Κάρι, Έκρηξη Οργής (ταινία, 1976)

Κάρι, έκρηξη οργής
ΣκηνοθεσίαΜπράιαν Ντε Πάλμα
ΠαραγωγήΜπράιαν Ντε Πάλμα
ΣενάριοΛόρενς Κόεν (σενάριο), Στίβεν Κινγκ (μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΚάρι
ΠρωταγωνιστέςΣίσι Σπέισεκ, Πάιπερ Λόρι, Έιμι Ίρβινγκ, Μπέτι Μπάκλι, Νάνσι Άλεν, Τζον Τραβόλτα
ΜουσικήΠίνο Ντονάτζιο
ΦωτογραφίαΜάριο Τόσι
ΜοντάζΠολ Χερς
Εταιρεία παραγωγήςUnited Artists
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολή3 Νοεμβρίου 1976
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιThe Rage: Carrie 2

Το Κάρι, Έκρηξη οργής ( Πρωτότυπος τίτλος: Carrie) είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος Κάρι του Στίβεν Κινγκ του 1976 σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Ντε Πάλμα και σενάριο του Λόρενς Κόεν. Πρωταγωνιστεί η Σίσι Σπέισεκ στον ρόλο της τηλεκινητικής Κάρι, η Πάιπερ Λόρι στον ρόλο της Χριστιανής φανατικής της μητέρας, η Έιμι Ίρβινγκ στον ρόλο της Σου Σνελ, ο Γουίλιαμ Κατ στον ρόλο του Τόμι Ρος και η ταινία παρουσιάζει τον τότε-άγνωστο Τζον Τραβόλτα στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Το πρωτότυπο σενάριο έμενε περισσότερο πιστό στο μυθιστόρημα του Κινγκ, αλλά κάποιες αλλαγές άλλαξαν την ταινία για οικονομικούς λόγους. Ένας φίλος του Στίβεν Κινγκ είχε συστήσει το μυθιστόρημα στον φίλο του, Ντε Πάλμα. Η ταινία είχε γυριστεί σε κάποιες αληθινές τοποθεσίες, όπως το Palisades Charter High School για το γυμνάσιο Μπέιτς, και το σπίτι των Γουάιτ ήταν στην πραγματικότητα ένα παραθαλάσσιο σπίτι στη παραλία Χερμόσα, διακοσμημένο με διάφορα χριστιανικά αντικείμενα.

Η οντισιόν της Κάρι είχε γίνει τον ίδιο καιρό με την οντισιόν των «Πόλεμων των Άστρων» (1977). Η Κάρι Φίσερ αρχικά θα έπερνε τον ρόλο της Κάρι και η Σπέισεκ τον ρόλο της πριγκίπισσας Λία. Την τελευταία στιγμή η Φίσερ και η Σπέισεκ αντάλλαξαν ρόλους για τις ταινίες λόγω του ότι η Φίσερ δεν ήθελε να εμφανιστεί στη σκηνή του ντους στο σχολείο στην αρχή της ταινίας. Ένας συμπρωταγωνιστής στη Κάρι, ο Γουίλιαμ Κατ, είχε κάνει οντισιόν στην ταινία ως Λουκ Σκάιγουόλκερ, αλλά έχασε τον ρόλο από τον Μαρκ Χάμιλ. Επίσης υποψύφια για τον ρόλο της Κάρι ήταν η Μέλανι Γκρίφιθ. Η Πρισίλα Πόιντερ, που παίζει τον ρόλο της κυρίας Σνελ, ήταν η αληθινή μητέρα της Έιμι Ίρβινγκ, που παίζει τον ρόλο της κόρης της Σου Σνελ.

Η ταινία είναι γνωστή, όπως κι άλλες ταινίες του Ντε Πάλμα, για τις πολυάριθμες αναφορές στο Ψυχώ (1960) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Οι πιο γνωστές είναι το όνομα του σχολείου στην ταινία, Γυμνάσιο Μπέιτς (από το όνομα του ψυχοπαθούς του Ψυχώ, Νόρμαν Μπέητς) και ο διάσημος ήχος του γδαρμένου βιολιού (τις τέσσερις νότες) από τη διαβόητη δολοφονία της Μάριον Κρέιν στο ντους.

Η ταινία ακολουθήθηκε με το Η Μανία: Κάρι 2 το 1999. Η Έιμι Ίρβινγκ επέστρεψε στον ίδιο ρόλο και έχει να κάνει με τη μισή αδερφή της Κάρι (Έμιλι Μπεργκλ) η οποία έχει τηλεκινητικές δυνάμεις. Ο Κινγκ εξέφρασε την απέχθειά του σε αυτή την ταινία. Η ταινία με τον ίδιο τίτλο το 2002, παρόλο που είναι μια διαφορετική εκδοχή του μυθιστορήματος, παρουσιάζει διάφορες ομοιότητες μεταξύ αυτής της ταινίας.

Επιτελείο ταινίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Κάρι Γουάιτ Σίσι Σπέισεκ
Μάργκαρετ Γουάιτ Πάιπερ Λόρι
Σου Σνελ Έιμι Ίρβινγκ
Τόμι Ρος Γουίλιαμ Κατ
Μις Κόλινς Μπέτι Μπάκλι
Κρις Χάργκενσεν Νάνσι Άλεν
Μπίλι Νόλαν Τζον Τραβόλτα
Νόρμα Γουάτσον Π.Τζ. Σόουλς
Κυρία Έλινορ Σνελ Πρισίλα Πόιντερ
Γυμνασιάρχης Χένρι Μόρτον Στέφαν Γκίρας
Κύριος Φρομ Σίντνι Λάσικ

Η ταινία αρχίζει με την τάξη της Κάρι εν ώρα γυμναστικής, παίζοντας πετόσφαιρα. Η ομάδα της Κάρι είναι εξοργισμένη λόγω της αδυναμίας της Κάρι στο παιχνίδι. Στο ντους του σχολείου, η Κάρι ανακαλύπτει αίμα στα χέρια της ενώ βρίσκεται στο ντους: αποκτάει την πρώτη της περίοδο, και ακόμη χειρότερα, πιστεύει πως πεθαίνει από μια σοβαρή αιμορραγία. Ζητάει κλαίγοντας βοήθεια από τα υπόλοιπα κορίτσια, τα οποία αρχίζουν να την εξευτελίζουνν ρίχνοντάς της πετσέτες. Η δασκάλα γυμναστικής, Μις Κόλινς, έρχεται και ανακαλύπτει τι γίνεται. Διώχνει τα υπόλοιπα κορίτσια και μιλάει με την Κάρι, ηρεμώντας την. Η Μις Κόλινς ζητάει από τον διευθυντή κύριο Μόρτον να δικαιολογηθεί μιας εβδομάδας απουσία από τα μαθήματα γυμναστικής λόγω του σοκ. Τότε, κάτι παράξενο συμβαίνει: ενώ ο κύριος Μόρτον επιμένει να επαναλαμβάνει το όνομα της Κάρι ως "Κάσι Ράιτ", το τασάκι εξφενδονίζεται στο πάτωμα από μια μυστηριώδη δύναμη. Περπατώντας στο σπίτι της μετά το σχολείο, ένα αγόρι με ποδήλατο την κοροϊδεύει. Με μια ματιά της Κάρι, το αγόρι πέφτει από το ποδήλατο και χτυπάει.

Η μητέρα της Κάρι, η Μάργκαρετ Γουάιτ, είναι μια φανατικά Χριστιανή γυναίκα, πιστεύει πως η περίοδος της κόρης της είναι μια τιμωρία από τον Θεό για τις λάγνες σκέψεις της. Σέρνοντάς την σε μια κάμαρα στην κουζίνα με ένα απαίσιο αγαλματίδιο του άγιου Σεβαστιανού που είναι τρυπημένος με βέλη, την αναγκάζει να προσευχηθεί για τις αμαρτίες της. Όταν επιστρέφει στο δωμάτιό της, βρίσκει τον καθρέπτη ραγισμένο, ο οποίος σειόταν από μια μυστηριώδη δύναμη όταν η Κάρι ούρλιαζε να βγει από την κάμαρα.

Η Μις Κόλινς αναλαμβάνει να τιμωρήσει τα κορίτσια που πείραζαν την Κάρι στο ντους. Αν κάποιο κορίτσι δεν παρουσιαστεί στην εβδομαδιαία τιμωρία γυμναστικής, θα χάσει τα εισιτήρια για τον χορό τελειόφοιτων. Η Κρις Χάργκενσεν, ένα κακομαθημένο πλούσιο χορό. Η Σου Σνελ, που κορόιδευε την Κάρι στο ντους, μετανιώνει για την πράξη της και ζητάει από το αγόρι της, Τόμι Ρος, να ζητήσει την Κάρι για να τη συνοδεύσει στον χορό. Η Κάρι ανακαλύπτει τις ειδικές τηλεκινητικές δυνάμεις της, με τις οποίες προσπαθεί να πείσει τη μητέρα της πως πηγαίνοντας στον χορό τίποτα δε θα συμβεί. Ράβει το δικό της φόρεμα για τον χορό και αγοράζει διάφορα καλλυντικά.

Η Κρις και ο Μπίλι, μαζί με τη φίλη της Κρις Νόρμα και τον φίλο του Μπίλι Φρέντι, σφάζουν χοίρους στο αγρόκτημα του Έργουιν Χέντι και γεμίζουν ένα κουβά με το αίμα τους. Τον τοποθετούν πάνω σε ένα σίδερο πάνω από τη σκηνή, ενώ η Νόρμα θα αναλάβει να εκλεγούν ο Τόμι και η Κάρι βασιλιάς και βασίλισσα του χορού. Την ώρα της μοναδικής θριαμβευτικής και χαρούμενης στιγμής της Κάρι, η Σου (παρακολουθώντας τη δεξίωση) ανακαλύπτει το σχέδιο της Κρις και του Μπίλι. Προσπαθεί να τους σταματήσει, όταν η μις Κόλινς μπαίνει στη μέση και τη διώχνει, νομίζοντας πως ήταν έτοιμη να επέμβει για κακούς σκοπούς στη σκηνή. Τότε, ο κουβάς αδιάζει πάνω στο κεφάλι της Κάρι: εκείνη ουρλιάζει και αρχίζει να τρελένεται. Ο κουβάς χτυπάει τον Τόμι αναίσθητο. Η Κάρι βλέπει ολόκληρη την αίθουσα να γελάει μαζί της. Αμέσως μόλις η Κρις και ο Μπίλι φεύγουν από την αίθουσα, η Κάρι καλεί τις δυνάμεις της εξοργισμένη.

Η Κάρι κλείνει τις πόρτες μια-μια. Ο φωτισμός χτυπάει την Κάρι, γεμίζοντας την αίθουσα με ένα ατμοσφαιρικό κόκκινο φως από το αίμα. Καθώς το πλήθος πανικοβάλλεται, η Κάρι ελευθερώνει τον σωλήνα πυρόσβεσης και ρίχνει με μεγάλη πίεση νερό στους μαθητές που προσπαθούν να αποδράσουν. Ηλεκτρίζει δύο καθηγητές που προσπαθούν να ηρεμήσουν τους μαθητές μέσω μικροφώνου. Το νερό χτυπάει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό στην οροφή και δημιουργείται φωτιά. Η Κάρι περπατάει ήσυχα έξω από την αίθουσα, αφήνωντας ολόκληρο το σχολείο να καεί. Στον δρόμο της επιστροφής, η Κρις και ο Μπίλι προσπαθούν να πατήσουν την Κάρι με το αυτοκίνητο, αλλά η ίδια παίρνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου με τις δυνάμεις της και τους τσακίζει στο έδαφος.

Η Κάρι επιστρέφει στο σπίτι, όπου υπάρχουν παντού αναμμένα κεριά. Κάνοντας μπάνιο, κλαίγοντας και καθαρίζοντας το αίμα από το σώμα της, φοράει το νυχτικό της και συναντά τη μητέρα της έξω, η οποία της διηγείται τη νύχτα που οδήγησε στη γέννησή της κόρης της: ο Ραλφ, ο πατέρας της Κάρι, βιάσε τη σύζυγό του καθώς ήταν μεθυσμένος και εγκατέλειψε τη σύζυγό του πριν η Κάρι γεννηθεί. Η Μάργκαρετ ξεγελά την κόρη της διαβάζοντας το πάτερ ημών και ξαφνικά βγάζει ένα μαχαίρι και τη μαχαιρώνει στον ώμο. Η Κάρι κυλάει τραυματισμένη στις σκάλες και μπαίνει έρποντας στην κουζίνα. Τη στιγμή που η Μάργκαρετ σηκώνει το μαχαίρι για να σκοτώσει την Κάρι, η Κάρι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να τιμωρήσει τη μητέρα της. Ένα-ένα, μαχαίρια από την κουζίνα σταυρώνουν τη Μάργκαρετ στο πέρασμα της πόρτας. Η Κάρι μετανοιώνει για την πράξη της. Παίρνει τη μητέρα της μέσα στην ντουλάπα και προσεύχεται, καθώς χάνει τον έλεγχο των δυνάμεών της και το σπίτι σιγά σιγά καίγεται από τα χιλιάδες αναμμένα κεριά.

Στον επίλογο, η Σου (επιζήσασα της φωτιάς στο σχολείο), επισκέπτεται τον τάφο της Κάρι ακουμπώντας λουλούδια. Τότε, το χέρι της Κάρι βγαίνει από το έδαφος και την αρπάζει. Η Σου ξυπνάει στα χέρια της μητέρας της, η οποία προσπαθεί να την ηρεμήσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Η "Κάρι" σε άλλες ταινίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Zapped! (1982): Από τις πιο δημοφιλές παρωδίες της "Κάρι", όπου ένας έφηβος αποκτάει παρόμοιες τηλεκινιτικές δυνάμεις μετά από μια έκρηξη πειράματος στο εργαστήριο χημείας του γυμνασίου. Επίσης παρωδεί τη σκηνή του χορού στο γυμνάσιο, όπου χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να σκίσει τα φορέματα των κοριτσιών.
  • Student Bodies (1981): Παρωδία των slasher ταινιών, που προηγείται του Scary Movie, παρωδεί την τελική σκηνή "χέρι-βγαίνει-από-τάφο". Επίσης παρωδεί τη σκηνή του ντους στα αποδυτήρια.
  • Superstar (1999): Μια μαθήτρια, μανιακή με την ταινία "Κάρι", καλύπτεται από έναν κουβά μπλε μπογιά σε παρόμοια σκηνή με τον κουβά αίματος.
  • Ugly Betty (κύκλος 1 επεισόδιο 20 Petra-Gate): Η Μπέτυ, καθώς διηγείται στον ανιψιό της Τζάστιν τον τσακωμό της με μια παλιά της φίλη, αναφέρει πως για να την εκδικηθεί η φίλη της, της έριξε έναν κουβά με αίμα γουρουνιού. Φυσικά η διήγηση ήταν αποτέλεσμα υπερβολής της Μπέτυ και η αδελφή της Χίλντα ανέφερε πως εξελίχθηκε πραγματικά ο τσακωμός.

Ταινίες εμπνευσμένες από ταινία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Jennifer (1978): Ταινία με μεγάλη έμπνευση από την "Κάρι", με σχεδόν ίδιους χαρακτήρες και καταστάσεις. Εδώ, η τιτλική Τζένιφερ (Λίσα Πέλικαν) παίρνει την εκδίκησή της χρησιμοποιόντας τη δική της δύναμη: τηλεπαθητική εξουσία στα φίδια.
  • Mirror, Mirror (1990): Ακόμη μια ταινία εμπνευσμένη σε μεγάλο βαθμό από την "Κάρι", όπου εδώ ένα Goth κορίτσι, με λίγες φιλίες, εξουσιάζει την υπερφυσική δύναμη ενός στοιχειωμένου καθρέπτη και παίρνει την εκδίκησή της σε εκείνους που την πείραζαν.
  • The Initation of Sarah (1978): Ακόμη μια εμπνευσμένη ταινία εφηβικής εκδίκησης.

Η ιδέα της τελικής έκπληξης τρόμου χρησιμοποιήθηκε περισσότερο σε ταινίες slasher, όπως Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984) και Παρασκευή και Δεκατρείς (1980).


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • [1], Η "Κάρι" στο IMdB