Paris Pişmiş

Plantilla:Infotaula personaParis Pişmiş
Biografia
Naixement(hyw) Մարի Սուքիասեան Modifica el valor a Wikidata
30 gener 1911 Modifica el valor a Wikidata
Istanbul (Imperi Otomà) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 1999 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat d'Istanbul (–1937)
Üsküdar American Academy (en) Tradueix
Universitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiErwin Freundlich Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastrònoma, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorObservatori de Tonantzintla (1942–1946)
Universitat Harvard (1938–1942)
Getronagan Armenian High School (en) Tradueix (1935–1936)
Universitat Nacional Autònoma de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeFélix Recillas Juárez Modifica el valor a Wikidata
Premis

Marie Paris Pişmiş de Recillas (Istanbul, 30 de gener de 1911 – 1 d'agost de 1999) va ser una astrònoma turca-mexicana d'origen armeni.

Pişmiş va néixer com Mari Sukiasyan el 1911, originària d'Ortaköy, un barri del districte de Beşiktaş, a Istanbul. El 1937, va esdevenir una de les primeres dones a obtenir un Ph.D. per la Facultat de Ciències de la Universitat d'Istanbul.[1] El seu supervisor doctoral va ser Erwin Freundlich, que havia arribat allí com a molts científics alemanys fugint de la persecució nazi, i s'adonà del seu geni i la va recolzar per traslladar-se als EUA com a becària de Harvard el 1938. Així, més tard, va desenvolupar activitats acadèmiques en l'Harvard University on va conèixer al seu futur espòs Félix Recillas, un matemàtic mexicà. Finalment es van instal·lar a Mèxic, D. F., i així va esdevenir la primera astrònoma professional a Mèxic.[2] D'acord amb Dorrit Hoffleit:

Durant més de cinquanta anys va treballar en la UNAM, la que li va atorgar una sèrie de guardons, inclòs el "Premi Ensenyament de les Ciències".

Pişel meuş va estudiar, entre altres, la cinemàtica de galàxies, la nebulosa H II, l'estructura de cúmuls estel·lars oberts, i de nebuloses planetàries. Va compilar el catàleg Pismis de 22 cúmuls estel·lars oberts, i 2 cúmuls globulars en l'hemisferi sud.[3]

El 1998, va publicar una autobiografia intitulada "Reminiscences in the Life of paris Pișmiș: a Woman Astronomer". Va morir el 1999. D'acord amb els seus desitjos va ser cremada. La seva filla Elsa Recillas Pishmish és una astrofísica.

Algunes publicacions

[modifica]
  • Paris Pișmiș, Gabriel Cruz-González. 1998. Reminiscences in the Life of Paris Pismis: A Woman Astronomer. Editor Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, Institut d'Astronomia, Institut Nacional d'Astrofísica, Òptica i Electrònica, 103 pàg. ISBN 9789683664495

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]