cazenave, Huelva.
Primeres Obres del Camp, 1924, Fundació Escultor León Ortega.
Verge de la Victòria, 1940, Hdad. de la Victòria, Parador ignorat.
Jesús de la Humilitat, Herodes i Sayones, 1942, Hdad. de la Victòria, Església del Sagrat Cor.
Ntra., Sra. de la Pau, 1943, Hdad. del Stmo. Crist de la Victòria, Església de Sant Sebastià.
Ángel, Oració en l'Hort - 1943, Germanor Oració en l'Hort, Església de la Concepció.[7]
Crist Jacent, 1943, Hdad. de Ntra. Sra. de les Angoixes, Ermita de la Solitud.
Verge de la Solitud, 1944, Hdad. de la Solitud, Ermita de la Solitud.
Ntre. P. Jesús de les Penes en les seves Tres Caigudes - 1945, Hdad. de les Tres Caigudes, Església del Sagrat Cor.[8]
Verónica, 1945, Hdad. de les Tres Caigudes, Església del Sagrat Cor.
Crist de la Victòria i 3 Sayones - 1945, Hdad. del Stmo. Crist de la Victòria, Església de Sant Sebastià.[9]
Crist del Perdó, 1946, Parròquia, Església del Sagrat Cor.
Crist en la seva Entrada Triomfal, 1946, Hdad. de l'Entrada Triomfal "de la Borriquita", Església de Sant Pere.
Nen amb Palma, 1946, Hdad. de l'Entrada Triomfal "de la Borriquita", Església de Sant Pere.
Crist de l'Amor, 1949, Hdad. Sant Sopar, Església del Sagrat Cor.
Verge dels Àngels, 1949, Hdad. de l'Entrada Triomfal "de la Borriquita", Església de Sant Pere.
María Stma. de l'Amor, 1949, Hdad. de les Tres Caigudes, Església del Sagrat Cor.
Crist de la Sang - 1950, Germanor dels Estudiants, Església de Sant Sebastià.[10]
Sant Joan Evangelista, 1951, Hdad. de la Victòria, Església del Sagrat Cor.
Verge de la Resignació en els seus Dolors, 1952, Hdad. del Descendimiento, Església de Sant Pere.
Grup del Descendimiento: Crist, Verge, Magdalena, Sant Joan, José d'Arimatea i Nicodemo, 1952 - 1953, Hdad. del Descendimiento, Església de Sant Pere.[11]
Ntra. Sra. del Rosario, 1954, Hdad. Sagrat Sopar, Església del Sagrat Cor.
Verge del Valle, 1956, Germanor dels Estudiants, Església de Sant Sebastià.
Ntra. Sra. de Montemayor, 1956, Il·lustre Hdad. Filial de Ntra. Sra. de Montemayor, Església del Sagrat Cor, Capella Germanor Tres Caigudes.
Jesús Nazareno, 1938, Hdad. Ntre. Pare Jesús Nazareno, Ermita de Sant Sebastià.[19]
Sant Joan Evangelista, 1940, Hdad. del Nazareno, Ermita de Sant Sebastià.
Verge dels Dolors o Ntra. Sra. d'Engracia, 1944, Hdad. Ntre. Pare Jesús Nazareno, Ermita de Sant Sebastià.
Cirineo, 1947, Hdad. Ntre. Pare Jesús Nazareno, Ermita de Sant Sebastià.
Crist de la Pau Eterna, (jacent), 1962, Confraria de Nazarenos de Stimo. Crist de la Misericòrdia, Ermita de Sant Sebastià.
San Francisco d'Assís, 1963, Església de San Francisco.
Crist de l'Amor i Ángel de l'Oració en l'Hort, 1975, Confraria de Joves Nazarenos de Stimo. Crist de l'Amor en l'Oració en l'Hort, Ermita de Sant Sebastià.
González Gómez, Juan Miguel & Carrasco Terriza, Manuel Jesús, Escultura Mariana De Huelva. 1981, Institut d'Estudis De Huelva "Pare Marchena" & Diputació de Huelva, (ISBN 84-85268-87-3).
Gil Vázquez, I., Padilla Pons, J., i Román Pantrigo, R., De la Història de les Confraries de Huelva. 1982, Delegació Cultura Huelva & Diputació de Huelva & Caixa Provincial Estalvis Huelva.
Carrasco Terriza, Manuel Jesús, Andalusia i Amèrica al segle XX: Una escultura de León Ortega en Stamford, USA, págs. 269-274. 1986, Universitat de Sta. Maria de la Rábida, (ISBN 84-00-06794-0).
Banda i Vargas, Antonio de la, De la il·lustració als nostres dies, Història de l'Art a Andalusia, 1991, Gever, (ISBN 8475660150).
Sugrañes Gómez, Eduardo J., Història de la Setmana Santa de Huelva. 1992, C.I.C.A., (ISBN 84-606-0719-4).
Velasco Nevat, Jesús, Història de la Pintura Contemporània a Huelva: 1.892 - 1.992. 1993, Diputació de Huelva - Fundació La Muntanya, (ISBN 84-86842-77-8).
AA.VV., A. León Ortega (1907-1991) Catàleg de l'Exposició. Museu provincial de Huelva. abril-maig de 1996. Huelva, Fundació La Muntanya-Ajunta d'Andalusia, Conselleria de Cultura, 1996, s.p.
Fernández Jurado, Jesús & García de la Concha Delgado, Federico & Rodríguez Mateos, Joaquín, Huelva Cofrade. Història de la Setmana Santa de Huelva i la seva Província. 4 toms.. 1997, Edicions Tartessos, S.L. (ISBN 84-7663-036-0).
Carrasco Terriza, Manuel Jesús, L'escultura del Crucificado a la terra plana de Huelva. 2000, Diputació de Huelva, (ISBN 84-8163-217-1).
de la Lastra Buades, Pedro Jesús & Cruzado García, Agustín, Setmana Santa a Huelva. 2003, Marsay Edicions, S. L., (ISBN 84-95539-60-8).
AA.VV., El Pregó. Setmana Santa en Ayamonte. 2003, Germanor d'El Salvador i Unes altres.
Garrido Palacios, Manuel, Una mirada a Huelva, 2004, Fundació Caixa Rural del Sud, (ISBN 84-609-2309-6).
de la Llastra Buades, Pedro Jesús, Tresors de la Setmana Santa de Huelva.2004, El Correu d'Andalusia, S.L.
Carrasco Terriza, M.J. & González Gómez, J.M. & Oliver Carlos, A. & Pleguezuelo Hernández, A. & Sánchez Sánchez, J.M., Guia artística de Huelva y su Provincia. 2006, Fundació José Manuel Lara (ISBN 84-96556-19-0).
Miñarro, Juan Manuel & Muñiz, Carlos & Parell Delgado, Maria Josefa & Horta Bazán, Moisés & Escudero, Vitor. Alberto Germán, escultor. 2006, Caixa Sant Fernando, Obra Social (ISBN 84-95952-60-2).
Diccionari Biogràfic Español, Reial Acadèmia de la Història, Madrid, 2009.