בית הקברות היהודי הישן בלובלין

בית הקברות היהודי הישן בלובלין
פרטי בית הקברות
דת יהדות
תאריך הקמה 1541 עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום Sienna עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 51°15′08″N 22°34′45″E / 51.25222°N 22.57917°E / 51.25222; 22.57917
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מצבתו של רבי יעקב בן יהודה הלוי קופלמן, משנת 1541, המצבה העתיקה ביותר בבית העלמין

בית הקברות היהודי הישן (בפולנית: Stary Cmentarz Żydowski w Lublinie), בלובלין, פולין, הוא העתיק ביותר בלובלין, ואחד מבתי הקברות העתקים בפולין כולה.

בבית הקברות קבורים יהודים חשובים מהתקופה בה לובלין הייתה מקום מרכזי ליהודת בכלל, ולחסידות בפרט, והוא העדות הכמעט יחידה לעברה המפואר של יהדות לובלין. בית הקברות מהווה מוקד תיירותי, בפרט ליהודים.

בבית העלמין בלובלין נקברו רבנים ידועי-שם מתקופת הזוהר של העיר, ביניהם: החוזה מלובלין, רבי עזריאל הורוביץ ("ראש הברזל"), רבי יעקב פולק, רבי שלום שכנא מלובלין, רבי שלמה לוריא (מהרש"ל) ועוד.

הכניסה לבית העלמין והגדר המקיפה אותו.

בית הקברות ממוקם על גבי גבעה ברחוב kalinoszczyna ul, ומשקיף על העיר העתיקה של לובלין. הוא מוקף כולו בחומה גבוהה שנבתנה כבר במאה ה־17.

בית הקברות הוקם על גבי מבצר קדום מימי הביניים, ובעבר המקום היה מוקף ביצות רבות.

בית העלמין נבנה על מגרש אחד מתוך שלושה מגרשים שנמסרו לקהילה היהודית בלובלין. על שלושת המגרשים נתחייבה הקהילה לשלם מס שנתי של 12 מרקים ומכסה שנתית של חלב נרות.

המצבה העתיקה ביותר בבית הקברות היא של רבי יעקב בן יהודה הלוי קופלמן (פו') יעקב בן רבי יהודה הלוי קופלמן, ונושאת את התאריך 1541, אמנם יש שכתבו שהוא עתיק עוד יותר. האזכור הראשון לבית הקברות הוא החל משנת 1555, אז ניתנה פריווילגיה ליהודי פולין לקבור בבית העלמין.

בשנת 1655 נכבשה לובלין על ידי הקוזקים שפרצו אל הרובע היהודי. הם רצחו כעשרת אלפים יהודים ובזזו את העיר. קבוצת יהודים התעטפה בטליתות וביקשה מהקוזאקים לקבור אותם חיים בבית העלמין. הם מילאו את בקשתם. שמות הנרצחים חרותים על החומה המקיפה את בית העלמין.

בשנת 1830 מחמת חוסר מקום, הפסיקו לקבור בבית קברות הישן, ובמקום זאת החלו לקבור בבית קברות יהודי חדש שהוקם שנה קודם, בשנת 1829. עם זאת ידועים כמה מקרים של קבורה בבית הקברות הישן גם לאחר בשנים שלאחר מכאן.

בזמן מלחמת העולם הראשונה שרפו חיילים רוסים, כמעט את כל המצבות שהיו עשויות מעץ.

עד שנת 1939 היו בבית העלמין כ-3000 מצבות. אך במהלך הכיבוש הגרמני בפולין ב-1939 בתחילת שנות השואה, נהרס בית העלמין כמעט כלל, מצבות רבות שימשו לצורך סלילת כבשים. עם זאת המצבות של דמויות ידועות לא נפגעו.

בבית העלמין ישנם מצבות ייחודיות עם עיטורים שונים, אך רבים מהמצבות בבית העלמין הן פשוטות וצנועות.

צילום אוויר של בית הקרבות. 1964

החל משנות ה-80 האגודה לשימור מורשת היהודית בלובלין החלה לערוך סדר בבית העלמין, ולתעד את כלל המבצות הקיימות בו,

בשנים 1988-1991 התרחשבו בבית העלמין מעשי וונדליזם בעקבות אנטישמיות, שגרמו להשמדת 40 מצבות נוספות.

בית הקברות היהודי הישן מושך מבקרים רבים ומקום קבורתו של "החוזה מלובלין" משמש אתר עלייה לרגל.

כיום, בית הקברות היהודי הישן בלובלין הוא המקום היחידי בו עדיין לראות עדות לנוכחות היהדות שהייתה קיימת בעיר במשך מאות שנים.

אישים ידועים שנקברו בבית הקברות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ יש שמייחסים לו את אחת המצבות בבית הקברות, אך יש שדחו טענה זו, שכן הוא רק מעט שנים בלובלין אותה נאלץ לעזוב בגלל מתנגדים שקמו לו, והוא עלה לארץ ישראל ארבע שנים לפני פטירתו.