Γ.Σ. Δόξα Δράμας

Γ.Σ. Δόξα Δράμας
ΌνομαΓυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας
Ίδρυση1918
ΈδραΔράμα, Ελλάδα
Χρώματα          Μαύρο, Λευκό
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας[1] είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο εδρεύει στη Δράμα. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1918, χρώματα του αποτελούν το μαύρο και το λευκό και έμβλημά του είναι ο μαύρος αετός. Διαθέτει ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, ενώ στο παρελθόν διέθετε και τμήματα κλασικού αθλητισμού, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πυγμαχίας και σκοποβολής.

Η Δόξα Δράμας θεωρείται από τις πιο ιστορικές και μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει 26 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος και επίσης έχει 3 παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αποτελώντας την πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, δηλαδή εκτός Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που κατόρθωσε να αγωνιστεί στον τελικό.[2]

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Γ.Σ. Δόξα Δράμας
Επίσημη ονομασίαΓυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας
Σύντομο όνομαΔόξα Δράμας
ΠροσωνύμιοΜαυραετοί
Ίδρυση1918
ΈδραΔράμα, Ελλάδα
ΣτάδιοΓήπεδο Δόξας Δράμας, Δράμα
Χρώματαμαύρο και λευκό
ΠρόεδροςΆγγελος Καλλινικίδης
ΠροπονητήςΓιώργος Λάλας
ΠρωτάθλημαΑ΄ Ε.Π.Σ. Δράμας
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, το φθινόπωρο του 1918, μια μονάδα Άγγλων στρατιωτών στρατοπέδευσε για λίγες μέρες στην πόλη της Δράμας. Ο καιρός για αυτούς ήταν γλυκός και η φιλοξενία των ντόπιων πρωτόγνωρη στα μάτια τους. Οι στρατιώτες απαλλαγμένοι από διάφορες μέριμνες, έπαιζαν τα απογεύματα ένα καινούργιο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Πολλές φορές μάλιστα, τις ενδεκάδες τους συμπλήρωναν τα ελληνόπουλα, τα οποία όχι μόνο ήταν εντυπωσιασμένα από το παιχνίδι, αλλά παράλληλα τα ενθουσίαζαν το πάθος των Άγγλων στρατιωτών.

Έτσι, δεν άργησαν και τα ελληνόπουλα να συγκροτήσουν τις πρώτες συνοικιακές ομάδες στην πόλη, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες μπάλες φτιαγμένες από κουρελόπανα. Σχεδόν αμέσως ιδρύθηκε στη Δράμα ο πρώτος οργανωμένος σύλλογος με την ονομασία «Πηλεύς», με ιδρυτικά στελέχη τους Αντώνη Κόκκινο, Γιάννη Σιμόπουλο, Χρήστο Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Τζήμα, Αχιλλέα Βαγενά, Φιλ. Αναγνώστου, Γιώργο Αθανασιάδη και τους αδερφούς Περβανά. Όμως, μετά από μόλις ένα χρόνο, την άνοιξη του 1919, αποφασίστηκε η διεύρυνση των στελεχών του συλλόγου με τους Παπαλούση, Φέσσα, Καπανίκη, Πολυχρονίδη και Πεντζίκη. Τότε η ονομασία άλλαξε σε «Σύλλογος Σωματικής Αγωγής η Δόξα».

Η Δόξα σύντομα απέκτησε τις πρώτες ποδοσφαιρικές μπάλες και τις πρώτες ομοιόμορφες ασπρόμαυρες φανέλες με αρχικό έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Σε κάθε φύλλο του τριφυλλιού ήταν γραμμένο ένα γράμμα από τα αρχικά Γ.Σ.Δ., ακρωνύμιο των λέξεων Γυμναστικός Σύλλογος Δράμας. Κατά μία εκδοχή, το μαύρο χρώμα επιλέχθηκε εις ένδειξη πένθους για τα θύματα της περιοχής από τις εμπόλεμες περιόδους που προηγήθηκαν, ενώ ένας θρύλος τα συνέδεσε με το χαμό ενός ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Αρχίζοντας από τις μαύρες τιμημένες φανέλες, από την ολόσωμη μαύρη φορεσιά, πόσοι άραγε από όλους σας γνωρίζετε ότι αυτά τα μαύρα ρούχα τιμούν εκείνους τους ποδοσφαιριστές της Δόξας που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο; "Δεν Ξέρω", μου είπε "ποιοί ήταν εκείνοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά τιμούσαμε τα παλικάρια, νιώθοντας μεγάλη περηφάνια φορώντας τα μαύρα. (Συνέντευξη του Τάκη Λουκανίδη στον Χάρη Αλευρόπουλο.)

Πρώτες διακρίσεις και καταξίωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η προπολεμική Δόξα Δράμας της περιόδου 1937–38, πρωταθλήτρια της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας.

Η Δόξα Δράμας ήταν ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας το 1930, στα πρωταθλήματα της οποίας αγωνίστηκε μέχρι και τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας το 1959 και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη δεκαετία του '50 γνώρισε τις πρώτες διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που κατόρθωσε 3 φορές συνολικά γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Επίσης συμμετείχε επί 4 συνεχόμενες περιόδους και συγκεκριμένα τις χρονιές 1955–56, 1956–57, 1957–58 και 1958–59 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την πρώτη μορφή του Ελληνικού πρωταθλήματος, από τις οποίες κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση μόνο τις 3, και συγκεκριμένα τις χρονιές χρονιές 1956–57, 1957–58 και 1958–59.

Το λογότυπο της Δόξας τη δεκαετία του 1970.

Τη σεζόν 1951–52 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο.[3] Δυο χρονιές αργότερα, τη σεζόν 1953–54, απέκλεισε εκτός έδρας τον Άρη Θεσσαλονίκης με 1–2 στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της και όντας η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το καταφέρνει, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 2–0.[4] Τη σεζόν 1954–55 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 1–0.[5] Τη σεζόν 1957–58 απέκλεισε τον Φωστήρα Αθηνών στα προημιτελικά και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 5–1.[6] Τη σεζόν 1958–59 απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και προκρίθηκε στον τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2–1.[7]

Η Δόξα Δράμας υπήρξε από 1 από τα 16 συνολικά ιδρυτικά σωματεία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας που αγωνίστηκαν στο πρώτο πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60.[8] Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1964–65,[9] με εξαίρεση τη σεζόν 1962–63 που συμμετείχε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική κατηγορία και κέρδισε την άμεση επιστροφή της. Την περίοδο 1960–61 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς.[10] Όλα τα επόμενα χρόνια περιορίσθηκε στη Β΄ Εθνική για να κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1978–79 και την πολυπόθητη επάνοδο στην Α΄ Εθνική μετά από 15 χρονιές, αποτελώντας 1 από τις 18 συνολικά ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής της περιόδου 1979–80. Στην επαγγελματική πλέον Α΄ Εθνική καθιερώθηκε μέχρι και τη σεζόν 1994–95 που υποβιβάστηκε, με εξαίρεση τη σεζόν 1987–88 που αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική και κέρδισε αμέσως την επάνοδο. Τις χρονιές 1980–81, 1990–91, 1991–92 και 1992–93 διέγραψε αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τους προημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από τους Παναιγιάλειο,[11] Αθηναϊκό,[12] ΠΑΟΚ[13] και Ολυμπιακό Πειραιώς[14] αντίστοιχα.

Καθοδική πορεία και επάνοδος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε μια 3ετή παρουσία στη Β΄ Εθνική και στη συνέχεια γνώρισε μοιραία 2 συνεχείς υποβιβασμούς, τη σεζόν 1997–98 για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική και τη σεζόν 1998–99 στην Δ΄ Εθνική. Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 4 χρονιές, όποτε και τη σεζόν 2002–03 κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Την περίοδο 2007–08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων εκ νέου στην Δ΄ Εθνική, φτάνοντας ακόμα και κοντά στη διάλυση, όμως μέσω της απορρόφησης του Ολυμπιακού Βόλου που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2008 κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία.[15] Έτσι, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2008–09, όπου με μια πολύ καλή παρουσία κατέκτησε το πρωτάθλημα Βορείου ομίλου και προβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική μετά από 11 χρόνια.

Την περίοδο 2009–10 με μέτρια παρουσία, τερμάτισε στην 14η θέση και συμμετείχε στα play out υποβιβασμού όπου τερμάτισε στην 1η θέση με αντιπάλους τους Θρασύβουλο, Ιωνικό και Ρόδο και κέρδισε την παραμονή. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η Δόξα με μια ικανοποιητική παρουσία τερμάτισε στην 6η θέση με 53 βαθμούς, μπαίνοντας στα play off ανόδου όπου κατατάχθηκε στην 3η και μη προνομιούχο θέση, πίσω από τους ΟΦΗ και Λεβαδειακό και μπροστά από Διαγόρα Ρόδου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη Β΄ Εθνική. Όμως με μεγάλη καθυστέρηση, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2011, αποφασίστηκε η άνοδος της μαζί με τον Λεβαδειακό ως επιλαχούσες, αντικαθιστώντας τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Α.Ο. Καβάλα, οι οποίοι υποβιβάστηκαν στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής λόγω εμπλοκής των παραγόντων τους στην υπόθεση σκάνδαλο στημένων αγώνων.[16]

Έτσι, την περίοδο 2011–12 η Δόξα Δράμας αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική (Super League), έπειτα από απουσία 16 ετών, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στη κατηγορία και υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ Εθνική (Football League) τερματίζοντας τελευταία στην 16η θέση της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 17 βαθμούς. Την περίοδο 2012–13 με μια καλή παρουσία τερμάτισε στην 9η θέση, μένοντας για λίγους βαθμούς εκτός των play offs ανόδου, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο τερμάτισε στην 10η θέση, δυο θέσεις πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού.[17] Δυστυχώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων, υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική πλέον Γ΄ Εθνική, ξεκινώντας μια νέα αρχή.

Μεταξύ Β΄ και Γ΄ Εθνικής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 3 χρονιές. Την σεζόν 2014–15 τερμάτισε στην 4η θέση, αρκετούς βαθμούς μακριά από την τριάδα, εντυπωσιάζοντας όμως με τις δύο νίκες της εναντίον του Άρη Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη σεζόν τερμάτισε στην 3η θέση, βελτιώνοντας τη θέση της κατά μία από πέρυσι. Την σεζόν 2016–17 και με την άφιξη του μεγαλομετόχου Γιάννη Μπύρου, η πορεία της ομάδας βελτιώθηκε αλλά στις λεπτομέρειες έχασε την άνοδο, τερματίζοντας 2η, πίσω από τον Απόλλων Πόντου. Όμως, η πτώση του Αγροτικού Αστέρα (αδυναμία συμμετοχής) και η απόσυρση του Ηρακλή Θεσσαλονίκης από τη Football League (λόγο χρεών), έδωσε ουσιαστικά και την απευθείας άνοδο, με τη Δόξα να επιστρέφει σε επαγγελματική κατηγορία μετά από απουσία 3 χρόνων.

Η παρουσία της Δόξας Δράμας την περίοδο 2017–18 ήταν αξιοπρεπής, καταλαμβάνοντας την 5η θέση σε σύνολο 18 ομάδων. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με ήττα από τη Νίκη Βόλου με 1–0, χάνοντας την είσοδο στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου, ενώ στο πρωτάθλημα διέγραψε μια μέτρια σχετικά πορεία, καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Τις δύο επόμενες σεζόν στη Σούπερ Λιγκ 2, η Δόξα έκανε μέτριες πορείες τερματίζοντας στην 10η θέση. Την σεζόν 2020–21 η Δόξα υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική μετά από 4 χρόνια λόγω μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής[18]. Έτσι ένας νέος κύκλος ξεκίνησε για τον σύλλογο έχοντας πια διοίκηση πρωτοδικείου.

Την περίοδο 2017–2021 αγωνιζόταν στις επαγγελματικές εθνικές κατηγορίες με την επωνυμία «Γυμναστικός Σύλλογος Δράμας η Δόξα 2017 Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Π.Α.Ε. Γ.Σ. Δόξα Δράμας 2017».[19]

Από την Γ΄ Εθνική στο τοπικό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σεζόν 2021–22 η Δόξα έκανε μια μέτρια έως καλή πορεία και έσωσε την κατηγορία στην τελευταία αγωνιστική φέρνοντας ισοπαλία 2-2 με τον Εθνικό Σοχού, ενώ η επόμενη σεζόν θα αποδειχθεί πιο άνετη καθώς η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση δίχως να βρεθεί σε θέση κινδύνου, παρ' όλες τις διοικητικές δυσκολίες που ταλάνιζαν τον σύλλογο.

Δυστυχώς η καλή πορεία δεν συνεχίστηκε και την 3η σεζόν (2023–24) της Δόξας στην Γ΄ Εθνική, διότι αποδείχθηκε η πιο μελανή στην ιστορία του συλλόγου. Και αυτό γιατί η Δόξα έκανε μια απογοητευτική πορεία και τερμάτισε στην 12η θέση και υποβιβάστηκε στο τοπικό της Δράμας για πρώτη φορά ύστερα από 65 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες.

Οι λόγοι που έφτασαν τον ιστορικό σύλλογο στην παρακμή είναι κυρίως διοικητικοί και οικονομικοί, όπως η έλλειψη ισχυρού χρηματοδότη με όραμα, αλλά και η τοπική κοινωνία της Δράμας εκείνη την περίοδο δεν αγκάλιασε την ομάδα όσο θα έπρεπε.

Η διαχρονική πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Περίοδος Κατηγορία Θέση Άνοδος/Υποβιβασμός
1959–60 Α΄ Εθνική 6η θέση
1960–61 Α΄ Εθνική 7η θέση
1961–62 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1962–63 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1963–64 Α΄ Εθνική 11η θέση
1964–65 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1965–66 Β΄ Εθνική 4η θέση
1966–67 Β΄ Εθνική 7η θέση
1967–68 Β΄ Εθνική 8η θέση
1968–69 Β΄ Εθνική 3η θέση
1969–70 Β΄ Εθνική 2η θέση
1970–71 Β΄ Εθνική 4η θέση
1971–72 Β΄ Εθνική 4η θέση
1972–73 Β΄ Εθνική 5η θέση
1973–74 Β΄ Εθνική 3η θέση
1974–75 Β΄ Εθνική 3η θέση
1975–76 Β΄ Εθνική 4η θέση
1976–77 Β΄ Εθνική 2η θέση
1977–78 Β΄ Εθνική 3η θέση
1978–79 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1979–80 Α΄ Εθνική 12η θέση
1980–81 Α΄ Εθνική 9η θέση
1981–82 Α΄ Εθνική 11η θέση
1982–83 Α΄ Εθνική 12η θέση
1983–84 Α΄ Εθνική 11η θέση
1984–85 Α΄ Εθνική 13η θέση
1985–86 Α΄ Εθνική 14η θέση
1986–87 Α΄ Εθνική 14η θέση Υποβιβασμός
1987–88 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1988–89 Α΄ Εθνική 9η θέση
1989–90 Α΄ Εθνική 10η θέση
1990–91 Α΄ Εθνική 7η θέση
1991–92 Α΄ Εθνική 13η θέση
1992–93 Α΄ Εθνική 13η θέση
1993–94 Α΄ Εθνική 15η θέση
1994–95 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1995–96 Β΄ Εθνική 6η θέση
1996–97 Β΄ Εθνική 13η θέση
1997–98 Β΄ Εθνική 15η θέση Υποβιβασμός
1998–99 Γ΄ Εθνική 12η θέση Υποβιβασμός
1999–00 Δ΄ Εθνική 7η θέση
2000–01 Δ΄ Εθνική 3η θέση
2001–02 Δ΄ Εθνική 6η θέση
2002–03 Δ΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
2003–04 Γ΄ Εθνική 10η θέση
2004–05 Γ΄ Εθνική 8η θέση
2005–06 Γ΄ Εθνική 6η θέση
2006–07 Γ΄ Εθνική 11η θέση
2007–08 Γ΄ Εθνική 17η θέση1
2008–09 Γ΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
2009–10 Β΄ Εθνική 13η θέση
2010–11 Φούτμπολ Λιγκ 6η θέση Άνοδος
2011–12 Σούπερ Λιγκ 16η θέση Υποβιβασμός
2012–13 Φούτμπολ Λιγκ 9η θέση
2013–14 Φούτμπολ Λιγκ 10η θέση Υποβιβασμός2
2014–15 Γ΄ Εθνική 4η θέση
2015–16 Γ΄ Εθνική 3η θέση
2016–17 Γ΄ Εθνική 2η θέση Άνοδος3
2017–18 Φούτμπολ Λιγκ 5η θέση
2018–19 Φούτμπολ Λιγκ 8η θέση
2019–20 Σούπερ Λιγκ 2 10η θέση
2020–21 Σούπερ Λιγκ 2 10η θέση Υποβιβασμός4
2021–22 Γ΄ Εθνική 7η θέση
2022–23 Γ΄ Εθνική 4η θέση
2023–24 Γ΄ Εθνική 12η θέση Υποβιβασμός
2024–25 Α΄ Ε.Π.Σ. Δράμας
  • 1 Την αγωνιστική περίοδο 2007–08 έδωσε μόνο 6 αγώνες για τον Βόρειο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και στη συνέχεια αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά έλαβε μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, καθώς απορρόφησε τον Εθνικό Ολυμπιακό Βόλου (και ουσιαστικά έλαβε τη θέση του), αγοράζοντας το ΑΦΜ του.
  • 2 Παρότι κέρδισε την παραμονή της στη Β΄ Εθνική τερματίζοντας στην 10η θέση του 2ου ομίλου της περιόδου 2013–14, την περίοδο 2014–15 αδυνατούσε να δηλώσει συμμετοχή λόγω οικονομικών προβλημάτων και έτσι υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική.
  • 3 Παρότι στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής τερμάτισε στη 2η θέση του 1ου ομίλου, τελικά προβιβάστηκε λόγω της πτώσης του Ηρακλή και του Αγροτικού Αστέρα εξαιτίας χρεών.
  • 4 Παρότι εξασφάλισε αγωνιστικά την παραμονή της στη Σούπερ Λιγκ 2, τελικά υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική λόγω μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής για τη σεζόν 2021–22.

Σύνολα συμμετοχών στις εθνικές κατηγορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κατηγορία Συμμετοχές
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα / Α΄ Εθνική / Super League 26

(5 / 20 / 1)

Β΄ Εθνική / Football League / Super League 2 27

(20 / 5 / 2)

Γ΄ Εθνική / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική 13

(7 / 6)

Δ΄ Εθνική (καταργήθηκε) 4

Τίτλοι και διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 3 φορές φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδας:
    • 1954, 1958, 1959
  • 3 παρουσίες στα ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας:
    • 1952, 1955, 1961
  • 4 παρουσίες στα προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας:
    • 1981, 1991, 1992, 1993

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τάκης Λουκανίδης

Έχει αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως οι:

Ποδοσφαιριστές που ήταν διεθνείς ενώ φορούσαν τη φανέλα της Δόξας:

Πέρα από την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου, η Δόξα διαθέτει και ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, την Δόξα Δράμας 2016, που αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική Kατηγορία, ενώ στο παρελθόν η ομάδα είχε και τμήματα κλασσικού αθλητισμού, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πυγμαχίας και σκοποβολής.

Ο σύνδεσμος υποστηρικτών της Δόξας Δράμας είναι οι Μαυραετοί Θύρα 4.

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  2. «Δοξα Δράμας». ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  3. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1951-52, rsssf.com
  4. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1953-54, rsssf.com
  5. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1954-55, rsssf.com
  6. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1957-58, rsssf.com
  7. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1958-59, rsssf.com
  8. Greece - Final Tables, 1959/60, rsssf.com
  9. Greece - Final Tables, rsssf.com
  10. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1960-61, rsssf.com
  11. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1980-81, rsssf.com
  12. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1990-91, rsssf.com
  13. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1991-92, rsssf.com
  14. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1992-93, rsssf.com
  15. «novasports.gr - Γ' Εθνική». web.archive.org. 16 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  16. «Η Δόξα επέστρεψε στην Α' Εθνική». web.archive.org. 14 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  17. «Αναγέννηση Γιαννιτσών: ΡΟΣΤΕΡ». web.archive.org. 24 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  18. ΕΕΑ: Εκτός SL2 Δόξα Δράμας και Ζάκυνθος
  19. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. 
  • «...Γράμμα στη Δόξα», έκδοση 1918-2008 ενενήντα χρόνια Δόξα Δράμας, Δράμα 2009.