Battlefield 2

Battlefield 2
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Kehittäjä Digital Illusions CE
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Electronic Arts
Tuottaja Scott Evans
Säveltäjä Fredrik Englund
David Tallroth
Jonas Östholm
Pelisarja Battlefield
Pelimoottori Refractor 2
Julkaistu Windows
  • NA 21. kesäkuuta 2005
  • AUS 22. kesäkuuta 2005
  • EU 24. kesäkuuta 2005
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta Windows
Jakelumuoto DVD
Minimi
    • 1,7 GHz suoritin
    • 512 Mt RAM-muistia
    • 2,3 Gt kiintolevytilaa
    • 16-nopeuksinen DVD-lukija
    • 128 Mt näytönohjain Pixel Shader 1.4 -tuella
    • DirectX 9.0c -yhteensopiva äänikortti
    • Windows XP
    • Internet-yhteys
Suositus
    • 2.5 Ghz suoritin
    • 1 Gt RAM-muisti
    • 2,3 Gt kiintolevytilaa
    • 8-nopeuksinen DVD-lukija
    • 256 Mt näytönohjain Pixel Shader 1.4 -tuella
    • Windows XP
    • Internet-yhteys
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Battlefield 2 (lyhennettynä BF2) on Digital Illusions CE:n kehittämä ja EA Gamesin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin Windowsille vuonna 2005. Edeltäjiensä Battlefield 1942:n ja Battlefield Vietnamin tapaan Battlefield 2 on joukkuepohjainen sotapeli, joka on suunnattu ensisijaisesti verkkomoninpeliksi, vaikka se sisältääkin myös yksinpelin. Peliin on myös kehitetty useita virallisia lisäosia: muun muassa Battlefield 2: Special Forces, Battlefield 2: Armored Fury ja Battlefield 2: Euro Force, joista kaksi viimeisintä tulevat ilmaiseksi uusimman 1.50 -päivityksen mukana.

Pelin virallinen verkkopelaaminen loppui 30. kesäkuuta 2014.[1]

Pelin HUD-näkymä, ruudun yläreunassa on kompassi, josta näkee kartan, liput ja oman tiimin pelaajat.

Toisin kuin todellisiin sotiin perustuvat edeltäjänsä, Battlefield 2 sijoittuu nykyaikana tai oletetussa lähitulevaisuudessa tapahtuviin kuvitteellisiin konflikteihin eri puolilla maailmaa, vaikkakin osa pelialueista on maantieteellisesti olemassa.

Battlefield 2 sisältää nykyaikaista sotakalustoa, kuten lentokoneita, autoja, veneitä, helikoptereita ja panssaroituja ajoneuvoja. Beta-vaiheessa Battlefield 2:ssa oli vielä mukana eri kulkuneuvoja kuin lopullisessa julkaisussa, muun muassa keltainen Super Cobra -helikopteri, ilmatyynyalus ja Black Hawk -kuljetuskopteri varustettuna Hydra-raketeilla.

Battlefield 2:n ympärille on vapaaehtoisvoimin tuotettu erilaisia modauksia. Esimerkiksi US Intervention -modaus vuodelta 2006 kertoo vuoden 1991 Persianlahden sodasta. Se tehtiin aluksi Battlefield Vietnam -versiolle mutta rakennettiin kuitenkin lopulta Battlefield 2:lle.[2] Se sisältää lisää karttoja, aseita sekä lukuisia eri ajoneuvoja, mm. T-72, T-62, M2A1 Bradley ja Apache.

Pelaamalla virallisilla palvelimilla pelaaja voi nostaa hahmonsa sotilasarvoa, avata hahmolleen uusia aseita ja ansaita arvomerkkejä, kunnianauhoja ja mitaleita. Ryhmät koostuvat korkeintaan kuudesta pelaajasta, joista yksi on ryhmänjohtaja. Ryhmänjohtaja voi antaa komentoja ryhmänsä jäsenille, ja toimii myös syntymispisteenä ryhmänsä jäsenille. Ryhmänjohtaja on myös ainoa, joka voi puhua komentajalle. Ryhmiä voi olla enintään yhdeksän pelin aikana samalla joukkueella. Pelaaja voi pelihahmon ylennysten myötä saada käyttöön lisää aseita perusvalikoiman lisäksi.

Komentaja on muiden sotilaiden tapaan taistelukentällä, vaikkakin useimpien palvelimien säännöissä komentaja ei saa taistella normaalisti, vaan toimia pelkästään komentajana omasta tukikohdasta käsin. Komentaja voi antaa komentoja ryhmien johtajille ja on ainoa pelaaja, joka voi tilata tykistöiskun (Artillery Strike), varustepudotuksen (Supply Drop), UAV:n (miehittämätön kartoituslento, joka paljastaa vihollisten olinpaikan hetkellisesti rajatulla alueella) ja satelliittipyyhkäisyn (Scan), jolla komentaja näkee lyhyen aikaa koko kartalta vihollisten olinpaikan. Komentaja voi myös pudottaa maastoajoneuvoja haluamaansa paikkaan (Vehichle Drop) uusimman päivityksen jälkeen. Pelaajat voivat ilmoittautua komentajaksi jokaisen pelikierroksen alussa, jolloin korkeimman sotilarvon omaava pelaaja nimetään vapaaehtoisten joukosta. Pelin aikana joukkue voi nousta kapinaan ja äänestää pois huonon komentajan. Voittaneen joukkueen komentaja palkitaan joka pelikierroksen päätteeksi kaksinkertaisilla pisteillä.

Pelissä on seitsemän eri erikoistumismahdollisuutta. Erikoisjoukot käyttävät erikoisuutena C-4-muoviräjähdettä. Tarkka-ampujan erikoisuutena Claymore-viuhkamiina. Rynnäkkösotilaan erikoisuutena on kranaatinheitin (ei joka aseella) ja savukranaatti. Konekivääriampujan/tulitukimiehen erikoisuutena ovat ammuspakkaukset, Special Forces -lisäosassa kyynelkaasukranaatinheitin ja kaasunaamari. Pioneerin erikoisuutena ovat telamiinat sekä ajoneuvojen, tykistön, ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjusalustojen sekä UAV-antennin, satelliittivaunun, siltojen ja ajoneuvojen korjaukseen sekä viuhkapanosten ja telamiinojen purkamiseen tarkoitettu jakoavain. Lääkintämiehen erikoisuutena ovat lääkintäpakkaukset sekä defibrillaattori, jolla voi tietyn ajan kuluessa herättää vakavasti haavoittuneen oman puolen sotilaan henkiin. Tosin, sillä voi myös antaa kuolettavia sähköiskuja vihollisille. Panssarintorjuntajoukkojen erikoisuutena on panssarintorjunta-ase.

Battlefield 2:ssa pelimuotona on lippujen valtaus (Conquest). Molemmilla puolilla on alussa ainakin yksi tukikohtana toimiva lippu (commandpost). Lipuilla merkityt tukikohdat toimivat sen jälkeen syntymäalueina, joissa pelihahmon kuoleman jälkeen voi liittyä takaisin peliin. Pelissä on myös lipukkeita, jotka alkavat vähetä joko vastustajan hallitessa yli puolta tukikohtalipuista (Double Assault tai Head-On: Double Assault -pelimuodossa molemmilla vastustajilla on alussa yhtä paljon lippuja ja Head-On-pelimuodossa kummallakin armeijoista vain yksi) tai vastustajan hallitessa jokaista lippua (Assault-pelimuoto). Lipukkeita on alussa 250 ja niiden vähennyttyä nollaan peli päättyy (tai jos palvelin on määrittänyt aikarajan, peli loppuu sen kuluessa, vaikka lipukkeita olisikin vielä jäljellä). Lipukkeet vähenevät yhdellä myös joka kerta, kun joku pelaajien pelihahmoista kuolee.

Battlefield 2: Special Forces

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Erikoisjoukot): Special Forcesissa sota ulottuu myös yöaikaan. Mukana on uusia ryhmiä: Yhdysvaltain Navy SEAL- ja Ison-Britannian Special Air Service -joukot, Venäjän Spetsnaz, kuvitteelliset MEC-erikoisjoukot, kapinalliset ja vapaustaistelijat. Pimeänäkölaitteen ansiosta mukana on yökenttiä. Lisäosan uudet varusteet ovat muun muassa kyynelkaasu, sokaisukranaatti, kiipeilyvaijeri, jota pitkin voi liukua alas katolta, heittokoukku, jolla voi kivetä katolle sekä uudet ylennysten myötä saavutettavat aseet, joita voi käyttää myös lisäosattomassa pelissä. Lisäksi peli sisältää uusia kulkuneuvoja, kuten yhden ja kolmen hengen mönkijät, vesiskootterin ja siviiliauton.

Battlefield 2: Euro Force

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaiset joukot ottavat mittaa Kiinasta ja MEC:stä seitsemällä uudella aseella ja neljällä ajoneuvolla. Euro Force julkaistiin 14. maaliskuuta 2006.

Battlefield 2: Armored Fury

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaiset joukot puolustavat kotimaataan Kiinaa ja MEC:iä vastaan uusilla hävittäjillä ja helikoptereilla. Julkaistiin 6. kesäkuuta 2006.

  • Armored Fury ja Euro Force tulevat 1.50 -päivityksen mukana ilmaiseksi.
Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 89.91%
Metacritic 91
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Game Informer 9.25
GameSpot 9.3
GameSpy 5/5
IGN 8.9
Palkinnot
Palkitsija Palkinnon nimi
GameSpot Paras moninpeli 2005
Maximum PC Paras moninpeli 2006
Game Critics Awards Paras verkkomoninpeli 2005

Peli on saanut yleisesti hyvän vastaanoton ja se on yksi 2000-luvun suosituimpia verkkomoninpelejä. Sitä myytiin ensimmäisen kuukauden aikana yli miljoona kappaletta.

Heinäkuussa 2006 peli on myynyt jo 2,250,000 kappaletta. [3]

  • Battlefield 2
  1. http://www.ea.com/1/service-updates
  2. US Intervention moddb.com. Viitattu 11.12.2013.
  3. Battlefield 2 GamerMall. Gamermall. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]