Dancing Queen

”Dancing Queen”
ABBA
Singlen ”Dancing Queen” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Arrival
 Äänitetty  1975
 Julkaistu 16. elokuuta 1976
 Tuottaja(t) Benny Andersson
Björn Ulvaeus
 Tyylilaji disko, pop
 Kesto 03.51
 Levy-yhtiö Polar Music
ABBAn muut singlet
Fernando
1975
”Dancing Queen”
1976
Money, Money, Money
1976

Dancing Queen on ruotsalaisen ABBA-yhtyeen kappale. Se julkaistiin singlenä 16. elokuuta 1976 ja sisällytettiin albumille Arrival, joka julkaistiin saman vuoden lokakuussa. Dancing Queenin sävelsivät Benny Andersson, Björn Ulvaeus ja Stig Anderson. Sävellyksen kesto on 3 minuuttia 51 sekuntia. Sen laulavat Anni-Frid Lyngstad ja Agnetha Fältskog. Sävellys on englanninkielinen ja sen sävellaji on A-duuri. Dancing Queen -singlen B-puolella julkaistiin musiikkikappale That's Me.[1]

"Dancing Queenin" levytys aloitettiin 4. elokuuta 1975. Demo-versiota kutsuttiin nimellä "Boogaloo". Levytyksen edetessä Andersson ja Ulvaeus hakivat rytmillisiä vaikutteita George McCraen discoklassikosta Rock Your Baby sekä Dr. Johnin vuonna 1972 julkaistusta albumista Dr. John's Gumbo. Fältskog ja Lyngstad lauloivat vokaaliosuudet syyskuussa. Kokonaisuudessaan Dancing Queen oli valmis kolme kuukautta myöhemmin.

Levytysvaiheessa Benny Andersson vei demonauhan kotiinsa ja soitti sen Anni-Frid Lyngstadille. Andersson ja Lyngstad olivat tuohon aikaan kihlapari. Lyngstadille sävellyksen kuuleminen oli voimakas kokemus: "Pidin sävelmää erittäin kauniina. Se on niitä lauluja, jotka iskevät suoraan sydämeen."

Kun Dancing Queenin sanoitusta työstettiin, puolet toisesta säkeistöstä muutettiin. Alkuperäinen sanoitus oli: "Baby, baby, you're out of sight / hey, you're looking alright tonight / when you come to the party / listen to the guys / they've got the look in their eyes...".

Dancing Queen sai ensiesityksensä Ruotsin televisiossa 18. kesäkuuta 1976 kuningas Kaarle XVI Kustaan ja Silvia Sommerlathin kunniaksi järjestetyssä gaalaillassa. Kaarle Kustaa ja Sommerlath avioituivat seuraavana päivänä. Benny Andersson on todennut: "[Dancing Queen] on niitä sävellyksiä, josta tietää jo levytysvaiheessa, että siitä tulee superhitti." Agnetha Fältskog on sanonut eräässä televisio-ohjelmassa: "Yleensä on vaikea tietää etukäteen, mistä sävellyksestä tulee menestys. Dancing Queen oli poikkeus. Me kaikki tiesimme, että siitä muodostuisi suurmenestys".

Dancing Queen sai erinomaisen vastaanoton. Huhtikuussa 1977 se saavutti ykkössijan Yhdysvaltain musiikkilistalla ainoana ABBAn sävellyksistä. Musiikkikappale kohosi listaykköseksi myös useissa muissa maissa: Alankomaat, Australia, Belgia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Irlanti, Meksiko, Norja, Ruotsi, Saksa, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta ja Zimbabwe. "Dancing Queen" ylsi viiden kärkeen myös seuraavien maiden singlelistoilla: Itävalta, Kanada, Ranska, Suomi ja Sveitsi. Italiassa, missä ABBAn suosio jäi vähäisemmäksi kuin muualla Euroopassa, kappale saavutti listasijan 14. Japanissa Dancing Queen nousi sijalle 19.

Vuonna 1980 ABBA levytti Dancing Queenistä espanjankielisen version Reina danzante. Se julkaistiin yhtyeen espanjankielisellä kokoelma-albumilla Gracias por la música.

Anni-Frid Lyngstadia pyydettiin esittämään Dancing Queen kuningatar Silvian 50-vuotissyntymäpäivillä 1993. Lyngstad otti yhteyttä The Real Group -nimiseen yhtyeeseen, jonka kanssa hän esitti laulun a cappella -versiona Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa.

Vuosikymmenien saatossa useat artistit ovat levyttäneet omia versioitaan Dancing Queenistä. Maaliskuussa 2000 julkaistiin A-Teens-yhtyeen tulkinta sävellyksestä. Laulun ovat esittäneet tai levyttäneet myös muun muassa Alanis Morissette, E-rotic, Kylie Minogue, Sex Pistols, Donna Summer ja U2.

Suomalaisen a cappella -lauluyhtye Rajattoman Dancing Queen -tulkinta julkaistiin vuonna 2006 albumilla Rajaton sings ABBA with Lahti Symphony Orchestra.[2] Iskelmätaiteilija Marion Rung tulkitsi Dancing Queenin suomeksi vuonna 1977. Suomenkielisen version nimi on Prinsessa. Sen ovat levyttäneet myös muun muassa Leni ja Supersingers.[3]