Μάιερλινγκ

Μάιερλινγκ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μάιερλινγκ
48°2′43″N 16°5′50″E
ΧώραΑυστρία[1]
Διοικητική υπαγωγήAlland
Έκταση1,98 km²
Υψόμετρο350 μέτρα
Πληθυσμός140 (2001)
Ταχ. κωδ.2534
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Εκκλησία και το Μοναστήρι των Ανυποδήτων Καρμελιτών στο Μάιερλινγκ.

Το Μάιερλινγκ είναι ένα μικρό χωριό (πληθ. 200) στην Κάτω Αυστρία που ανήκει στον δήμο του Άλλαντ στην περιφέρεια του Μπάντεν. Βρίσκεται στον ποταμό Σβέχατ, στην οροσειρά του Δρυμού της Βιέννης (Βίνερβαλντ) των Βορείων Άλπεων, 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Βιέννης. Από το 1550 ήταν στην κατοχή της Μονής του Χάιλιγκενκροϊτς (Ιερού Σταυρού).

Το περιστατικό Μάιερλινγκ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1886 ο πρίγκιπας Ροδόλφος της Αυστρίας, μοναδικός γιος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας και της αυτοκράτειρας Ελισάβετ και διάδοχος του Αυστροουγγρικού στέμματος, απέκτησε την έπαυλη και την μετέτρεψε σε κυνηγετικό περίπτερο. Ήταν σε αυτό το κτίριο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1889 βρέθηκε νεκρός, μαζί με την ερωμένη του βαρόνη Μαρία Βετσέρα, ως αποτέλεσμα αυτοκτονίας τους.

Είναι άγνωστο τι ακριβώς συνέβη, αλλά στις 31 Ιουλίου 2015 η Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη έδωσε στη δημοσιότητα αντίγραφα τριών αποχαιρετιστηρίων επιστολών της Μαρία Βετσέρα προς τη μητέρα της και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Τα γράμματα -γραμμένα στο Μάιερλινγκ λίγο πριν τον θάνατό τους— δηλώνουν σαφώς και κατηγορηματικά ότι η Μαρία ετοιμαζόταν να αυτοκτονήσει μαζί με τον Ροδόλφο, "από αγάπη".[2]

Μετά τον θάνατο του Ροδόλφου και της Μαρία, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο οποίος ήθελε να ιδρύσει μια νέα εκκλησία, μετέτρεψε το κτίριο σε μοναστήρι, στο οποίο εγκαταστάθηκαν μοναχές του Τάγματος των Ανυπόδητων Καρμελιτών. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το άγαλμα της Παναγίας στον γυναικωνίτη της εκκλησίας. Έχει το πρόσωπο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ και ένα στιλέτο στην Άμωμη Καρδιά. Η θέση του κυρίου σταυρού στο παρεκκλήσι υποτίθεται ότι βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν το κρεβάτι του Ροδόλφου και της Μαρία.

Σήμερα το κτίριο είναι μουσείο και τουριστικό αξιοθέατο. Οι μοναχές λένε ακόμη προσευχές για την ανάπαυση της ψυχής του Πρίγκιπα Ροδόλφου.

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 10652. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. Austrian National Library (31 July 2015). Αρχειοθετημένο αντίγραφο. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2018-06-06. Αρχειοθετήθηκε 2015-07-31 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]