Escut és el nom de diverses monedes històriques d'or i argent i d'una d'utilitzada actualment, la unitat monetària de Cap Verd. Originàriament s'anomenaren escuts perquè duien un escut heràldic a l'anvers.
La majoria d'aquestes monedes foren utilitzades a Portugal i a les seves colònies i, posteriorment, en alguns estats independents que n'havien estat colònies; el mot deriva del portuguèsescudo.
Altres escuts coneguts foren els utilitzats a Espanya i les seves colònies (escudo), a França (écu) o a Itàlia i Malta (scudo).
Escut de Cap Verd, en vigor des del 1914 (en portuguès escudo caboverdiano o, simplement, escudo) és la unitat monetària de l'arxipèlag de Cap Verd. El codi ISO 4217 és CVE i s'abreuja Esc, o també amb el símbol de l'escut $. Tradicionalment s'ha subdividit en 100 centaus (centavos), però ara la moneda fraccionària ja no s'utilitza.
Escut espanyol,[1] nom de dues monedes espanyoles, una d'or (1566-1833) i una altra d'argent (1864-1869); aquesta darrera fou substituïda per la pesseta, posteriorment reemplaçada per l'euro.
Escut francès, nom de diverses monedes franceses d'or i argent, una de les quals del segle xiii i una altra dels segles xvii i xviii; aquesta darrera fou substituïda pel franc francès, posteriorment reemplaçat per l'euro.
Escut italià, nom de diverses monedes d'argent usades als diversos estats i ciutats de la península Itàlica fins al segle xix, en què foren substituïdes per la lira italiana, posteriorment reemplaçada per l'euro.