L'organització territorial de França és l'organització institucional i administrativa del territori francès. S'inventarien nombroses divisions territorials, que poden tenir un objectiu polític (col·lectivitats territorials), electoral (circumscripcions) o administratiu (serveis desconcentrats de l'Estat).
La revisió constitucional del 28 de març de 2003 ha redefinit com a « col·lectivitats territorials de la República »:[1] els municipis (en un nombre de 36.686 l'1 de gener de 2009);[2] els departaments (96 en metròpoli i 4 en ultramar); les regions (22 en metròpoli i 4 en ultramar); les col·lectivitats d'estatut particular (la col·lectivitat territorial de Còrsega sobretot) i les col·lectivitats d'ultramar (Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon, les illes Wallis i Futuna, Polinèsia Francesa, Nouvelle-Calédonie, les Terres Australs i Antàrtiques franceses, Saint-Martin i Saint-Barthélemy).
Abans de la Revolució Francesa de 1789, el Regne de França es dividia en províncies històriques, provinents de l'època feudal, que es corresponien aproximadament a les regions actuals. El 1789, aquestes províncies foren abolides i el territori francès fou dividit en 83 departaments.
El terme «territori d'ultramar» ja no té valor jurídic des de la revisió constitucional del 28 de març de 2003, i ha estat substituït per col·lectivitat d'ultramar
Les divisions territorials de França poden jugar diversos papers :
Algunes divisions territorials poden acollir de manera simultània una administració desconcentrada i una col·lectivitat territorial.
El quadre següent dona una visió de conjunt de les principals categories de divisions territorials franceses. No té en compte les col·lectivitats amb estatut particular.
Divisió territorial | Circumscripció administrativa | Circumscripció electoral | Col·lectivitat territorial |
---|---|---|---|
Regió | Prefecte de regió, direccions regionals | Consell regional | Si |
Departament | Prefecte de departament, direccions departamentals | Consell General | Si |
Districte | Sotsprefecte | No | No |
Cantó | No | Conseller general | No |
Mancomunitat | No | No (assemblea designada pels municipis membres) | No} (reagrupació de col·lectivitats) |
Comú | Alcalde (paper d'agent de l'Estat) | Consell municipal | Si |
En ser França un Estat unitari, cap de les seves divisions administratives no posseeix competència legislativa. La divisió del territori metropolità es remunta, per als departaments, els cantons i els municipis, a 1789, per als districtes a 1800. Les regions són més recents : aparegudes en els anys 1950, han evolucionat de l'estatut de reagrupacions administratives de departaments al de col·lectivitats territorials proveïdes d'un consell electe. Les altres col·lectivitats territorials, conforme a l'article 72 de la constitució francesa, són els departaments, els municipis i algunes col·lectivitats amb estatut particular o d'ultramar. Els altres nivells no juguen cap altre paper, llevat de matèries administratives o electorals.
La profusió de municipis així com els serveis de vegades redundants entre les regions i els departaments continuen alimentant el debat de França sobre una eventual refundació d'aquest sistema.
Amb data d'1 de gener de 2006, la França metropolitana - és a dir la part del territori francès situada a Europa - està dividida en :
França compta amb 18 regions, cinc de les quals estan situades a ultramar.
La regió és la divisió territorial francesa de primer grau. És administrada per un consell regional escollit per a sis anys amb sufragi universal directe.
Cada regió posseeix igualment un prefecte de regió, designat pel Govern, el paper del qual és de representar l'Estat i d'assegurar-se del bon funcionament dels serveis desconcentrats, com per exemple la coordinació dels serveis de policia.
La Col·lectivitat Territorial de Còrsega, comptada entre les 18 regions, posseeix un estatut particular, anàleg al d'una regió però amb un major grau de poders.
França compta amb 101 departaments dels quals 5 estan situats en ultramar, encara que la numeració s'atura al número 95 : en efecte l'antic departament de Còrsega (20) ha estat dividit en dos departaments (2 A i 2 B) el 1976. Mayotte esdevindrà el 101è departament, el 5è a ultramar, a partir del 2011.[4]
Un nivell per sota la regió (cadascuna d'elles està composta de diversos departaments, excepte les regions d'ultramar), el departament és administrat per una Consell General els conselleres generals del qual són escollits per un període a sis anys, i són renovats per meitat cada tres anys mitjançant sufragi universal directe. Actualment, el seu paper competeix sovint amb de les de les regions.
Els departaments han estat creats per una llei del 22 de desembre de 1789.[5] L'objectiu era de facilitar la unificació lingüística i nacional de França amb el pretext de racionalitzar el mapa administratiu. La comissió parlamentària que llavors se n'ocupava, preconitzava que una persona, qualsevol que fos el departament on visqués, pogués arribar al cap de districte en una jornada a cavall.[6]
Cada departament disposa d'un prefecte. El prefecte del departament on se situa la capçalera de districte és igualment prefecte de la regió.
Cada departament francès és de nou dividit en diversos districtes (a excepció del Territori de Belfort, que constitueix un sol districte), que acullen cadascun un sotsprefecte. El seu paper és d'ajudar el prefecte de departament en la seva tasca.
El 2013 hi havia a França 4.055 cantons, dels quals 172 es trobaven als departaments d'ultramar.
Els districtes són, al seu torn, dividits en diversos cantons (la legislació permet que un cantó sigui compartit entre dos districtes, però aquest cas de figura, que s'ha produït rarament, no existeix actualment).
El seu paper és essencialment de proveir una xarxa electoral; a les eleccions cantonals, cada cantó escull la persona que s'encarrega de representar-lo al consell general. En les zones urbanes, un mateix municipi compren generalment diversos cantons. En les zones rurals, un cantó és sovint format per diversos petits municipis; s'esdevé llavors, freqüentment, que els principals serveis administratius estan concentrats en el cap de districte del cantó.
L'1 de gener de 2013, hi havia a França 36.681 comunes (de les quals 129 es trobaven a ultramar).[7]
Es tracta (en la quasi totalitat dels casos) de la divisió administrativa última del territori francès i correspon generalment al territori d'una ciutat o d'un poble. Si bé el comú pot ser encabit en diversos cantons, no pot formar part més que d'un sol districte.
Un comú és administrat per un consell municipal escollit per a un període de sis anys, i està presidit per un alcalde.
Els 3 comuns més poblats que són París, Marsella i Lió encara són dividits en 45 districtes municipals: 20 per a París, 16 per a Marsella i 9 per a Lió. No tenen res en comú amb els districtes departamentals, llevat del nom, i corresponen més aviat a submunicipis, amb un alcalde i un consell municipal de districte. Hi ha un ajuntament per districte a més a més de l'ajuntament central per a París i Lió, respectivament 20 i 9, i Marsella està de fet dividida en 8 «sectors» que apleguen cadascun dos districtes.
Algunes comunes poden aplegar igualment diverses aglomeracions, pobles o viles, que provenen sovint d'antigues comunes o aglomeracions massa poc poblades o massa aïllades per disposar d'una administració autònoma, i reagrupades amb una antiga comuna veïna més important. També poden ser procedents de plans de disposició, per exemple a les "ciutats noves", creades sobre el territori d'una o diverses comunes, o a les estacions de muntanya.
Tanmateix, per tal de millorar la cooperació entre municipis propers, que tenen interessos comuns a nivell de transports, de zones econòmiques, etc., existeixen diversos tipus d'establiments públics de cooperació intermunicipal (EPCI), que presenten diversos nivells de cooperació. amb data d'1 de gener del 2009,[8] 34.164 comunes, que apleguen un total de 56,4 milions d'habitants, són reagrupades en 2.601 agrupaments amb fiscalitat pròpia:
Existeixen encara altres estructures territorials locals, menys integrades que els EPCI amb fiscalitat pròpia:
Algunes col·lectivitats estan dotades d'un estatut específic definit per la llei. Es tracta sobretot, en el cas de la metròpoli :
La República francesa és igualment constituïda de diverses divisions administratives per a les parts del territori que no se situa a França metropolitana. Aquestes divisions corresponen a l'engròs al grau d'independència d'aquests territoris enfront de la metròpoli.
Existeix a França 4 regions d'ultramar: Guadalupe, Guaiana, Martinica i La Reunió. Des de 2003, aquestes regions tenen exactament el mateix estatut que les regions metropolitanes. Cadascuna d'elles és igualment un departament d'ultramar, que ja existia des de 1946.
Mayotte esdevindrà aquest 2011 la 5a regió i el 5è departament d'ultramar.[4]
Aquestes regions d'ultramar són a més a més dividides en :
Aquestes divisions corresponen exactament a llurs homologues metropolitanes.
De més, amb data d'1 de gener de 2006, hi havia 15 estructures intermunicipals que aplegaven 87 municipis (o sigui el 76,3% dels municipis de les regions d'ultramar) :
El 28 de març de 2003, una revisió constitucional va crear les col·lectivitats d'ultramar (COM). N'hi ha 6, amb estatuts diversos :
Existeixen encara tres altres estructures en relació amb diferents territoris de la República francesa que no posseeixen cap població permanent i, per tant, cap elecció local :
Els criteris per complir amb la ciutadania francesa són idèntics sobre tot el territori francès, incloent-hi les possessions d'ultramar. Tots els ciutadans francesos, allà on ells romanguin, voten a les eleccions nacionals, (presidencial i legislativa) i són representats al Senat i a l'Assemblea nacional.
L'article 17.4 del codi civil, tal com resulta de la llei n°; 2003-1119 del 26 de novembre de 2003 relativa al domini de la immigració, al sojorn dels estrangers a França i a la nacionalitat, disposa : «En el sentit del present títol (relatiu a la nacionalitat francesa), l'expressió «a França» s'entén referida al territori metropolità, als departaments i col·lectivitats d'ultramar així com a Nouvelle-Calédonie i les Terres australs i antàrtiques franceses. » (Per ser complet, quant a la nacionalitat francesa i fins i tot si allò no és precisat en la llei o al seu decret d'aplicació, l'expressió «a França» inclouria també, segons la jurisprudència dels tribunals francesos, les aeronaus -vaixells i avions- que naveguen amb pavelló francès quan patrullen als territoris internacionals).
La França metropolitana i les regions franceses d'ultramar fan part integrant de la Unió europea, sent considerades les regions d'ultramar com regions ultraperifèriques d'aquesta última.
Les altres parts de la República francesa no formen part del territori comunitari, fins i tot si llurs residents que posseeixen la nacionalitat francesa voten en el moment de les eleccions europees. Alguns tractats relatius a la Unió Europea s'hi poden aplicar (com ara l'Euratom o l'Euro, utilitzat a Mayotte i Saint-Pierre-et-Miquelon).