Nuno Álvares Pereira

Plantilla:Infotaula personaNuno Álvares Pereira
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 juny 1360 Modifica el valor a Wikidata
Cernache do Bonjardim (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r novembre 1431 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Convento do Carmo (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaIgreja do Santo Condestável (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conestable
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, polític, comandant militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarmariscal Modifica el valor a Wikidata
Conflictecrisi portuguesa de 1383-1385
batalla d'Aljubarrota
conquesta de Ceuta Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Carmelites Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat6 de novembre
1r de novembre Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc de Barcelos Modifica el valor a Wikidata
FillsBeatriz Pereira Alvim Modifica el valor a Wikidata
ParesÁlvaro Gonçalves Pereira Modifica el valor a Wikidata  i Iria Gonçalves de Carvalhal Modifica el valor a Wikidata
GermansPedro Álvares Pereira Modifica el valor a Wikidata


Find a Grave: 23678971 Modifica el valor a Wikidata

Nuno Álvares Pereira o, en religió, Nuno de Santa Maria, conegut com el Sant Conestable (Flor da Rosa, 24 de juny de 1360 - Lisboa, 1 de novembre de 1431) va ser un general portuguès, noble que va tenir un paper fonamental en la lluita del Regne de Portugal contra el Regne de Castella entre 1383 i 1385, que va consolidar la independència de Portugal. Va fer-se frare carmelita. Venerat com a sant per l'Església catòlica, va ser canonitzat el 2009.

Vida fins al 1387

[modifica]

Nascut a Flor da Rosa (avui part del municipi de Crato, Portalegre), era fill d'Álvaro Gonçalves Pereira i d'Iria Gonçalves do Carvalhal. Soldat des dels 13 anys, va casar-se als 17 amb Leonor de Alvim el 1377 a Vila Nova da Rainha. En tingué una filla que va desposar el primer duc de Bragança, esdevenint així l'antecessor i fundador de la darrera dinastia reial portuguesa. Va rebre els títols de comte d'Arraiolos, comte de Barcelos i comte d'Ourém.

Quan en 1383 va morir el rei Ferran I de Portugal, l'hereu del tron era la seva filla Beatriu de Portugal (1372-1410), casada amb Joan I de Castella. Davant el risc d'annexió de Portugal per Castella, Nuno Álvares va ser un dels primers nobles a defensar els drets al tron del mestre de l'Orde d'Avís, Joan. Encara que era fill il·legítim de Pere I, era preferible coronar-lo a perdre la independència del regne.

Castella envià una expedició militar per fer valer els drets de l'hereva legítima: el 6 d'abril de 1384, però, els castellans van ser derrotats per l'exèrcit comandat per Nuno Álvares a la batalla dels Atoleiros. Va ser nomenat llavors conestable de Portugal; també fou prior de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem.

Un any més tard Joan va ser coronat rei i Castella va fer una nova campanya militar, però va ser derrotada definitivament a la batalla d'Aljubarrota, el 14 d'agost de 1385, en la qual Nuno Álvares va demostrar el seu geni militar i va derrotar el seu germà Pedro Álvares Pereira, que participava en el bàndol castellà. Fins al 1390, es van mantenir atacs fronterers contra Castella, fins que aquesta va reconèixer la independència portuguesa.

Vida religiosa

[modifica]

En morir la seva esposa, el 1387, va abraçar la vida religiosa. Va fundar el convent dels carmelites de Lisboa el 1389 i va ingressar a l'Orde del Carmel el 15 d'agost de 1423 com a germà llec. Després d'una vida modèlica de penitència, va morir en olor de santedat l'1 de novembre de 1431. Va ser enterrat al Convent del Carme de Lisboa, on havia mort, però en 1755, el terratrèmol que assolà Lisboa en destruí l'església i el túmul.

Va ser beatificat el 23 de gener de 1918 per Benet XV i canonitzat l'abril de 2009 per Benet XVI.