Cydia

Cydia
מפתח ג'יי פרימן[1]
מחזור חיים פברואר 2008 – הווה (כ־16 שנים)
גרסה אחרונה 1.1.30 (16 בפברואר 2017) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה iOS
נכתבה בשפות Objective-C עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג רישיון רישיון BSD
קוד מקור
קטגוריה תוכנה חופשית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סידיהאנגלית: Cydia) היא תוכנה עבור מכשירי iOS, המאפשרת למשתמש למצוא ולהתקין יישומי צד-שלישי על מכשירים פרוצים מבית אפל, כמו ה-אייפון. התוכנה היא פלטפורמת הפצה דיגיטלית עבור יישומי צד-שלישי על מכשירי iOS[2]. את חלק מהיישומים הזמינים ב-Cydia ניתן להוריד למכשיר בחינם, וחלקם דורש רכישה בתשלום (בדומה ל-App Store).

סידיה פותחה על ידי ג'יי פרימן (המכונה גם "Saurik") והחברה שלו, SaurikIT[1]. השם "Cydia" הוא רמז לשם באנגלית Codling Moth (סוג של עש), יחד עם השם המדעי Cydia Pomonella, שמוכר כ"התולעת שבתפוח"[3].

מטרה ותפקוד

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד ראשי
ראו גם – פריצת iOS

סידיה מספקת ממשק משתמש גרפי למכשירים פרוצים, באמצעות הממשק כלי אריזה מתקדם (APT). קיים מאגר של תוכנות זמינות, כמו ב-App Store, שניתן להוריד למכשיר. סידיה מבוססת על APT, ומועברת למכשירי ה-iOS כחלק מפרויקט ה-"טלספוראו" ("Telesphoreo") של ג'יי פרימן, מפתח התוכנה.

חבילות ותוכנות מורדות ישירות אל מכשיר ה-iOS, לאותו המקום שאליו מורדים היישומים המותקנים דרך החנות של אפל, ה-App Store.

ניתן להתקין את סידיה בתהליך פריצת iOS. כמה כלי פריצה (כל אחד מהם תומך בקבוצה מסוימת של מכשירים וגרסאות iOS) מותקנים בסידיה אוטומטית, בעוד שאחרים מותקנים על פי התאמתו האישית של המשתמש.

תוכנות זמינות דרך Cydia

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק מהחבילות והתוכנות הזמינות ב-Cydia הן יישומים סטנדרטיים, בעוד שכמה חבילות הן הרחבות ושינויים לממשק מכשירי ה-iOS וליישומים במערכת.

סידיה מאפשרת למשתמשים למצוא ולהתקין חבילות קוד פתוח, כמו גם יישומים המכילים בתוכם שינויים למכשירים פרוצים. שינויים אלה מבוססים על מערכת שנקראת "MobileSubstrate", שהופכת אותם לקלים יחסית להתקנה ולשנות את מערכת ה-iOS, על פי התאמתו האישית של המשתמש.

במרץ 2009, האתר "TUAW" הכריז כי החנות Cydia פתוחה. ההכרזה סקרה ניסיון פרסום על ידי אתר באינטרנט, שאמזון היה האפשרות היחידה[4].

תוכנות iOS "חתומות"

[עריכת קוד מקור | עריכה]

Cydia מאחסנת את החתימות הדיגיטליות הנקראות "SHSH BLOB" שבשימוש על ידי אפל, כדי לוודא שחזורים של גרסאות iOS (אשר אפל משתמשת בהם כדי להגביל את המשתמשים להתקין רק את הגרסה האחרונה של ה-iOS, כדי שיהיה קשה יותר לפרוץ את המכשיר). מנגנון האחסון של Cydia מאפשר למשתמשים לשנמך מכשיר לגרסה קודמת של מערכת ההפעלה. זה אומר, למשל, שאדם עם מכשיר פרוץ משדרג לגרסה שעדיין לא הושגה לה פריצה (ההאקרים אשר מפרסמים את הפריצות ומאפשרים אותן עדיין לא הצליחו לעקוף את חומות ההגנה של אפל), יכול לבחור לשנמך את גרסת המערכת שלו לגרסה שניתנת לפריצה.

גרסת מערכת ההפעלה iOS 5 והלאה, מיישמת בנוסף למערכת ה-SHSH, מספר אקראי (קוד מוצפן) אשר מקשה על ההאקרים לפתח פריצות למכשיר בכלל, ושנמוך גרסאות בפרט.

פרימן שחרר לראשונה את Cydia בפברואר 2008, כחלופה לקוד פתוח של "Installer.app", על מערכת ההפעלה iOS 1.1.

באוגוסט 2009, דיווח מגזין Wired כי Cydia נמצאת על 4 מיליון מכשירים, כלומר, כ-10 אחוזים מ-40 מיליון המכשירים שנמכרו באותה תקופה.

בחודש ספטמבר 2010, הודיעה חברת SaurikIT כי רכשה את חברת "Rock Your Phone" (היוצרת של היישום "Rock.app").‏ SaurikIT ו-Rock Your Phone היו הספקיות הגדולות ביותר של יישומי צד-שלישי.

ב-5 בדצמבר 2010, הייתה לחברת SaurikIT עם הארגון העולמי לקניין רוחני, מחלוקת כנגד חברת Cykon השוכנת בקאולון, הונג קונג, על הזכויות לשם הדומיין "Cydia.com", שנרכש על ידי Cykon ב-2002. SaurikIT טענה כי Cykon רכשה את שם האתר בתום לב, וכן את שם התחום המשלב את הסימן המסחרי של SaurikIT. כמו כן טענה כי תחילה ניסתה Cykon לרכוש דומיין, ואז דרשה ש-SaurikIT תפסיד את הבעלות והאפשרות לעמוד ולדרוש את הזכויות לסימן המסחרי.

נכון לאפריל 2011, לסידיה היו הכנסות שנתיות של 10 מיליון דולרים, ו-4.5 מיליון משתמשים שבועיים. כמו כן, על פי פרימן, יש לחברה רווח נקי של 250,000$ לשנה[5].

ב-18 באוגוסט 2011, SaurikIT הגישה תביעה כנגד הבעלים ההונג-קונגיים של הדומיין Cydia.com, לגבי אותו השם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Cydia בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]