Cinemax

Cinemax (tai Max)
Lähetykset alkoivat 1. elokuuta 1980
Omistaja Home Box Office, Inc. (Time Warner)
Kuvaformaatti 480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Maa  Yhdysvallat
Pääkonttori New York
Aiemmin Cinemax (1980-2008; päänimenä, yhä käytössä muualla)
Saatavuus
Satelliitti
DirecTV 512 Cinemax (itä)
513 MoreMax
514 Cinemax (länsi)
Dish Network 310 Cinemax (itä)
311 Cinemax (länsi)
312 MoreMax
313 ActionMax
314 5StarMax
Kaapeliverkko
Saatavilla kaikissa kaapeliverkoissa
IPTV (ADSL)
Verizon FIOS 420 Cinemax (itä)
421 Cinemax (länsi)
422 More Max (itä)
423 More Max (länsi)
424 Action Max (itä)
425 Action Max (länsi)
426 Thriller Max (itä)
427 Thriller Max (länsi)
428 W' Max
429 At Max
430 Five Star Max
431 OuterMax
((HD saatavilla))
AT&T U-verse Ks. AT&T U-verse channel lineup

Cinemax (vuodesta 2008 käyttänyt lähetyksissä nimeä Max) on paketti kanavia, jotka toimittavat kuluttajalle elokuvia ja muita palveluita. Cinemaxia pyörittää Home Box Office (HBO), joka on osa Time Warneria. Sen nimi on kahden sanan, "cinema" ja "maximum" yhdistelmä.

Keski-Amerikassa kanavaa pyörittää HBO Latin America Group. Sisarkanava Max Prime on myös saatavilla. Eurooppalainen versio Cinemaxista tunnetaan nimellä Cinemax 2.

Cinemax aloitti 1. elokuuta 1980[1] HBO:n vastauksena The Movie Channel -nimiselle kilpailijalle, joka oli silloin toiminnassa. Toisin kuin HBO ja useammat kaapelikanavat jotka olivat jo toiminnassa kun Cinemax aloitti, lähetti Cinemax ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa siitä asti kun se aloitti lähetykset. HBO lähetti vain yhdeksän tuntia ohjelmaa päivittäin, kello kolmesta iltapäivällä keskiyöhön, aina syyskuuhun 1981 asti, jolloin se alkoi lähettää ohjelmaa 24 tuntia päivässä viikonloppuisin; HBO ei aloittanut arkisia 24 tunnin lähetyksiä ennen kuin 28. joulukuuta 1981.

Cinemax menestyi alkuvuosinaan, koska tilaajilla oli tyypillisesti pääsy vain noin kolmeen tusinaan kanavaan. Elokuvat olivat halutuin ohjelmakategoria tilaajien keskuudessa ja koska Cinemax näytti klassikkoelokuvia täysimittaisina ilman mainostaukoja, teki se kanavasta houkuttelevan lisän HBO:n tilaajille. Monissa tapauksissa kaapelioperaattorit eivät myyneet Cinemaxia ihmisille, jotka eivät olleet jo HBO:n tilaajia. Nämä kaksi kanavaa myytiinkin tyypillisesti pakettina. Yleensä asiakas sai alennusta molempien valitsemisesta. Tyypillinen hinta HBO:lle 1980-luvun alussa oli noin 13 dollaria kuukaudessa, kun Cinemaxin sai 7–10 dollarin lisämaksulla kuukaudessa.

Kun uusia pelkästään elokuviin keskittyviä kanavia aloitti kaapeliverkossa alkoi Cinemaxin ohjelmafilosofia muuttua yrityksenä säilyttää sen tilaajat. Ensin kanava alkoi näyttää väkivaltaisempaa sisältöä, jota HBO näytti vain illalla ja Cinemax päätti, että se voisi kilpailla alkamalla lähettää enemmän aikuisille tarkoitettuja elokuvia (erotiikkaa).

Vuonna 1983 Cinemaxin isäntäfirma Time-Life inc., joka yhdistyi Warner Communicationsin kanssa vuonna 1989 muodostaen Time Warnerin, haastoi silloin yksityisen kanavan KOKI:n (nykyään Yhdysvalloissa kanava 23, osa Fox Broadcasting Companya Tulsassa Oklahomassa) ja sen omistajat, Tulsa 23, Ltd:n, oikeuteen, koska he käyttivät sloganinaan "We Are Your Movie Star (Me olemme sinun elokuvatähtesi)", mikä oli Cinemaxin silloinen slogan. Cinemax kuitenkin hävisi jutun KOKI:lle.

1990-luvulla Cinemax lähetti päivittäin elokuvan, joka perustui tiettyyn teemaan, jota edustivat erilaiset kuvat jotka lähetettiin ennen elokuvan alkua[2] Symbolit mukaan lukien:

  • Comedy – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi erilaisista lavasteista koostuva naurava naama
  • Jännitys – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi juoksevan miehen silhuetti
  • Premiere –Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi huutomerkki, jota osoitti monta kohdevaloa
  • Kauhu – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi pääkallo
  • Draama – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi draaman ja komedian naamarit
  • Vanguard – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi maapallo
  • Toiminta – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi konekivääri
  • Klassikko – Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi klassinen elokuvapari suutelemassa

Minkä teeman elokuva lähetettiin minäkin päivänä ja ajankohtana, esimerkiksi Yhdysvalloissa:

  • Maanantaina klo.20.00: Komedia
  • Tiistaina klo.20.00: Jännitys
  • Keskiviikkona klo.20.00: Vanguard
  • Torstaina klo.20.00: Draama
  • Perjantaina klo.20.00: Ensi-ilta
  • Lauantaina klo.20.00: Toiminta
  • Sunnuntaina klo.12.00: Klassikko

Nämä teemaelokuvalähetykset alkoivat vuonna 1993 ja loppuivat vuonna 1997, kun Cinemax alkoi esittää normaalisti elokuvia teemailtojen sijaan, joka ilta kello 20.00. Vaikka Cinemax on aina ollut pääosin elokuvakanava, se on lähettänyt pienen määrän sarjoja ohjelmistossaan, mukaan lukien Second City Television, Max Headroom ja myös aikuisille tarkoitettuja sarjoja kuten Passion Cove.

Cinemaxilla on kahdeksan eri kanavaa. Kaikilla kanavilla, paitsi Wmaxilla on omat "Itä-/Länsi"-syötteet itäisille ja keskisille aikavyöhykkeille sekä Tyynenmeren ja vuoristoaikavyöhykkeille Yhdysvalloissa. Cinemax myös multipleksoi (antaa mahdollisuuden idän asiakkaille katsoa ohjelmat länsirannikon lähetyksestä kolme tuntia etujassa tai päinvastoin länsirannikon asiakkaille mahdollisuuden katsoa idän lähetyksestä ohjelma uudestaan) idän ja lännen syötteitä yhteen, antaen katsojalle mahdollisuuden katsoa ohjelma kolme tuntia etu- tai jälkikäteen tai uudestaan, riippuen katsojan sijainnista.

Lista kanavista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 HBO:sta ja Cinemaxista tuli ensimmäiset korkealuokkaiset palvelut, jotka tarjosivat multipleksoituja palveluita kaapeliverkon asiakkaille kolmelle kaapelisysteemille Wisconsinissa, Kansasissa ja Texasissa. Vuotta myöhemmin A.C. Nielsen Co:n tekemästä tutkimuksesta ilmeni, että kanavoinnilla oli positiivinen vaikutus tilaajien Cinemaxin käyttöön ja asenteeseen Cinemaxia kohtaan. Cinemax 2 myös aloitti multipleksoidut lähetykset näissä kolmessa verkossa (Wisconsinissa, Kansasissa ja Texasissa).

Cinemax lähettää tällä hetkellä ohjelmia kahdeksalla multipleksioidulla kanavalla:[3]

  • Cinemax (lähettää yleensä ohjelmaa Max-nimellä): Päälippulaivakanava; blockbuster-elokuvia, ensi-esityselokuvia, suosikkielokuvia ja erotiikkaa. Näyttää uusien elokuvien ensi-iltoja launtai-iltaisin kello 22.00.
  • MoreMax: toissijainen kanava, jolla on samantapainen sisältö pääkanavan kanssa, mutta näyttää myös ulkomaalaisia, indie- ja taide-elokuvia. Tunnettiin alun perin nimellä Cinemax 2 vuosina 1991–1998.
  • ActionMax: Toimintaelokuvia, mukaan lukien blockbustereita, länkkäreitä, sota- ja taisteluelokuvia (martial art). Tunnettiin alun perin nimellä Cinemax 3 vuosina 1995–1998.
  • ThrillerMax: Mysteeri-, jännitys-, kauhu- ja trillerielokuvia. Aloitti vuonna 1998.
  • @Max: Kohdeyleisönä nuorempi sukupolvi. Lähettää nykyaikaisia/ajanmukaisia elokuvia. Aloitti vuonna 2001.
  • OuterMax: Sci-fi-, kauhu- ja fantasiaelokuvia. Aloitti vuonna 2001
  • Wmax: Kohdeyleisönä naiset. Lähettää draamoja, mysteereitä ja klassisia romantiikkaelokuvia. Aloitti vuonna 2001.
  • 5StarMax: Moderneja klassikkoja, mukaan lukien palkintovoittajia ja ajattomia aarteita. Aloitti vuonna 2001.

Cinemax Multipleksiointi tunnettiin nimellä "MultiMax" useita vuosia, mutta sillä ei ole nykyään "virallista" nimeä. Tästä huolimatta HBO:n ja Cinemaxin multipleksipaketteja kutsutaan nimellä "HBO/MAX Pak". DirecTV:n ja DISH Networkin tilaajat ja muutamat muut kaapelioperaattorit saavat Cinemax-kanavat ilman, että he tilaavat HBO:ta. Tosin suurin osa kaapelioperaattoreista tarjoaa nämä kaksi palvelua ja heidän multipleksinsä yhdessä paketissa.

Kaikki kanavat lähetetään samanaikasesti 1080i-teräväpiirtoresoluutiolla[4]. Kaikki kanavat lähetetään samanaikasesti 480i- ja 1080i-resoluutiolla ja pääkanavaverkko alkoi lähettää pelkästään teräväpiirrossa 1. syyskuuta 2008.[4]

Cinemaxilla on tällä hetkellä HBO:n kautta yksinomainen sopimus tytäryhtiö Warner Bros. kanssa (mukaan lukien New Line Cinema), Dreamworks ja 20th Century Fox. Lisäksi sillä on osittain maksukaapelioikeudet Universal Studiosin tuottamiin elokuviin (mukaan lukien Rogue Pictures ja Focus Features.) Elokuvat, joihin HBO:lla on kaapeliverkon lähetysoikeudet, lähetetään myös Cinemaxilla samalla lisenssillä. Cinemax on jatkanut 1950–1970 lukujen elokuvien lähettämistä aamutunneilla, sen sijaan että se lähettäisi K13- tai K18-elokuvia. Max myös tuottaa dokumenttielokuvia nimellä Max Reel Life. Vuodesta 1993 alkaen Cinemax on myös lähettänyt vuosittain filmifestivaalin nimeltä The Summer of 1000 Movies, jonka aikana se sanoo lähettävänsä 1000 elokuvaa, joista monilla on samanlainen aihe.

Aikuisviihdeohjelmaa ei lähetetä pelkästään Cinemaxin pääverkkoon, sillä myös MoreMax lähettää aikuisviihde-elokuvia ja -sarjoja ja usein tunnin aiemmin kuin Cinemax, joskus jopa aloittaen niinkin aikaisin kuin kello 22.30.

Tuotteistaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Cinemaxin logo perustusvuonna 1980

Cinemaxin alkuperäinen vuoden 1980 perustamislogo näytti kanavan nimen niin, että ensimmäinen kirjain oli isolla, seuraavat pienellä. Heidän "Coming Up Next" -grafiikat olivat hyvin samankaltaisia isäyhtiö HBO:n grafiikkojen kanssa tuona aikana. Vuonna 1985 Cinemax otti käyttöön uuden logon, jossa kirjaimet olivat italialaistyylisesti. Logoa käytettiin monissa väreissä. Nykyinen Cinemaxin logo koostuu Impact-tyylisistä kirjaimista, niin että "MAX" on ympyrän sisällä. Logo näytetään usein niin, että pelkkä "MAX"-ympyrä näkyy.

  • 19801982: The (24-Hour) Movie Network
  • 19801985: We Are Your Movie Star (Me olemme sinun elokuvatähtesi)
  • 19831984: Our Difference is Our Movies
  • 19841986: We Take You to the Stars
  • 19861989: Entertainment to the Max
  • 19861988: It's Max
  • 19881989: See the Light, See Cinemax (Näe valo, näe Cinemax)
  • 19891991: More Movies, More Choice (Enemmän elokuvia, enemmän valintoja)
  • 19891997: Cinemax, The Most Movies on Pay TV
  • 19911993: Cinemax, If You Like Movies (Cinemax, jos pidät elokuvista)
  • 19931997: The Best Network for Movies on TV
  • 19972000: The Movie Service for the Movie Fan
  • 20002003: Best! Most! Max!
  • 20032008: Take It to the Movies
  • 20082011: Take It to the Max
  • 20112013: We Are Your Movie Channel
  • 2013edelleen: Max. In Movies

Näkyvyyskiistoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. heinäkuuta 2007 satelliittioperaattori DirecTV julkisti lehdistötiedotteen, jossa se lupasi, että se lisäisi MoreMaxin teräväpiirtoversion[5]. Väitettä ei ole vieläkään täytetty. DirecTV:ltä ei ole edes saatavilla @Max, ActionMax, ThrillerMax, 5StarMax tai Wmax.[6]

Vertailuna kaikki Showtime-kanavat[7] ja suurin osa Star Networkin kanavista[8], joita DirecTV tarjoaa, ovat saatavilla teräväpiirtona.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]