Un bon any

Infotaula de pel·lículaUn bon any
A Good Year Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRidley Scott Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRidley Scott Modifica el valor a Wikidata
GuióMarc Klein Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMarc Streitenfeld Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPhilippe Le Sourd Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDody Dorn Modifica el valor a Wikidata
VestuariCatherine Leterrier Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor20th Century Studios, Netflix i Vudu Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2006 Modifica el valor a Wikidata
Durada118 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMarsella, Londres i Edifici Lloyd's Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enA Good Year (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia romàntica, comèdia dramàtica i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0401445 FilmAffinity: 162086 Allocine: 56066 Rottentomatoes: m/good_year Letterboxd: a-good-year Mojo: goodyear Allmovie: v333456 TCM: 629184 Metacritic: movie/a-good-year TV.com: movies/a-good-year AFI: 63844 TMDB.org: 9726 Modifica el valor a Wikidata

Un bon any[1][2] (títol original en anglès: A Good Year) és una pel·lícula estatunidenca de Ridley Scott estrenada el 2006. És basada en la novel·la Una bona collita de l'escriptor anglès Peter Mayle. Aquest film ha estat doblat al català.

Argument

[modifica]

Màxim Skinner és un broker avar i sense escrúpols que treballa per a la City de Londres. Un dia, hereta del seu oncle Henry mort una vinya a la Provença. Va al lloc, i s'enamora de l'encant de la zona, en particular del vi, del clima mediterrani i de les dones, i sobretot de Fanny Chenal, bonica gerent d'un cafè local. Troba a la casa del seu oncle Francis Duflot, el vinyataire que ha conegut nen i que vigila des de fa trenta anys els ceps.

Mentre pren possessió de les seves terres, Max s'assabenta que l'han despatxat degut a una de les seves transaccions dubtoses. Decideix instal·lar-se algun temps en la propietat. Sabent que un castell i una vinya poden valer diversos milions de dòlars si el vi és bo, considera vendre-ho, però descobreix que la hisenda no produeix més que un horrible vi de taula.

Mentre Max comença a poc a poc a tastar la dolçor de la vida provençal, una jove californiana, Christie Roberts, desembarca de sobte i pretén que és la filla il·legítima de l'oncle mort, cosa que podria fer d'ella l'hereva de la hisenda. Mentre Max s'interroga sobre el seu futur i el del castell, descobreix al celler diverses ampolles d'un vi anomenat Le Coin Perdu, del qual s'assegura que es ven molt car des de fa anys.

Repartiment

[modifica]

Cançons

[modifica]
  • Al tràiler de la pel·lícula, se sent Moi... Lolita d'Alísia. Aquesta cançó passa a la pel·lícula quan el personatge de Russell Crowe recorre la zona rural de la Provença amb el seu cotxe.
  • Quan el personatge de Russell Crowe sopa amb el personatge de Marion Cotillard, un cantant entona Festa! de Charles Trenet.

Al voltant de la pel·lícula

[modifica]
  • Ridley Scott i Peter Mayle són veïns de vacances en el Luberon. Com a resposta a un article sobre el preu del vi, el 2004, van tenir la idea de tractar el tema. Van convenir mentre que Peter escriuria una novel·la i Ridley l'adaptaria al cinema.[3]
  • Principals llocs de rodatge: Londres per a les seqüències de la borsa, Bonnieux per la hisenda vitícola (Château La Canorgue), Gordes per a les escenes del restaurant on treballa, Cucuron per a l'escena del restaurant on soparan.

Referències

[modifica]
  1. «Un bon any». Ésadir.cat. [Consulta: 16 maig 2022].
  2. «Fitxa de doblatge al català». ElDoblatge.com. [Consulta: 16 maig 2022].
  3. Un gran any: Secrets del rodatge