Γκι του Νταμπιέρ | |
---|---|
![]() | |
Γενικές πληροφορίες | |
Όνομα στη μητρική γλώσσα | Gui de Dampierre (Γαλλικά) |
Γέννηση | 1225 (περίπου)[1][2] Καμπανία |
Θάνατος | 7 Μαρτίου 1305 Κομπιέν |
Τόπος ταφής | Flines Abbey |
Χώρα πολιτογράφησης | Βασίλειο της Γαλλίας |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | πολιτικός |
Οικογένεια | |
Σύζυγος | Ματθίλδη του Μπετύν (από 1246)[3] Ισαβέλλα του Λουξεμβούργου (από 1265)[3] |
Τέκνα | Ροβέρτος Γ΄ της Φλάνδρας Μαργαρίτα του Νταμπιέρ Φίλιππος του Κιέτι[4] Βεατρίκη της Φλάνδρας[4] Ιωάννης της Φλάνδρας[4] Ιωάννης Α΄ του Ναμύρ Γκι του Ναμύρ[4] Philippa of Flanders[4] Ισαβέλλα της Φλάνδρας[4] Βεατρίκη της Φλάνδρας Μαργαρίτα της Φλάνδρας Henry, Count of Lodi[4] William of Dendermonde[4][5] Μαρία του Νταμπιέρ Baudoin de Dampierre[4] Jeanne de Dampierre[4] |
Γονείς | Γουλιέλμος Β΄ του Νταμπιέρ και Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας |
Αδέλφια | Ιωάννα του Νταμπιέρ John I of Dampierre Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Φλάνδρας Βαλδουίνος του Αβέν Ιωάννης Α΄ του Αινώ |
Οικογένεια | Οίκος του Νταμπιέρ |
![]() | |
Ο Γκυ, κόμης της Φλάνδρας (Gwijde van Dampierre, 1226 - Καμπανία, 7 Μαρτίου 1305) από τον Οίκο του Νταμπιέρ ήταν κόμης της Φλάνδρας (1251 - 1305) και μαργράβος του Ναμύρ (1268 - 1297).
Ήταν ο δεύτερος γιος του Γουλιέλμου Β΄ κυρίου του Νταμπιέρ και της Μαργαρίτας Β΄ κόμισσαας της Φλάνδρας, μικρότερης κόρης του Βαλδουίνου Α΄ Λατίνου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Ο Γκυ, ως αιχμάλωτος των Γάλλων, υπέστη αλλεπάλληλες ήττες και ταπεινώσεις από τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας.
Με τον πρόωρο θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Γουλιέλμου Β΄ της Φλάνδρας σε ένα τουρνουά έγινε συμβασιλέας μαζί με τη μητέρα του. Ο Γκυ και η μητέρα του είχαν σκληρή διαμάχη με τον αντίπαλο Οίκο του Αβέν που βρισκόταν υπό την διοίκηση του Ιωάννη Α' του Αινώ. Οι δυο οικογένειες πολέμησαν για την διαδοχή της Φλάνδρας και του Αινώ αλλά ο Οίκος της Νταμπιέρ ηττήθηκε στην μάχη του Βαλχερέν (1253) και ο Γκυ συνελήφθη αιχμάλωτος.[6] Απελευθερώθηκε με την παρέμβαση του βασιλιά Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας (1256) ,στην συνέχεια ο θάνατος του Ιωάννη του Αινώ έφερε την ειρήνη (1257).
Ο τελευταίος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνος Β' ο οποίος είχε χάσει το Ναμύρ από τον Ερρίκος Ε΄, κόμη του Λουξεμβούργου (1257) πούλησε στον Γκυ και στην μητέρα του τα δικαιώματα του στην μαργραβία. Ο Φλαμανδικός στρατός κατέλαβε το Ναμύρ (1264) και ο Γκυ ανακηρύχθηκε μαργράβος, την επόμενη χρονιά ο Γκυ έκλεισε ειρήνη με τον Ερρίκο Ε' και παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την κόρη του Ερρίκου Ε' Ισαβέλλα (1265), η πρώτη σύζυγος του Μαρία του Μπεθάν είχε πεθάνει την προηγούμενη χρονιά. Το 1270 η μητέρα του Μαργαρίτα έκανε κατάσχεση στα είδη των Άγγλων εμπόρων λόγω άρνησης πληρωμής τελών, αυτό έφερε καταστροφή στο Φλαμανδικό εμπόριο αφού το περισσότερο μαλλί για τα υφαντά τους προερχόταν από την Αγγλία. Η διαμάχη έληξε στις 28 Ιουλίου 1274 με την Συνθήκη του Μοντρέιγ συρ Μερ με την οποία οι Άγγλοι έμποροι είχαν σχεδόν ολική απαλλαγή.[7]
Το 1288 ξεκίνησαν οι εντάσεις με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Δ', τα παράπονα για την υψηλή φορολογία οδήγησαν τον βασιλιά της Γαλλίας να απαιτήσει αυστηρότερο έλεγχο στην Φλάνδρα. Η ένταση έγινε ακόμα εντονότερη όταν ο Γκυ αποφάσισε να παντρέψει την κόρη του Φιλίππη με τον 10χρονο Εδουάρδο, πρίγκηπα της Ουαλίας (1294) διάδοχο του Αγγλικού θρόνου. Ο Φίλιππος Δ' φυλάκισε τον Γκυ μαζί με δυο γιους του πιέζοντας τον να ανακαλέσει την απόφαση του για τον γάμο ενώ κράτησε την ίδια την Φιλίππη φυλακισμένη μέχρι το τέλος της ζωής της (1306). Ο Γκυ οδηγήθηκε μπροστά στον Γάλλο βασιλιά (1296) ο οποίος τον ανάγκασε να δώσει όρκο υποτέλειας για όλες τις μεγάλες πόλεις της Φλάνδρας. Μετά από τις ταπεινώσεις ο Γκυ αποφάσισε να εκδικηθεί συμμαχώντας με τον Εδουάρδο Α' της Αγγλίας ο οποίος τότε βρισκόταν σε ένταση με τον Φίλιππο Δ' (1297), ο Φίλιππος του απάντησε με την προσάρτηση της Φλάνδρας στο Γαλλικό στέμμα. Ο Γαλλικός στρατός υπό την ηγεσία του Ροβέρτου Β' του Αρτουά τον συνέτριψε στην μάχη του Φούρν και ο Εδουάρδος Α' ο οποίος ήταν απασχολημένος με την Σκωτία έκλεισε ειρήνη με τον Φίλιππο Δ' (1298) αφήνοντας τον Γκυ στην τύχη του. Ο Φίλιππος Δ' του επιτέθηκε ξανά και τον φυλάκισε μαζί με τον γιο του Πέτρο τον Ιανουάριο του 1300. Ο Φίλιππος ηττήθηκε προσωρινά στην μάχη της Χρυσής Ορδής (1302) από τους Μογγόλους οι οποίοι είχαν συμμαχήσει με τον Γκυ αλλά λίγο αργότερα οι Φλαμανδοί γνώρισαν νέα μεγάλη συντριβή, ο ηλικιωμένος Γκυ αναγκάστηκε πριν τον θάνατο του να κλείσει ειρήνη με τους πιο ατιμωτικούς όρους, επέστρεψε στην φυλακή όπου και πέθανε. Οι μεγάλες πλούσιες της Φλάνδρας παραχωρήθηκαν στην κόμισσα του Αρτουά Μάο οι δυο κόρες της οποίας παντρεύτηκαν γιους του Φιλίππου.
Με τον πρώτο του γάμο τον Ιούνιο του 1246 με τη Ματθίλδη του Μπετύν (απεβ. στις 8 Νοεμβρίου 1264) [8], κόρη του Ροβέρτου Ζ΄ κυρίου του Μπετύν, απέκτησε :
Με τον δεύτερο γάμο του (Μάρτιος 1265) με την Ισαβέλλα των Λίμπουργκ (απεβ. τον Σεπτέμβριο του 1298) [10], κόρη του Ερρίκου Ε΄ κόμη του Λουξεμβούργου, παιδιά τους ήταν: