Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το εθνόσημο του Μαυροβουνίου υιοθετήθηκε με Πράξη της Βουλής της χώρας, στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου του 2004. Αντικατέστησε το εθνόσημο του 1990 με το παλιό εθνόσημο του Βασιλείου του Μαυροβουνίου, με τη μόνη διαφορά να είναι στο χρώμα του δικέφαλου αετού (χρυσός αντί ασημένιος). Σήμερα είναι και το κύριο μοτίβο στη Σημαία του Μαυροβουνίου, η οποία επίσης άλλαξε το 2004. Το εθνόσημο δείχνει έναν δικέφαλο αετό που πετά, από τη δυναστεία των Πέτροβιτς- Νέγκος, σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, προερχόμενο από την αρχαία Ρώμη. Συμβολίζει την ενότητα της Εκκλησίας και του Κράτους. Το έμβλημα στο εθνόσημο έχει στενούς δεσμούς με το έμβλημα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Το λιοντάρι στο κέντρο είναι σύμβολο επισκοπικής κυριαρχίας και συμβολίζει το βιβλικό θέμα της Ανάστασης του Χριστού ή το Χριστό Παντοκράτορα. Προέρχεται από το ίδιο μοτίβο με το έμβλημα της Βενετίας.
Έπειτα από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου και την απελευθέρωσή του από τη Σερβία, επικράτησε σταδιακά η θεοκρατία, ώστε να παραμείνει η ενότητα πριν από τις πολλές επιδρομές των Τούρκων στη χώρα. Για το λόγο αυτό, η κυριαρχία της Εκκλησίας φαίνεται σε πολλά εμβλήματα και παράσημα. Έπειτα από την ίδρυση δυναστικής κοσμικής εξουσίας , το 1851, το λιοντάρι τέθηκε κάτω από τον αετό, ενώ στο θυρεό προστέθηκαν και τα αρχικά του ονόματος του ηγεμόνα (των Πριγκίπων Ντανίλο Α΄ και Ντανίλο Β΄ και του Βασιλιά Νικολάου Α΄). Στο σύγχρονο εθνόσημο επέστρεψε το λιοντάρι στο θυρεό και καταργήθηκαν τα βασιλικά σύμβολα.
Σε έναν γκρίζο βράχο που ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, εικονίζεται το Μαυσωλείο των Νεγκός να περιβάλλεται από ένα χρυσό δάφνινο στεφάνι με μια κορδέλα στα εθνικά χρώματα, τρία τον αριθμό. Από επάνω βρίσκεται το κομμουνιστικό χρυσό αστέρι. Το έμβλημα πιθανότατα καθιερώθηκε όπως και η κομμουνιστική σημαία, την τελευταία ημέρα του 1946 .