Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|12|11|2024}}
Το ΘωρηκτόΜιζούρι (USS Missouri, BB-63) ήταν ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα και νεότερα σε ηλικία θωρηκτά των ΗΠΑκλάσης «Αϊόβα». Τα κύρια χαρακτηριστικά του γιγάντιου αυτού πολεμικού πλοίου για την εποχή του ήταν:
Διαστάσεις: Ολικό μήκος 270,4 μ. μέγιστο πλάτος 33 μ. και βύθισμα 11.6 μ.
Οπλισμός: 9 πυροβόλα των 16΄΄ (ιντσών), ή 406 χλσ. (mm) διατεταγμένα σε τρεις τρίδυμους πύργους, κατά το διάμηκες, δύο στη πλώρη (ο δεύτερος υπερκείμενος του πρώτου) και ένας στη πρύμνη, 20 αντιαεροπορικά (Α/Α) πυροβόλα των 5΄΄ ή 127 mm διατεταγμένα σε 10 δίδυμους πύργους, ανά 5 προς κάθε πλευρά. Επίσης έφερε και μεγάλο αριθμό τετράδυμων πυροβόλων των 76 mm. που συμπλήρωναν την αντιαεροπορική του κάλυψη.
Θωράκιση: Η θωράκισή του ήταν ισχυρή περιλαμβάνοντας θωρηκτή ζώνη πάχους 406 mm από τον πρωραίο μέχρι τον πρυμναίο πύργο, και θωρηκτό το κύριο κατάστρωμα.
Αεροσκάφη: Έφερε τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που εξυπηρετούνταν από πρυμναίο καταπέλτη τα οποία και εξασφάλιζαν την από αέρος παρατήρηση του πυρός, ανίχνευση θαλάσσιας περιοχής και άλλες ανάγκες.
Ακτίνα δράσης: 5.000 μίλια με ταχ. 30 κόμβων και 15.000 μίλια με ταχ. 17 κόμβων.
Το Μιζούρι ναυπηγήθηκε, τρίτο κατά σειρά της κλάσης του, το 1942 στα ναυπηγεία του ναυστάθμου του New York Navy Yard* και ξεκίνησε την ενεργό υπηρεσία του το 1944 όπου και συμμετείχε στη τελευταία αποφασιστική φάση του πολέμου στον Ειρηνικό. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 κατέπλευσε ως ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου υπό τον ναύαρχο Νίμιτς μετά των λοιπών πλοίων του στόλου στον όρμο του Τόκιο όπου και επί του καταστρώματος αυτού του θωρηκτού υπεγράφη η ιαπωνική συνθηκολόγηση.
Τον Απρίλιο του 1946 το θωρηκτό Μιζούρι, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στη Κωνσταντινούπολη (αρχές του μήνα), κατέπλευσε στο Φαληρικό όρμο ως ναυαρχίδα υπό τον ναύαρχο Χιούιτ (Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης) ο οποίος και υποδέχθηκε στο πλοίο τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Π. Πουλίτσα και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Κ. Τσαλδάρη.
Το Μιζούρι έλαβε επίσης μέρος στον πόλεμο της Κορέας καθώς και τελευταία στον πόλεμο του Περσικού. Μετά τον παροπλισμό του το 1998 μεταφέρθηκε στη Χαβάη όπου αποτελεί πλέον ναυτικό μνημείο (μουσείο).