ויקטור ארנאוטוב

ויקטור ארנאוטוב
Виктор Арнаутов
Victor Mikhail Arnautof
לידה 11 בנובמבר 1896 (יוליאני)
Uspenivka, אוקראינה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 22 במרץ 1979 (בגיל 82)
לנינגרד
מקום קבורה מריאופול עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים מכון האמנות של סן פרנסיסקו עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציורי קיר
הושפע על ידי דייגו ריברה עריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות ידועות Coit Tower עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

וִיקְטוֹר מִיכָאִילוביץ' אַרְנַאוְטוֹבאנגלית: Victor Mikhail Arnautof; ברוסית: Виктор Михайлович Арнаутов;‏ 18961979) היה צייר ופרופסור לאומנות אמריקאי ממוצא רוסי. עבד באזור סן-פרנסיסקו בין השנים 1925 ל-1963. כשני עשורים לימד באוניברסיטת סטנפורד. ידוע בעיקר בציורי הקיר אשר ביצע בשנות השלושים של המאה העשרים. התאזרח בארצות הברית אבל חזר לברית המועצות לאחר מות אשתו. המשיך בציוריו גם אחרי חזרתו לברית המועצות.

ראשית חייו ברוסיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד לכומר אורתודוקסי והראה כישרון לאומנות כבר מגיל צעיר. קיווה להמשיך ללמוד באקדמיה לאומנות אחרי התיכון, אך בעקבות פרוץ מלחמת העולם הראשונה גויס. בהמשך שירותו הצבאי קודם לעמדת מפקד בצבאו של ניקולאי השני והצבא הסיבירי הלבן. בעקבות ההפסד של הצבא, חצה לצפון מזרח סין וויתר על נשקו. נשאר בסין כחמש שנים. גם בתקופה זו ניסה בשנית ללמוד אומנות אך בשל התרוששותו החל לעסוק באימון פרשיו של ג'אנג דזוו-לין. בתקופה זו הכיר את לידיה בלונסקי ונולדו להם שני ילדים מיכאל ווסילי.

ארצות הברית ומקסיקו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנובמבר 1925 עבר ארנאוטוב לסן פרנסיסקו במלגת לימודים על מנת ללמוד בבית הספר לאומנויות יפות של קליפורניה. בין השאר למד שם פיסול וציור אצל גרטרוד פרטינגטון אולברייט. אשתו וילדיו הצטרפו אליו וביחד המשיכו למקסיקו ב-1929 ובהמלצתו של ראלף סטקפול, אומן ידוע בן התקופה נהייה עוזרו של דייגו ריברה. עבודתו הראשונה של ארנאוטוב עם ריברה הייתה סדרה של ציורי קיר ב-Palace of Cortés שנמצא בקוארנבקה. בהמשך עבד איתו על ציורי קיר אשר קישטו את הארמון הלאומי בכיכר המרכזית של מקסיקו סיטי. כעת, עבר ריברה לסן פרנסיסקו וארנאוטוב נהיה הצייר הראשי.[1] בנו השלישי יעקב נולד כששהה במקסיקו בתקופה זו.

פעילותו הפוליטית והמחלוקות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהשפעת העבודה המשותפת עם ריברה, שינה ארנאוטוב את הגותו הפוליטית בכיוון השמאל ואף הצטרף למפלגה הקומוניסטית.[1] כמו כן היה לחבר בקונגרס האומנים האמריקאי ואיגוד האומנים והסופרים של סן פרנסיסקו. סגנונו היה עדין יותר משל ריברה וציירים אחרים מסוגת הריאליזם החברתי אך הפוליטיקה שלו משתקפת לחלוטין בעבודותיו אשר תוארו על ידי ארנאוטוב כחלק מתנועת אומנות ציורי קיר ש"מקווה להוות השראה לשינוי דרך ביקורתיות של המערכת הפוליטית העכשווית"[2] ב-1955 ליתוגרפיה של ארנאוטוב בשם "DIX McSmear," קישרה את סגן הנשיא, ריצ'רד ניקסון עם מקארתיזם, פעולה אשר עוררה מחלוקת. בעקבות מקרה זה, התקבלו קריאות לפטר את ארנאוטוב מסטנפורד. מאוחר יותר שימשה הליתוגרפיה ככריכה לThe Nation. מאוחר יותר נחקר ארנאוטוב על ידי HUAC ופעם נוספת התקבלו קריאות לפטר את ארנאוטוב מסגל האוניברסיטה אולם, ועדת הפקולטה שבחנה את המקרה, סירבה להמליץ על פיטוריו לנשיא האוניברסיטה וארנאוטוב נשאר חבר סגל.[1][3]

עבודתו בקליפורניה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
"חיי עיר" ציור קיר, מגדל קויט, סן-פרנסיסקו, צויר על ידי ארנאוטוב
חלק נוסף מציור הקיר, 'חיי עיר' כולל דיוקן עצמי של ארנאוטוב ליד דוכן מגזינים שמוכר מגזינים קומוניסטים וסוציאליסטים.

ב-1931 חזרה המשפחה לסן-פרנסיסקו וב-1932 ארנאוטוב סיים ציור קיר על המרכז הרפואי של פאלו אלטו בתמורה לטיפולו שם. חשיפת ציור הקיר גרמה לפקקי תנועה ועוררה מחלוקת. בחלקה בשל כך שהציור כלל רופא בודקת פציינטית נקבה כששדיה החשופים בגובה עיני המתבוננים.[1][2] בדומה לעבודות אחרות שלו מאזור המפרץ גם ציור קיר זה היה פרסקו. ב-1934 נבחר ארנאוטוב לצייר על מגדל קויט בסן פרנסיסקו כשהציור ממומן על ידי PWAP, תוכנית להעסקת אומנים במסגרת הניו דיל. בתקופה זו גם מונה להיות האחראי האומנותי על פרויקט ציורי הקיר של המגדל. ארנאוטוב מיוצג במובהק בציורים אשר מתארים את חיי היום-יום של סן פרנסיסקו. ציור זה כלל דיוקן עצמי ובנוסף דיוקן של בנו מיכאל.[2][4] ציור קיר זה עורר מחלוקת בשעתו בשל העובדה שארנאוטוב הדיר מדוכן העיתונים אשר נכלל בו את העיתון השמרני סן פרנסיסקו כרוניקל אך כן כלל עיתונים בעלי זיקה שמאלנית. הציור גם כולל ציור של אנשים אשר לא מראים דאגה אחד לשני וכן אזכור לסרט אורות הכרך אשר כולל תמה דומה. ארנאוטוב הוא ככל הנראה צייר הקירות הפורה ביותר לאותה התקופה וצייר בנוסף למורלים המוזכרים, על הקפלה של הפרסידיו של סן פרנסיסקו, התיכון על שם ג'ורג' וושינגטון, ציור שכלל תיאורים של עבדות ומות ילידים אמריקאים ובנוסף צייר על הספרייה של המכון של פרנסיסקו לאומנויות יפות. כל ציורי קיר אלה התמקדו בנושאים הומניסטים ועסקו גם במעמד חברתי, עבודה מאומצת וכח.[2] בנוסף לעבודות אלה צייר גם על חמישה סניפי דואר בטקסס ובקליפורניה והציג בתערוכה אישית.[1][5] בנוסף לתחום הציור, לימד ארנאוטוב פיסול וציורי פרסקו, הן באופן פרטי והן בבית הספר לאומנויות יפות של קליפורניה. בתחילה לימד רק בקייצים אבל החל מ-1936 לימד באופן קבוע.[6] הוא לימד על בסיס קבוע בסטנפורד מ-1938 ל-1962. החל מ-1947 לימד קורסים באומנות כולל הכנת תדפיסים בבית הספר של קליפורניה לחברי איגוד. בבית ספר זה לימד בנוסף הכנת תדפיסים.[1]

שלהי חייו וחזרתו לאוקראינה הסובייטית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעקבות התאלמנותו ב-1961, פרש ארנאוטוב מסטנפורד וחזר לברית המועצות ב-1963. בברית המועצות התיישב במריפול שם למד בגימנסיום. בעת מגוריו שם, פרסם ספר זכרונות ויצר מוזאיקות על בניינים ציבורים אשר בינם בתי ספר ובנייני תקשורת.[7] בנוסף על כך, צייר כמה תחריטים לספרים והשתתף במספר תערוכות יחיד. נישא בשנית ב-1970 ונפטר בלנינגרד ב-22 במרץ 1979.

עבודותיו הציבוריות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • פרסקו על בניין Roth, פאלו אלטו. 1932. "Depression-Era Murals by Victor Arnautoff". נבדק ב-7 ביולי 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  • Peacetime Activities of the Army, ציור פרסקו, קפלת פרסדיו, סן פרנסיסקו, 1935. [1]
  • תבליטים וציורי פרסקו על בית ספר תיכון בסן-פרנסיסקו. [2] [3]
  • חיים עירוניים, ציור קיר, מגדל Coit, סן פרנסיסקו. [4]
  • נקודת האוהבים. [5]
  • הבציר האחרון ציור קיר משרד הדואר, לינדן, טקסס 1938. [6]
  • העיר התעשייתית ריצ'מונד. שמן על בד, ציור קיר משרד הדואר, ריצ'מונד קליפורניה.
  • דרום סן פרנסיסקו, עבר והווה שמן על בד. ציור קיר במשרד הדואר. דרום סן פרנסיסקו, קליפורניה 1941 [7]
  • משרד הדואר ובית ספר מספר 54, מאריפול, אוקראינה [8]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויקטור ארנאוטוב בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 5 6 Cherny, Robert (Fall 2013). ""No proven Communist should hold a position at Stanford": Victor Mikhail Arnautoff, the House Un-American Activities Committee, and Stanford" (PDF). Sandstone and Tile. Stanford Historical Society. 37. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2016-03-22. נבדק ב-6 ביוני 2014. {{cite journal}}: (עזרה)
  2. ^ 1 2 3 4 Lombardi, Suzanne Woodbury (1984). Politics and Humanism in the Depression Era Frescoes of Victor Arnautoff. Berkeley, California.
  3. ^ Grace, Nancy M. "Inside and Around the 6 Gallery" (PDF). אורכב מ-המקור (PDF) ב-2016-03-04. נבדק ב-20 בנובמבר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Mendelowitz, Daniel. "Memorial Resolution: Victor Arnautoff" (PDF). Stanford Historical Society. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2011-07-27. נבדק ב-7 ביולי 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "АРНАУТОВ Виктор Михайлович" [Victor M. Arnaout]. Искусство и архитектура Русского зарубежья. 13 ספט' 2011. נבדק ב-7 ביוני 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Hailey, Gene, ed. (1936). California Art Research. Vol. XX. California Art Research Project. pp. 105–124.
  7. ^ "Возвращение" [Return]. Old Mariupol. 2012-04-25. נבדק ב-2014-06-06.