אייל בורס (נולד ב-8 ביולי 1975) הוא חוקר ויוצר קולנוע ישראלי, ראש מסלול קולנוע וטלוויזיה בבית הספר לתקשורת של אוניברסיטת אריאל בשומרון. בשנים 2018–2022 כיהן כיו"ר המועצה הישראלית לקולנוע[1][2].
מרצה לתולדות הקולנוע, קולנוע אירופי, צילום וידאו, מבע קולנועי ודימוי היהודי באמנות והשתקפותו בקולנוע.
אייל בורס נולד בירושלים. הוריו עברו להולנד זמן קצר לאחר לידתו, תחילה לליידן ולאחר מכן לאמסטרדם. לאחר שסיים שנה ראשונה בבית הספר היהודי ראש פינה באמסטרדם, חזרו הוריו לישראל והתגוררו ברמת השרון, שם התחנך בבית הספר אמירים ובחטיבת הביניים עלומים. לאחר שסיים שנה שנייה בחטיבה, עברו הוריו לאוסטרליה והתגוררו בסידני, שם סיים את לימודי התיכון בבית הספר היהודי Moriah College (אנ').
את שירותו הצבאי עשה בגולני, וסיים כקצין סיורים משותפים במשמר הגבול.
בורס הוא בעל תואר ראשון במדע המדינה ופילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, תואר שני מעשי MFA מהחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב ותואר שני עיוני MA מהתכנית הבין-תחומית לתארים מתקדמים באוניברסיטת תל אביב. הוא בעל תואר דוקטור מהחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב. את עבודת הדוקטורט, בהנחייתו של פרופסור אילן אבישר, הגיש בשנת 2020 בנושא "היהודי בקולנוע ההולנדי: דימויים, סטריאוטיפים וזהות לאומית". בין השנים 2013 – 2019 השתתף והעביר בורס הרצאות בנושא עבודת הדוקטורט שלו בכנסים אקדמיים בינלאומיים, בהם בקופנהגן, אמסטרדם, ורשה, אתונה, לונדון, חיפה, אנטוורפן וירושלים.
במקביל ללימודיו האקדמיים, שימש צלם וידאו בין השנים 2004–2010, בין השאר בטלוויזיה הישראלית, ההולנדית ובגלובס TV. הוא היה חבר הפורום הדוקומנטרי בישראל בין השנים 2008–2018 וחבר האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה בין השנים 2014–2018.
במסגרת לימודיו כתב, הפיק וביים בשנת 2007 את הסרט העלילתי הקצר "חייל בודד" שהוקרן בפסטיבלי קולנוע רבים בישראל ומחוצה לה. בשנת 2008 הפיק וביים את הסרט התיעודי "חברי הכיתה של אנה פרנק" שהוקרן בפסטיבלי קולנוע רבים ושודר על ידי הטלוויזיה הישראלית וההולנדית. בשנת 2012 הפיק וביים את הסרט התיעודי "לחיות או למות באנטבה" שהוקרן בפסטיבלי קולנוע רבים ושודר בטלוויזיה הישראלית והקנדית[3]. בשנת 2021 ביים שני פרקים בסדרה התיעודית "סמוקלברן" עבור Omrop Fryslân[4].
בורס שימש כמרצה במחלקה לקולנוע במנשר לאמנות ובאוניברסיטת אריאל. בשנת 2011 מונה לעמוד בראש מסלול קולנוע וטלוויזיה בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל. בשנת 2018 מונה ליו"ר המועצה הישראלית לקולנוע. במקביל, העביר הרצאות בנושא קולנוע במוסדות חוץ אקדמיים, ביניהם היכלי תרבות, מכללות גמלאים, ארגון הג'וינט ועוד[5]. בורס מתראיין לעיתים קרובות בתקשורת בנושא קולנוע.
- מדינת הגמדים (מפיק בפועל 2016, 83 דקות): סרט עלילתי באורך מלא. הסרט השתתף בעשרות פסטיבלים ברחבי העולם, ביניהם: פסטיבל הסרטים של שאנגחאי, פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה, פסטיבל הקולנוע הבינלאומי של ורשה ועוד.
- לחיות או למות באנטבה (הפקה ובימוי 2012, 52 דקות): סרט תיעודי על מבצע יונתן (אנגלית; עברית; צרפתית)[6]. רכישה מוקדמת על ידי Radio Canada. רכישה על ידי רשות השידור (ערוץ 1). הקרנת בכורה במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים 10.12.12. שידור בכורה בערוץ 1 ב-4.2.2013[7]. הוקרן בפסטיבל הקולנוע הישראלי של פריס, פסטיבל הקולנוע היהודי של טורונטו, פסטיבל הקולנוע היהודי של אוסטרליה ועוד[8][9].
- חברי הכיתה של אנה פרנק (הפקה ובימוי 2007, 58 דקות): סרט דוקומנטארי על אנה פרנק (אנגלית; עברית; הולנדית)[10]; הסרט שימש בסיס לספר "We all Wore Stars: Memories of Anne Frank from her Classmates" שיצא לאור בשנת 2011; הסרט שודר בערוץ הראשון והוקרן בעשרות פסטיבלי קולנוע בינלאומיים, ביניהם פסטיבל הקולנוע הבינלאומי דקינו ברומניה, פסטיבל הקולנוע האירופאי העצמאי בפריס, פסטיבל הקולנוע הבינלאומי של לאס וגאס, פסטיבל הקולנוע היהודי של סאו פאולו ועוד[11].
- חייל בודד (תסריטאי, מפיק ובמאי, 2006, 22 דקות): סרט עלילתי קצר (עברית; הולנדית; ערבית). נרכש לשידור על ידי הערוץ הראשון והוקרן בעשרות פסטיבלי קולנוע בינלאומיים, ביניהם פסטיבל הסרטים הקצרים והדוקומנטריים של בלגרד, פסטיבל הקולנוע של קיימברידג', פסטיבל הקולנוע היהודי של בסלו, פסטיבל הסרטים הקצרים הבינלאומי של המבורג ועוד.
- אייל בורס, ברשת החברתית פייסבוק
- אייל בורס, ברשת החברתית אינסטגרם
- אייל בורס, ברשת החברתית LinkedIn
- אייל בורס, סרטונים בערוץ היוטיוב
- אייל בורס, במיזם "אישים" לתיעוד היצירה הישראלית
- אייל בורס, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- כרטיס מרצה של אייל בורס, באתר אוניברסיטת אריאל בשומרון
- אבנר אברהם, הכירו את אייל בורס וסרטו 'לחיות או למות באנטבה', באתר SPY
- אטילה שומפלבי, קולנוע אחרי הקורונה: איזה סרטים נראה בתום המשבר, באתר ynet, 25 באוגוסט 2020
- דודי פטימר, תעשיית הקולנוע במשבר, אך חוזרת לפעילות כדי להישאר על הגלגל, באתר מעריב אונליין, 29 ביוני 2020
- שמעון כהן, ראש מסלול קולנוע באוניברסיטת אריאל על תרומתו הייחודית של יהודה ברקן ז"ל לקולנוע הישראלי, בצל הביקורות שספג מאבירי סרטי ה"איכות", באתר ערוץ 7, 28 באוקטובר 2020
- שמעון כהן, לקראת שנת השמונים להיווצרה של דמות הקומיקס של סופרמן, הכירו את מקורותיו היהודיים של בכיר גיבורי העל., באתר ערוץ 7, 15 באפריל 2018, ראיון ברדיו עם בורס
- ^ משה נעים, יור המועצה הישראלית לקולנוע הנבחר הוא אייל בורס, באתר כאן ישראל, 12/07/2018
- ^ שרת התרבות הודיעה השבוע על מינויו של אייל בורס לתפקיד יו"ר מועצת הקולנוע. מינויו של בורס, שייכנס לתפקיד באופן מיידי, באתר משרד התרבות והספורט
- ^ גילי איזיקוביץ, החללים האלמונים של מבצע אנטבה, באתר הארץ, 30 בינואר 2013
- ^ FRYSLÂN DOK: Smokkelbern diel 4, סרטון בערוץ "Omrop Fryslân", באתר יוטיוב (אורך: 28:59)
- ^ בית על"ה יצא לדרך עם סדרות הרצאות חדשות למבוגרי רחובות, באתר ערים
- ^ החללים האלמונים של מבצע אנטבה, באתר הארץ, 30 בינואר 2013
- ^ Operation Entebbe - Live or Die in Entebbe -Trailer, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 2:05)
- ^ מבצע אנטבה - ערב חדש - ראיון עם אייל בורס, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 7:15)
- ^ נחום מוכיח, החלל האלמוני, באתר הבמה
- ^ סרטו של אייל בורס יוקרן במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים, באתר אוניברסיטת תל אביב
- ^ Anne Frank - "Classmates of Anne Frank" Trailer, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 3:05)