Άννα Κάθριν Γκριν

Άννα Κάθριν Γκριν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Anna Katharine Green (Αγγλικά)
Γέννηση11  Νοεμβρίου 1846
Μπρούκλιν
Θάνατος11  Απριλίου 1935
Μπάφαλο
Τόπος ταφήςForest Lawn Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑμερικανικά αγγλικά
Αγγλικά
ΣπουδέςGreen Mountain College (έως 1867)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμυθιστοριογράφος
συγγραφέας
ποιήτρια
Αξιοσημείωτο έργοThe Leavenworth Case
Οικογένεια
ΣύζυγοςCharles Rohlfs
ΤέκναRoland Rohlfs
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα Κάθριν Γκριν (Anna Katharine Green) (11 Νοεμβρίου 1846 - 11 Απριλίου 1935) υπήρξε Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια. Έγινε γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά μυθιστορήματά της, - από τους πρωτοπόρους της αστυνομικής λογοτεχνίας, (είδος που αναπτυσσόταν εκείνη την εποχή) και γι' αυτό έχει ονομαστεί και μητέρα της αστυνομικής λογοτεχνίας. [1]
Το μυθιστόρημα που την έκανε διάσημη είναι η «Υπόθεση Λέβενγουορθ» - "The Leavenworth Case".

«Οι χαρακτήρες της χρησιμοποίησαν με επιτυχία ειδικούς μάρτυρες, στοιχειώδεις ιατρικές έρευνες, νεκρά σώματα που βρέθηκαν σε απροσδόκητα σημεία για να πλέξουν και ξεδιαλύνουν την ίδια στιγμή ενδιαφέρουσες αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου. Η γνώση της ποινικής νομοθεσίας που αποκτήθηκε από τον δικηγόρο πατέρα της, την βοήθησε δεόντως ώστε να δώσει έναν αέρα ρεαλισμού στα μυθιστορήματα και στα βιβλία της και την ίδια στιγμή να σκιαγραφήσει τους τύπους που χαρακτήριζαν και σηματοδοτούσαν το πεδίο της αστυνομικής μυθιστοριογραφίας. Υπήρξε αναμφίβολα προοδευτική γυναίκα το χρονικό διάστημα που έζησε και πέτυχε σ’ ένα είδος που κυριάρχησαν στην πραγματικότητα άρρενες συγγραφείς, αλλά από την άλλη μεριά, κι αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον κατά την άποψή μας, ήταν αντίθετη στη γυναικεία ψηφοφορία και δεν ενέκρινε πολλές συμπεριφορές σε φεμινίστριες της εποχής της.»[2]

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα Κάθριν Γκριν, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και από νωρίς έδειξε έφεση προς τη λογοτεχνία. Παιδί πολυμελούς αλλά εύπορης οικογένειας είχε την σπάνια τύχη για γυναίκα της εποχής της να σπουδάσει σε κολλέγιο - το 1864 άρχισε την φοίτηση στο "Ripley Female College" στο Βέρμοντ και έλαβε αξιόλογη μόρφωση. Αρχικά ασχολήθηκε με την ποίηση, αλλά την εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο πατέρας της, ο Τζέιμς Γουίλσον Γκριν (James Wilson Green) ήταν διάσημος δικηγόρος της περιοχής, και έτσι η Γκριν είχε πρόσβαση και γνώση σε ποινικές υποθέσεις. Με την παρότρυνση του πατέρα της άρχισε να γράφει το πρώτο της -και πιο γνωστό - μυθιστόρημά της, την «Υπόθεση Λέβενγουορθ» - μια εργασία που της πήρε έξι χρόνια για να την ολοκληρώσει. Όταν το βιβλίο εκδόθηκε το 1878 από τον εκδοτικό οίκο του Τζόρτζ Πάτναμ έγινε μεγάλη επιτυχία και πούλησε χιλιάδες αντίτυπα. Έγινε διάσημη συγγραφέας στην εποχή της, και εξέδωσε συνολικά 40 βιβλία. [3]
Το 1884 παντρεύτηκε τον ηθοποιό (και αργότερα διάσημο σχεδιαστή επίπλων (Charles Rohlfs), και απέκτησε μαζί του δύο αγόρια και ένα κορίτσι.
Σταμάτησε να γράφει όταν άρχιζε η χρυσή εποχή της αστυνομικής λογοτεχνίας, το 1923. Πέθανε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 88 ετών.

Αν και το πρώτο γυναικείο αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα που γράφτηκε είναι το "The Dead Letter" της Metta Victoria Fuller Victor (ή Seeley Regester) (1866), η Γκριν έχει χαρακτηριστεί σαν μητέρα της αστυνομικής λογοτεχνίας γιατί ήταν αυτή που έδωσε την κλασική φόρμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Συγκεκριμένα, έδωσε εκτός από λαϊκή απήχηση στο νέο αυτό λογοτεχνικό είδος (μια και όλα τα βιβλία της πουλούσαν πολύ), αλλά καθιέρωσε τον χαρακτήρα του ντετέκτιβ, ο οποίος λύνει το μυστήριο και εμφανίζεται σαν βασικό πρόσωπο σε μια σειρά βιβλίων. Δημιούργησε τον ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Εμπενίζερ Γκράις (Ebenezer Gryce), ο οποίος πρωταγωνιστεί σε 13 αστυνομικά μυθιστόρηματα.
Ο Εμπενίζερ Γκράις λοιπόν, δεν είναι παρά ο πρόγονος των πιο γνωστών ίσως ντετέκτιβ, Σέρλοκ Χολμς, Ηρακλή Πουαρώ, Αρσέν Λουπέν κ.α.. Αλλά δίπλα στον Εμπενίζερ Γκράις, η Γκριν δημιουργεί και το πρότυπο της περίεργης γεροντοκόρης που συμβάλλει στην λύση των μυστηρίων, Αμέλια Μπάτεργουορθ, πρόγονος και αυτή, της Μις Μαρπλ και της Μις Σίλβερ της Πατρίσια Γουέντγουρθ (Patricia Wentworth). Η Αγκάθα Κρίστι εξάλλου, γνώριζε καλά τα βιβλία της Γκριν, τα οποία διάβαζε από την ηλικία των 8 ετών, και ο θαυμασμός της προς την Γκριν ήταν ένας από τους λόγους που την έσπρωξαν να γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, ενώ και ο ίδιος ο Ηρακλής Πουαρό, εγκωμιάζει στο μυθιστόρημα , "The Clocks", ανάμεσα στα άλλα και την «Υπόθεση Λέβενγουορθ».
Επίσης, ήταν η πρώτη που εμφάνισε και ενέταξε στη δομή του αστυνομικού μυθιστορήματος τα αποδεικτικά στοιχεία και την αξία τους στην ερευνητική διαδικασία, τις προανακριτικές και ανακριτικές μεθόδους, την εξέταση μαρτύρων και πολλά άλλα.
Μάλιστα, η Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, περιέλαβε το μυθιστόρημά της «Υπόθεση Λέβενγουορθ» στην διδακτέα ύλη ως το ιδανικό υπόδειγμα των κινδύνων που προκαλούνται από την χρήση των περιστασιακών αποδεικτικών στοιχείων.[4]
Ο Εμπενίζερ Γκράις, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του, το 1878 με την «Υπόθεση Λέβενγουορθ» και την τελευταία του, το 1917 με το "The Mystery of the Hasty Arrow", ενώ η Αμέλια Μπάτενγουορθ θα συν - πρωταγωνιστήσει σε 3 μυθιστορήματα : στο "That Affair Next Door" του 1897, το "Lost Man's Lane: a Second Episode in the Life of Amelia Butterworth" του 1898 και το "The Circular Study" του 1900.

"Τhe Mystery of the Hasty Arrow", 1917

Η Γκριν έγραψε ακόμα 17 μυθιστορήματα μυστηρίου, αλλά και αρκετά διηγήματα και νουβέλες.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα:

  • «Υπόθεση Λέβενγουορθ», (The Leavenworth Case) (μτφ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός", 2017)
  • «Ο ερημίτης της οδού και άλλα διηγήματα», στο οποίο περιλαμβάνονται τα διήγηματα: «Ο ερημίτης της οδού», "The Hermit of _____ Street" 1898, «Το δύσκολο πρόβλημα», "A Difficult Problem", 1900 και η «Η γυναίκα με τα γκρι», ("The Gray Madame"), 1899. (μετάφραση Ασημίνα Μητσομπόνου, εκδ. "Το Ποντίκι", 2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. αντίστοιχα, πατέρας της αστυνομικής λογοτεχνίας θεωρείται βέβαια, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε
  2. http://fractalart.gr/leavenworth/
  3. από την εισαγωγή του βιβλίου της «Υπόθεση Λέβενγουορθ» των εκδόσεων GUTENBERG\ALDINA, σελ. 13-15
  4. ό.π., σελ.